View Single Post
Eski 07-03-2008, 00:17   #250
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzum Mesajı Göster
...
Eğer Türkiye'de balya ev düşünüyorsanız bir daha düşünün.
...
Çuvalladığım yeri detaylı yazmamışım. Devam ediyorum.

Bulunduğum yerde tarlalar ufak ve çoğunlukla sebze ekimi yapılıyor. Ancak hayvanı olan birkaç kişi kendi ihtiyaçları için yulaf, arpa ekiyor. Yakın çevremde balya temin edemeyince, çemberi büyültüm. 135 km. uzaktan istediğim gibi balya temin edebileceğim bir yer buldum. Belli koşullarda olmasını istediğimden, daha fazla para verecektim, bir de nakliye parası...
Balyalar geldiği zaman toprakla temas etmesin diye palet üstüne koymayı planlamıştım. Yağmur için de sera naylonu düşünmüştüm.
2005'de temeli yapıp, 2006'da duvar ve çatıyı planlamıştım. Fakat 2005'de yaşadıklarım ve gözlemlerim sonucu işgücü problemi nedeniyle balya evden vaz geçtim.
İşgücü için düşündüğüm seçenekler:
* Arkadaşlardan ekip oluşturmak.
2005'de balyasını alacağım tarla sahibi ile görüşmelerim sonucu (2006'nın planını yapmak için) arkadaş grubum ile yapamayacağımı gördüm.
2005'de normal hasat zamanı gelmesine rağmen yağmurlardan dolayı hasatın 15 gün geciktiğini ögrendim. Grubu erken toplamak riskliydi.(2006'nın kurak geçecegini bilemedim) Garantili tarih Ağustos ayıydı, fakat bu ayda "aşırı" sıcaklık nedeniyle çalışmaya uygun değil (Üç senedir burada yaşamama rağmen ağustos ayında saat 10-17 arası açıkta ancak 5-10 dakika kalabiliyorum).
* İmece
Köyümüz ufak bir köy. Sezon uzun olduğu için iki ekim yapılıyor. Bahardan sonbahara kadar herkes tarlasında olur. Bir gün imece yaparsın, ama ikinci gün işlerinden dolayı kimseyi bulamazsın.
* Usta ile anlaşmak
Köyümüzde bir tane inşaat ustası var. Çevre köylere de iş yapıyor. Çok iyi bir insandır ama "Pazartesi başlıyorum" deyip dokuz ay sonra başlamasına şahidim. Zamanlamasına güvenemedim.
Dışarıdan usta getirmekte sorun, kalacağı yeri ayarlamak lazım. Zaten balya ev deyince ne diyeceklerini bilemiyorlar. İlk defa yapacakları için başında durup kontrollerini yapmanız lazım.

Belki koşulları zorlasam balya ev sahibi olabilirdim ama sadece teorik olarak bildiğim bir şey için cesaret edemedim.

Sayın ctuncel,
"dış sıva konusunda kerpiç yapan yerli halktan bilgi almanın faydalı olacağını düşünüyorum." demişsiniz. Yerli halktan kerpiç yapan kaç kişi kaldı. Benim yaşadığım köyde yok. Bir ara kerpiç ev için araştırma da yaptım. Bu bölgede ancak 1 kişi buldum, oda uzak köylerin birinde yaşıyordu.

Dışardan bazı şeyler çok kolay görünüyor, ama uygulamaya gelince çeşitli zorluklarla karşılaşılıyor. Bu nedenle bir kez daha düşünün diyorum.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön