View Single Post
Eski 09-03-2008, 00:50   #48
Kaktüs-Çiçeği
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi redakte Mesajı Göster
merhabalar
nereye yazacagimi bilemedim once yeşilleri taradim .sanirim sizde yardimci olabilirsiniz. izmirde bir sitede oturuyoruz ve 20 yillik bu sitedeki apt. onunde 5 tane cam agaci var ama bazi kendini bilmezler denizi goremiyoruz diye cam agaclarini kestirmek istiyorlar. ve konak belediyesinde adam buldurup bu hafta camlari kestireceklermis ark bu nasil bir zihniyettir deniz gormek icin 20 yillik agaclari kestirmek bunu nasil onleriz bana acil cozum yazarmisiniz
3.CD.
E: 1993/9464 K: 1993/15767
1.12.1993 T.

(6831 s OK. m. 116/B , 109)

KENDİ TAŞINMAZINDAN, İZİN ALMAKSIZIN , ORMANDA YETİŞEN TÜRDEN AĞAÇ KESMEK

ÖZET: Orman sayılmayan kendi taşınmazından ,orman idaresinden izin almadan , ormanlarda yetişen türden ağaç kestiği belirlenen sanığın eylemi, Orman yasasının 116. maddesindeki suçu oluşturur ve aynı yasanın 109. maddesi gereğince cezalandırılması gerekir.
_____________________________________________

Sayın redakte

Konuyla emsal yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere ,özel mülkiyet üzerinde olsa dahi ,orman idaresinden izin almadan ,çam ağacı hele hele bahse konu yirmi yaşında beş aded çam ağacını kesmek 'toplu ağaç katliamı' na ' girer.

Belediye 'nin bu işe karar vermeye yetkisi yoktur. Apartman yöneticisinden talep gelse bile ,orman statüsüne tabii olan ağaçları kesmeye belediye yanaşamaz.

A-) Kat mülkiyetine bağlı olan anagayrimenkullerde, ortak alanlarda bulunan ağaçların kesilme kararının "kat malikler kurulunda " nitelikli çoğunlukla alınması gerekir.Siz siteden bahsediyorsunuz. Eğer ağaçlar sitenin ortak alanı içinde bulunuyorsa,kesim için site kat malikler kurulunun kararı gerekir.Diyelimki site kat malikler kurulu, herhangi bir nedene dayanarak ağaçları kesme kararı aldı.Bu karar haklı bir nedene dayanmıyorsa ,KMK.'na göre ,süresi içinde bu kararın iptali için itiraz etmeye ve dava açmaya yetkiniz var. Bu hakkı kullanabilirsiniz.

B-) Site yönetiminin , site kat malikler kurulunda aldığı karar doğrultusunda, idareden izin alması (bulunduğunuz yerin orman işletmesine başvurması) gerekiyor.İdare , yaptığı keşif sonucu ,ancak çok haklı bir nedene dayalı istek varsa çam ağaçlarının kesimine izin verebilir. Yukardaki örnek karar izinsiz kesimin suç olduğunun teyididir.
Ayrıca Sayın unal'ın konu hakkındaki görüşleri yerinde ve doğrudur.
Bu hukuki durumu ağacı kesmeye niyetlenenlere açıklamanız ,hatta yazılı olarak ihtar etmenizde fayda var.
Saygılarımla.

Kaktüs-Çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön