Sebze meyve kurutma yöntemleri
İncir kurutma
Bodrum'da inciri sepetlere koyup bandırma dedikleri yöntemi yapıyorlar.
Büyük kazanda su kaynatıyorlar, bu suya biraz kekik, mersin dalı atıyorlar.Bu hem hoş bir aroma veriyor, hem de kurtlanmayı engelliyor.
Sepete inciri doldurup kaynamakta olan kazana koyuyorlar, biraz kaynayınca alıyorlar, bezlere sererek kurutuyorlar.
Bir kısmını da fırınlıyorlar, amaç mikroorganizmaları öldürmek galiba.
Kurtlanmayı önlemek için.
Sizin yöntemlerinizi okudum açıkçası; maydanoz ve kabağın kurutulması bana ilginç gelmekle beraber, acaba vitamin değer kalmışmıdır diye de düşünmedim değil.Belki kabakları bolca tuzlarsanız kurtlanmayı engelleyebilirsiniz.
Patlıcanı dolmalık şekilde oyduktan sonra kurutun derim.( kuru dolması nefis oluyor), şerit halindeki kurutulmuş tadı bana da cazip gelmiyor.
Dereotunu ben de yapıyorum.Tarhana yoğururken ve zeytinyağlı dolmalarda güzel oluyor.
Vişne kurusu deneyin bir de şayet ekşiyi severseniz.
Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın...
|