View Single Post
Eski 14-02-2008, 21:56   #24
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Kahve ve Kahvetelvesi Gübre Olarak Kullanılır mı?

Kahve ve kahvetelvesi gübre olarak kullanılır mı?


Kahve ve telvesi içinde bol miktarda potasyum bulundurduğundan dolayı saksılarda ve çiçek tarhlarında gübre olarak kullanılabilir. İnternette bu konuda yazılmış epeyce litaratüre rastlamak mümkündür. Kahvede bulunan şeker de topraktaki mikro organizmaları aktive eder.

Kahve ve telvesi organik bir madde olduğundan da toprak kalitesini iyileştirir. KAHVE HİÇBİR ZAMAN DOĞAL VE SUNİ GÜBRELERİN YERİNİ TUTMAZ.
Kahve asidik karekterdedir. Bunun için toprağın alkalitesini düşürür. Asidik topraklarda ise toprağın asitlenmesine neden olur.

Kahvenin toprağa verileceği miktar, toprak yapısı ve saksı büyüklüğüne bağlıdır. Toprak nötür (7) se veya hafif asidik (5-6) ise toprağın asitliğini arttırır. Verilecek miktar 1-2 çorba kaşığını geçmemelidir. Gübreler gibi kahve de porsiyon halinde verilmelidir. Sütlü kahve telvesi verilmemelidir.

125 ml filitre edilmiş kahvede 80-120 mg kafein vardır. Kahvenin içindeki ikinci önemli madde de Tanendir. Kahvenin içindeki Tanenden dolayı kahve sümüklü böceklerin bitkilerden uzak durmasını sağlar.

Kahve kompost yapımında da kullanılarak, kompostu potasyumca zenginleştirir.

Eski bahçevanlıkla ilgili bilgileri araştıran, Alman Inga Maria Richberg "Altes Gaertnerwissen wieder Entdeckt" (Eski Bahçevanlık Bilgileri Tekrar Keşfedildi) isimli kitabında solucanların kahveyi sevdiklerini yazmaktadır.

Solucanlar da bildiğiniz gibi bahçelerimizin vazgeçilmez canlılarıdır. Yine ayni kitapda, çiçeklere de düzenli kahve verildiğinde kuvvetli ve sağlıklı gelişme gösterdiklerini yazmaktadır. Özellikle güllerin dibine bir miktar kahve verilip karıştırıldığında güllerin daha sağlıklı geliştiği gözlenmiştir.

Kahvenin etki mekanizması, bazı bitkiler hariç (orkideler, kaktüsler gibi) yapısının hafif asidik olmasından kaynaklanmaktadır. Bu özelliğinden dolayı toprağı hafif asidik yapar. Kahve ile gübrelenen bitkilerde yaprak bitleri ve diğer yaprak zararlıları da düşerler. (ölürler) Burada da zararlıların bitkide barınamamasına etki eden madde kafeindir.

Yapraklara püskürtülen siyah kahve yapraklardaki yaprak bitlerini kalb krizine uğratarak ölmelerini sağlar.

ABD nin meşhur Starbucks firması müşterilerine birer poşet kahve telvesi hediye ederek kahvenin gübre olarak kullanılmasını teşvik etmiştir ve kendi çöpünün (% 25) bir miktarını da müşterilere kaldırtarak karına bir miktar daha kar eklemiştir.

Kahvenin içinde bol miktarda bir alkoloid olan kafein (1,3,7 Trimethylxantin)
Tanen B Vitaminleri ve 600-700 civarında koku ve lezzet veren maddeler vardır.


Düzenleyen Sergüzen : 14-02-2008 saat 22:44
Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön