View Single Post
Eski 17-02-2008, 09:58   #5
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemvat Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar aklıma takılan sürekli sormak istediğim ancak sormaktan çekindiğim bir konu var. Praecox bey vtf lerin alttan sulanması gerektiğini belirtmiş. Acaba bu bitkinin yeterli su desteğini sağlarmı ?.
Sağlamaz mı? altında devamlı su bulunan bir torf zaten balçık bir bataklık gibidir. Torf nerde ise takribi 10 m yukarıya suyu çekebilir. (emme-basma su tulumbalarının zorlandığı bir yükseklik bu, ayrıyetten belirtmekde fayda var)
Alıntı:
İkinci olarak ise, ayrıca tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Praexox bey tohumlarım üsten sulanması gerektiğini(alttan suyunu eksik etmemek şartıyla) ancak tohumların yerinden hareket etmemesi gerektiğini söylemişti. Bunu yağmurlama metodu ile mi yapacağız?
Sizin de doğru teşhis etiğiniz gibi torf iyice ıslanmışsa yağmurlama yapmamak gerekir. Tohumlar yüzeyde kalıp katlanmıyacaklarından( zira genelinde ışık alınca çimlene tohumlarıdr bunlar) yerlerinden fazla oynatmamıya özenle, üzerini stretch bir filmle kaplayıp kurumalarını bu bağlamda önlemeliyiz.
Alıntı:
Üçüncü sorum ise, bitkilerimiz kışın dormancy fazına sokmak için soğuk bir yere alıyoruz. Bunun dışında vft güneşden de mahrum bırakmalımıyız?
VFT'yi asla ışıktan hatta güneşten mahrum bırakmamalıyız. hiçbir vegetasyon döneminde bunu yapmamalıyız. (Burda buzdolabında dormancy'ye almak çok değişik bir konu)
Alıntı:
Dördüncü ve son sorum ise, vft bitkilerinde gübre kullanmayacağız. Bununla birlikte acaba vft kapanlarını daha büyük hale getirmek için herhangi bir yöntem varmıdır?
Soruların cevapları forumda var ise, şimdiden özür dilerim.
Büyük kapan VFT'lerde tamamen cultivar'larına bağlı bir olaydır. O klonun büyük kapan yapma özeliği var ise bunu "iyi şartlarda" bakılınca yapıcaktır.

Burda belki klon örneğini veya tohumdan yetiştirmeyi şöyle bir örnekle açabiliriz. Bir ailede çok güzel bir çocuk varsa aynı anne ve babadan ikinci kardeşin de aynı güzelikte olması gerekmiyor. Bunun için (Gerçi insanlarda şimdilerde bu kanunen yasak) aynı bireyi klonlamak gerekir. Bitkilerde vegetatif çoğaltma yöntemleri de bir tür klonlama demektri zaten.
Ama o bireyde örneğimizdeki çocuğun erişkin yaşta da o güzeliğe ulaşabilmesi için en ideal beslenme ve bakım şartlarını yerine getirmemiz gerekmektedir.
Yani çocuğu klonlayıp beslenmesine dikkat etmezsek serpilmesi büyümesi bastırılmış olacağından o boyda o beyaz dişlere o saçlara sahip olmıyabilir.

Bilmem konuyu ethik anlamda fazla yanlış anlaşılmadan açabildim mi?

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön