View Single Post
Eski 29-02-2008, 10:36   #15
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Bunlara benzer başka kitaplar arıyorum

Elimde 8-9 tane, bence iyi olan bonsai kitabı var. Bir tanesi yeni başlayanlar için geri kalanların çoğu profösyönellere yönelik. Sanırım bundan sonra alacağım her hangibir kitap, ödeyeceğim paranın karşılığı olabilecek ekstra bilgi içermeyecek. Zira hangi seviye için olursa olsun bahsedilen şeyler genel esasları içeriyor.

Henüz Türkiye'de gezip öğrenebileceğimiz bonsai klüpleri olmadığından, farklı örnekler görme şansımız az. Sanırım bu eksikliğimizi giderecek katolog gibi kitaplar da bizim için yaralı olacaktır.

Bendeki kitaplardan iki tanesi var ki, eğer bulabilirsem bunlar gibi olanları daha yararlı olabilir.

Bonsai Master Class - Craig Coussins

Bu kitap da başta esasları anlatıyor. Diğer kitaplardan farklı olan özelliği ise, Craig Coussins'ın çeşitli ülkelerde gerçekleştirdiği atölye çalışmaları, yerel ağaçların şekillendirme ve gelişim süreçleri, bazı yarışmalardaki bonsailer vs., gerçekten çok sayıda resimle gösteriliyor. Bazı ortodoks yöntemlerden de bahsediliyor. Bu yöntemlerin bazıları internetten de bulunuyor. Diğer ağaç resimleri ise internette yok.

En azından benim için; şekillendirme konusunda ilham almak için çok yararlı oluyor.

The Art of Natural Bonsai: Replicating Nature's Beauty- Dave Joyce
(Not:Kitapta yazarın adı, Dave olarak yazılı, internetteki dükkanlarda ise listelere David olarka geçmiş)

Bu kitaptan başka bir mesajda bahsetmiştim. Genel esasların anlatıldığı bölümde bazı başka kitaplarda rastlamadığım detayları vardı.

Kitabın özelliği ise, yazarın belli başlı türlerle yaptığı çalışmaları; ağacın gelişim sürecini fotoğraflayarak olarak anlatıyor olması. 5- 20 yıllık süreçler var. Bu kitapta yüklü bir tekst yanında çok sayıda fotoğraf da var.

Bir başka özelliği ise yazar aynı zamanda doğal saksı ve kaya kaide üreticisiymiş. (rahmetli). Kitabın bir bölümünü de; bunları nasıl yapacağına ayırmış. Ağaç gelişimleri bölümünde de eğer kullandığı saksının bir orjinalliği varsa, orada da yapımından bahsediyor.

Bu yazarı sevmemin bir başka özelliği de; benim gibi, (Ali Bey bana kızacak), gevşek tellemeyi seviyor olması. Bence kabul edilebilir gerekçeleri de var. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi, yazarın zorlayarak form vermek gibi bir derdi yok. Sadece doğanın kendisinin yapacağı işleri dışarıdan biraz destekliyor.

Eğer bu tür kitaplar biliyorsanız yazar mısınız?

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön