View Single Post
Eski 25-02-2008, 10:33   #297
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Ali Bey, Biraz açıklar mısınız?

[QUOTE=Ali H. ALI;207490]1/ Volkanok cakil ve ya dere kumu yerine yerine torfa kedi kumu karistirmamalisiniz cunku genelde kedi kumlari da su tutma ozelligine sahip oldugu icin karisima dikeceginiz agacinizin kok curume olasiligi cok yuksek olacaktir.QUOTE]

Merhabalar Ali Bey,

Yukarıda yazmış olduğunuz mesajda kedi kumuyla ilgi bir bilgi vermişsiniz. Biraz açıklamanıza ihtiyacımım var.

Ben aşağıdaki bilgilere dayanarak, dere kumu vb taşları bulamadığım ve akvaryum çakıllarının da maliyetinin yüksek olması nedeniyle son saksı değişiminde büyük saksılardaki karışımlarıma 1/3 oranında kedi kumu eklemiştim.

Kedi kumu hakkında bilgiler

İngiliz bonsaiciler de bizim gibi Akadama bulamama ve maliyet problemleri yaşadıklarından alternatif arayışlarında kedi kumunu bulmuşlar. Bizim de forumlarımızda benzer denemeler yapıldı.

Kedi kumlarının bazıları fırınlanmış kil, diomit (perlit ve vermiculit benzeri bir taş) bazıları da silica içeriyor. Bunlardan fırınlanmış kil ve diomit olanların deodorantsız olanlarını uygun olarak öneriyorlar. Bunlarında uygunluğunu test etmek için su testlerin yapılmasını öneriyorlar.

1. Kedi kumu, 1 gün suda bekletilecek.
2. Suda beklemiş olan kum ve ayrıca kuru kum kapalı buzdolabı poşetlerine konacak.
3. Her iki poşette en az bir gün derin dondurucuda saklanacak.
4.Posetten çıkarılan kumların, her ikisi de; elle ufalanamamalı ve kırılamamalı. Yoksa zamanla çamurlaşma olabilir.

Benim denemelerim

Ben de bu bilgilere dayanarak daha önce forumda önerilmiş Çarli Kedi Kumu'nu bu teste tabii tuttum. Her hangibir ufalanma, kırılma olmadı.

Bu kumu, şu şekilde kullandım.
1. Saksının altına ince bir tabaka sadece bundan örtüm. Su çekme özelliği nedeniyle, üstüne koyduğum karışımdaki fazla suyun aşağıya çekilmesini kolaytıracağını umuyorum.

2. Ağaçlara göre karışım oranları değişmekle beraber ortalama 1/3'er porsiyon torf, akvuryum çakılı ve kedi kumu kullandım.

Şu ana kadar kurumama sorunu gözlemlemedim. Ancak saksıların normalden biraz daha fazla sulanmak istediği açık. Bana sizin söylediğinizin aksine, su miktarını artırmak değil de, sanki; karışımdaki kedi kumu dışındaki bölümlerde su miktarının azalmasına neden oluyor gibi geldi. Bu nedenle de ilk saksıdan sonra daha güvenle kullanmaya başlamıştım.

Lütfen, Bu konudaki yanlışları açıklar mısınız? Biraz daha ucuz olsun diye riske girmek istemem. Daha değiştirilecek çok saksı var. Hatanın neresinden dönülse kardır.

Şimdiden teşekkürler.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön