View Single Post
Eski 12-03-2008, 19:42   #65
msgurkan
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Bugün Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) tarafıdan bütün basına geçilen haber aşağıdaki gibidir.Haberle birlikte afiş ve resimler de yayınlandı. (Haberde Ali Beyin bonsai ile geçen 28 yıllık süresi küçük bir yanlışlıkla tam anlaşılmamış)



--“KUZEY KIBRIS 1. BONSAİ ATÖLYESİ”...
--“AGACLAR.NET” İSİMLİ SİTENİN ORGANİZASYONUYLA 20 CİVARINDA
GÖNÜLLÜ TEORİK VE PRATİK EĞİTİM YAPTI

Kıbrıs Türkü’nün çoğunlukla filmlerden tanıdığı ve “bodurlaştırılmış ağaç” olarak bilinen “Bonsai”, bir grup gönüllünün girişimiyle KKTC’de de hobi olarak ilgi görmeye başladı.
Çin’de doğup Japonya’da sanat haline dönüşen ve batıya yayılan “Bonsai”, Lefkoşa’da dün akşam düzenlenen atölye çalışmasıyla 20 civarında gönüllüyü bir araya getirdi.
(www.agaclar.net) sitesinin organizasyonuyla Gazeteciler Birliği lokalinde yapılan “Kuzey Kıbrıs 1. Bonsai Atölyesi”nde gönüllüler teorik bilgi yanında, saksılar, özel topraklar, aletler, tellerle uygulamalı eğitim yaptılar.
Yaklaşık 28 yıldan beri Avustralya’da yaşayan ve “Bonsai” konusunda otorite olarak kabul edilen Kıbrıslı Türk Ali Polili’nin desteği, Buket Aknar’ın organizasyonu ve Mehmet Salih Gürkan’ın eğitmenliğinde yapılan atölye çalışmasına, çeşitli meslek ve yaş gruplarından ilgililer katıldı.
Ağaçları özel tekniklerle budayıp şekillendirerek ve bodurlaştırarak özel saksılarda yetiştirme tekniği olarak tanımlanan “Bonsai”, Japonca’da “bon” (saksı-tepsi) ve “sai” (ağaç) kelimelerinden kaynaklanıyor. Kısaca “saksıda-tepside ağaç” olarak da adlandırılan “Bonsai”, özel teknikler ve büyük emeklerle 5–10 yıl arası yetişme süresi nedeniyle piyasada kolay bulunmayan, bazı ülkelerde yüksek fiyattan alıcı bulan özel bir hobi olarak biliniyor.
Saatler süren atölye çalışmasında ilk kez biraraya gelen Kıbrıslı Türk “Bonsai” tutkunları, (www.agaclar.net) sitesi üzerinde örgütlenme ve atölye çalışmalarını sürekli kılmada kararlı olduklarını belirttiler. (Lefkoşa/TAK)

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön