View Single Post
Eski 19-04-2006, 09:34   #6
Erkan Aktaşgül
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-06-2005
Mesajlar: 98
Allah Allah.. Nerde yazmışım ben o yazıyı hatırlayamadım..
(Bu arada soyadım Aktaşgül )

Naçizane bilgi ve deneyimlerimi kısaca aktarayım. Bahçe toprağı, saksı toprağı, torf vs. olarak bilinen topraklara hepimiz daha aşinayız mutlaka. Bu tür toprakların artısı içlerinde bitkiler için gerekli mineral vs. türü şeyleri doğal olarak yeterli miktarda bulundurmaları. Ama yukarıda yazdığı gibi hastalık, solucan, karınca, bazı karışımların kökleri sıkması gibi sorunlar nedeniyle bazen sorun çıkartıyorlar.

İnorganik toprakların artıları; köklere baskı yapmamaları, iyi drenajları, hastalık, solucan vs. gibi etkenler açısından çok daha güvenli olmaları. Ancak bu topraklarda organik topraklar kadar mineral, element vs. bulunmuyor bildiğim kadarıyla. Bu yüzden gübreleme (feeding) konusuna daha fazla eğilmek gerekiyor, yoksa ağaçlar güçsüz kalabiliyor. Ayrıca inorganik topraklar organiklere nispeten genelde daha az su tuttukları için sulama konusunda da belki biraz daha fazla dikkat etmek gerekiyor.

Hata oranlarını azaltmak, toprağın besin değerini ve drenajını yükseltmek için sanırım en uygun olanı inorganik ve organik toprakları birlikte kullanmak. Bu konuda çeşitli karışım tavsiyeleri var onlar uygulanabilir.

İnorganik toprak bulma kosunua gelince, tüf, ponza türü topraklar toprak/fidan satış noktalarında bulunabiliyor. Ya da biraz muhabbet edince birçok yer bir poşet doldurup verebiliyor ücretsiz. Çünkü aslında çok ucuz malzemeler ama perakende satışları olmadığı için herlerde bulmak kolay olmuyor. Kedi kumu biraz fanteziye kaçıyor gibi bence, bütün ihtimaller tükenince düşünülebilir ama ponza, tüf (fidancılar başka birşey de diyor, onu hatırlayamadım) gibi toprakları bulmak çok zor değil inanın.

Bu arada, ben de toprak konusunu halledebilmiş değilim, denemelerim sürüyor. Şunu söyleyebilirim, karışımlarınızda çok fazla torf, hindistan cevizi lifi türü şeyler kullanmayın. Bunlar suyu iyi tutsalar da kuruyunca sanki bir keçenin üstüne su döküyormuşsunuz gibi oluyor. Suyu emmiyorlar ve saksının kenarından akıp gidiyor. Bu gerçekten tehlikleli olabilir ağaçlar için.


Düzenleyen Erkan Aktaşgül : 19-04-2006 saat 14:35
Erkan Aktaşgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön