View Single Post
Eski 16-02-2008, 18:06   #28
Ludisa Excellence
Ağaç Dostu
 
Ludisa Excellence's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 225
Sn. denizakvaryumu,

Alıntı:
3-Bu orkide tohumdan üretilebilr mi?Eğer üretilirse çiçekde erkek ve dişi organları nerede? (açıkçası ben göremedim diğer çiçeklerde olduğu gibi değil)

4-Çiçek açan soğan bir daha çiçek açmıyor ise ve bir yavru soğan veriyorsa bu durumda bu orkideyi hiç çoğaltamayacakmıyız?



Tohum konusu diğerlerinden farkı değil. Siteril bir dikim işlemi ile yetiştirilebilinir. Ama sanırsam bu türlerde tohumdan üretim (ticari açıdan) daha çok tercih edilen bir yöntem.
Dikkatli bir şekilde bitkinin çanağının üst kısımlarına bakarsanız bir çift (biri sağda biri ise sol tarafta) olmak üzere erkek(polen) hücrelerini göreceksiniz.


Diğer bir üretim yöntemi ki genelde amatör çapta, bu tercih edilmekte; vegetative yoldan üretim. Cym. orc. lerdeki durumun aynısı. Saksıdaki rizom sayısı arttıkça bölünüz.


Alıntı:
4-Çiçek açan soğan bir daha çiçek açmıyor ise ve bir yavru soğan veriyorsa bu durumda bu orkideyi hiç çoğaltamayacakmıyız?
Şansınız var ise ( aslında bu genelde bitkinin pisikolojisi ile ilgili) bir gövdeden birden fazlada bitki elde edebilirsiniz. Ben genelde çift sürgüne rastlıyorum ama...




Teşekkürler.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Ludisa Excellence : 13-01-2009 saat 10:05
Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön