View Single Post
Eski 14-02-2008, 22:00   #66
Hidro
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 36
Bir ek yapmak istiyorum , belirtigim gibi bulundugumzu bolge bitki yetistirmek icin cok kotu. Yani bildiginiz col. Amacimiz bir nevi uzayda bitki uretimi calismasini taklidi etmek. Bizim calismalarimizda kullandigimiz teknikler bulundugumzu yerde elektrigin ve suyun bedava olmasi , bazi malzemelerin cok kolay (insaat malzemeleri anlaminda) bulunmasi , bazi malzemelerinde nerdeyse bulunmamasi anlaminda oldukca istisnai (Akvaryum pompasi bulmak icin 3-4 hafta beklemek gerekiyor desem sanirim ne demek istedigimi anlarsiniz). Dahasi pompa yok kemdimiz pompa tasarliyouz. Bugun basari ile calistirdik ilk ev yapimi pompamiz. Kisacasi Turkiye'den biraz fakli durumdayiz.Ama calismalarimizin sonucu bircok amator , hatta profesyonel icin cok faydali olacagini dusunuyorum.

Oda isiklandirmasi icin 4 floresan, ve 400 ve 1000 wattlik metal halid lamba kullaniyoruz. Gerci su anda yerlerine bagladik ancak aktif degil metal halid lambalar. Bildiginiz sebepten daha tohumlarimizin cimlenmesi 1 cm ortalama.(fasulye haric)

Bu arada ispanakta yasadigimiz cimlenme problemin tohum sorunu oldugu kanisina vardik(Kudret bey'den aldigimiz bilgi sonucunda) Simdi yeni Ispanak tohumlari siparis ettik. Umarim yeni tohumla cimlenmeyi saglayagiz. (tabii ki 15 gune kadar gelirse tohumlar zil takip oynaycagiz).

Bilgisi olanlara bir kac sorum olacak. Ispanak tohumlariini cimlendirmek icin kullandiginiz ozel bir yontem var mi? Dahasi genel olarakta cimlendirmeyi hizlandirmak (priming) icin kullanilan kimyasallari kullanmis ve ya bu konuda bilgisi olan var mi? Ispanak cimlenmesini hizlandirmak icin ticari seralarda PEG800 ( anlami sanirim polietilenglikol 800) kullanilidigini ogrendim.Bu madde Turkiye'de var midir ? (Ben Almanya'dan buldumda, herhalde gelecek seneye buraya gelir o yuzden umidi kestim ) . Tabii ki amacim sadece Ispanak degil, genel olarak tohum cimlenmesini uniform hale getirmeninde oldukca onemli bir sey oldugunu dusunmem.

Selamlar

Hidro

Hidro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön