View Single Post
Eski 27-02-2008, 21:31   #83
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Eveeet Sevgili arkadaşlarım,Nihayet beklediğimiz bahar geldi. Ancak havaların yeniden bozmıyacağını garanti edemeyiz tabii.Ama bugün gerçekten bahar kendini gösterdi.
Önümüzdeki pazar günü yani 2 MART 2008 günü balkonda sebze yetiştirecek arkadaşların
Yaz okulu =açılış günü= olsun.Ve bundan sonraki günleri daha sık paylaşımlarla geçirelim yaptıklarımızdan ve neticelerinden daha sık bahsedelim ki doğruyu ve yalnışı vakit geçirmeden fark edebilelim.
Arkadaşlar,Yeni üye olduğumda bu sene herkes bolkonunda sebze yetiştirmenin tadını tadacak demiştim, işte o tadı tatmak için hazırlıklara başlıyoruz.herkese başarılar dilerim.
Sebze yetiştirmenin iki yolu vardır, Bunlardan biri erişkin fideyi alıp kendi bahçemizde, veya saksımızda büyüterek meyvelerini toplamak,diğeri ise,küçüçük bir tohumun dikiminden başlıyarak erişkin bir fide yetiştirmek, ve o fideyi büyüterek meyvelerini toplamanın zevkine varabilmek.Bu ikinci yol tabiiki biz amatörler için daha heyacan veren biryol gibi gözüksede, bazı dezavantajlarıda yok değildir.
Tohumdan fide yetiştirmek herşeyden önce belli bir bilgi birikimi meselesidir.bu işi profösyönelce yapan firma ve kuruluşların yetiştirdikleri fidelerdeki neticeleri yakalamak,onların kalitesine ulaşmak bir amatör olarak çok kolay olmasa gerek.Ama çarşıdan,pazardan ne olduğunu bilmediğimiz fideleride alıp dikmek ne çıkarsa bahtımıza demekte olmaz,zira buna bir emek, bir gönül vereceğiz,en iyisini yapmak ve eniyi neticeyi almak isteriz.Eğer yetişkin bir fide dikerek onu büyüteceksek,güvenilir firma ve kuruluşların fidelerini almak zorundayız.Fakat konu amatörlük olunca buda her zaman kolay olmaya bilir,birkaç kök fideyi bize hiçbir kuruluş vermez.Besin eriyiklerinin malzeme bulmaktaki zorluğu gibi.geriye mevsiminde pazarlara çıkan fide satıcıları kalıyor.ancak tanıdığımız,
daha önce denedeğimiz kişiler olmak zorunda, gerçekten eminsek alabiliriz,yoksa ,canakkale domatesi diye eker çeridomates çıkabilir, sırık diye eker yerlek çıkabilir,sivri biber diye alır dolma biber çıkabilir, tatlı diye alır zehirgibi acı çıkabilir,Bunları hep yaşadığım için anlatıyorum.Yani tecrübe konuşuyor.Neticede bende amatörüm.
Nerden bileyim hangisi hangisidir.
İşte arkadaşlarım bu durumlara düşmemek için yaptığımız işi iyi bilmek zorundayız. İşin ruhunu bilmek zorundayız.Ben ektim oldu diye tesadüflere bırakmamalıyız.
Onun içindir ki şu özet bilgileri vermek istiyorum.
Kaliteli bir ürün yetiştirmek sadece kaliteli bir tetiştirme ortamı hazırlamak değildir.
Kaliteli bir ürün yetiştirmek için, önce kaliteli bir tohum. ve kaliteli bir fide yetiştirme mecburiyetimiz vardır. Buradanda anlaşılacağı gibi,Kaliteli bir tohum illede kaliteli bir fide verir demek değildir.O halde kaliteli bir fide nasıl yetiştirilmelidir.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön