View Single Post
Eski 27-02-2008, 22:45   #84
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sebzeleri ,sıcağa ve soğuğa hassas olanlar,olmayanlar diye ikiye ayıra biliriz.
Hassas olmayanlar ; Havuç.maydanoz.ıspanak.bezelye.
soğan,fasülye,bakla,hıyar,kavun, karpuz, turp.
Hassas olanlar ;Domates,biber, patlıcan. pırasa,lahana,karnabahar,kereviz

Fideler ,yastık denen özel hazırlanmış yerlerde yetiştirilir.bu yerler ısıtma biçimlerine göre de sınıflandırılır.
Sıcak yastıklar ılık tastıklar soğuk yastıklar
Sıcak yastıklarda Domates, biber, patlıcan fideleri yetiştirilir.
Ilık yastıklar bu fidelerin şaşırtıldığı yastıklardır,fide döneminden erişkin fideye geçiş yeridir. Narin fidelerin dış ortama alıştırıldığı yerlerdir. Soğuk yastıklar ise,Lahana,pırasa,karnabahar,marul,salata ve kereviz fidelerinin yetiştirildiği yastıklardır.
Karnabahar,lahana,bürüksel lahanası 5 dereceye kadar çimlene bildiği halde,Patlıcan tohumları 19 derecenin üstünde,biber 15 dercenin üstünde, domates 10-12derecenin üstünde iyi çimlenirler.
Bazı sebzelerin çimlenme ısı tolaransları fazla değildir. Mesela pırasa en düşük 7 en çok 21-24 derceler arasında, Kereviz 10-19 dereceler arasında iyi bir çimlenme gösterdiği halde birçok baş marul 20 derecenin üstünde çimlenmez, kıvırcık marul 29 dercede bile güzel çimlene bilirmiş.
İşte arkadaşlar bu bilgileri bilmeden,işin ruhunu öğrenmeden fide yetiştirmeye kalkarsak başarı tesadüf olur, kendimizi kandırırız.
Tohum dikecegimiz toprağa, tohum harcı deniyor, bununda formülü var. 1/3 Bahçe toprağı,1/3 iyi yanmış gübre,1/3 ince dere kumu.
Eğer ,domates ,biber, patlıcan ekeceksek bu harçların alttan ısıtılması gerekiyor,ısıtma işlemi kalorifer,elektrik,güneş enerjisiyle olduğu gibi,yanmakta olan taze gübrede ıstmak amaçlı kullanılabiliyor.
Arkadaşlarım bu bilgileri, fide yetiştirmek isteyen arkadaşlara bir ön bilgi olsun diye yazdım. Elimize geçen tohumları gelişigüzel bir yere ekerek hepsinin birden çimleneceğini düşünmeyelim.Yukarıda ki sınıflandırmalara dikkat edelim.Ben bu sene domates,biber ve patlıcan fidelerimi kendim yetiştirmek istiyorum.Daha önce hazırlamış olduğum deney serasına tohumları pazar günü dikeceğim,sizleride gerek fotoğraflarla gerek yazı ile gelişmelerden haberdar edeceğim.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön