View Single Post
Eski 03-03-2008, 08:39   #309
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Sayın Tijeen Hoşgeldiniz,

Eğer sorunuz bakımı kolay olması ise, ficus retusa oldukça kolay. Şimşir için de öyle olduğu söyleniyor. Ben yeni iki tane aldım. Bakım durumunu göreceğim.

Eğer kastınız şekil vermekse, yeni başlayanlar için ikisinin de zorlayıcı yanları var. İkisi de hata affeden ağaçlar ololmaları, onları mükemmel öğrenme ağaçları yapıyor. Kolay şekillenen ama bakımı zor olanlardansa bence bu türler daha cazip.

Zorlayıcı yanları şunlar olabilir.

Ficus retusa:

Eğer ilk aldığınızda ağaç klasik tarzlardan birine uygun ise sorun yok. Şekillendirme ve müdahalelere iyi yanıt veriyor. Bununla birlikte, piyasada satılanların çoğu büyük bir kök gövdenin üzerinde ponpon gibi şekillendirilmiş oluyor. Bunu başka bir tarza çevirmek zaman alıyor.

Şimşir:
Düşündüğümden çok daha yapraklı. Bir uzun dal üzerinde dizi dizi yapraklar var. Tropik ficuslar gibi pekçek dal oluşturmuş. İlk başta tarzı hayal edip sert budama yapıp, daha sonra düzenli düzelme yapmak gerekiyor gibi. İşin en zor yanı, ilk defa tarza karar vermek ve ilk budama için cesraret toplamak. Bu belki yeni başladığınızda biraz gözünüzü korkutabilir. Ancak, okuduğum kadarıyla bu aşamadan sonrası kolay devam ediyor.

Sonuç; her iki tür de yeni bonsaiciler için tercih edilen türler. Ağacı alırken şekillendirmenize uygun olanı seçerseniz. Daha kolay olacaktır. Ağaç(lar)ınızı aldığınızda bir işlem yapmadan önce resimlerini buraya gönderirseniz size tarz konusunda yardımcı olanlar çıkacaktır.


Başarılı bonsailer dilerim.


Düzenleyen Eaglion : 03-03-2008 saat 09:58
Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön