View Single Post
Eski 13-02-2008, 22:13   #65
Hidro
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 36
Uzun sureden beri forumu izlemekteyim. Kudret beyin aciklamalari ve bulundugumuz bolgenin toprak ve ikliminin cok kotu (Kazakistan'dayiz) olmasi nedeni ile bir arkadasim ile beraber topraksiz tarima baslamaya karar verdik. Kudret beyden besini temin ettik. Daha sonrasinda calismalarimiza basladik

Daha oncede belirtigim gibi , burada toprak ve iklim (ruzgar,kum firtinasi , ani sicaklik degisimi gibi) cok kotu . Bu nedenle yaptigim arastirmalar sonucunda topraksiz tarimin tamamen kapali bir ortamda de yapilabilecegini ogrendim ve calismalarimiza kapali bir odada basladik. Ben bu tarim turu icin (ingilizcesinden cevirerek -Contolled Environment Agriculture) Kontrollu Ortam Tarimi diyorum. Tabii ki bitkiler su kulturunde yetisiyor. Ancak isik , isi , besin (ki ileride CO2 de kontrol edecegiz) tamamen bizim kontrolumuzde olacak.Su anda odamizin ic duzenlemesi bitti. Yaklasik 15 tur bitki yetistirmeyi planliyoruz( domates, ispanak, marul, hiyar, feslegen, cilek ,fasulye,havuc,sogan vb.) Odada yetistirecegimiz tohumlar (ispanak haric) cimlendi. Birkac gune kadar odaya alacagiz. Odamizda (yaklasik 6 metrekare) bitkilerin yapay isiktan iyi yaralanmasi ve yer kazanmak icin taraca sistemi kurduk.Oda hic bir yerden isik almiyor. PVC borulari saksilarimiz boyutunda punch ile esit araliklar ile deldik. Simdilik (istedigim nitelikte pompamiz su anda yok) , manuel damlatma sistemi ile yapacagiz.En kisa surede NFT sistemine gececegiz.Tabii PVC borularda kisa bitkileri yetisirmeyi planliyoruz.Domates , fasulye ve hiyar gibi bitkileri daha buyuk saksilarda yine drip ile sulayacagiz. Odanin bir kisminda da bu ise ayirdik. Buyuk plastik kutular bulduk , saksilari buna yerlestirecegiz. (Bizim burada herseyi biranda temin etmemiz kolay olmuyor)

Odaya bir bilgisayar koyduk. Isigin isinin , kontrolunu bu sekilde elektronik olarak yapacagiz. Tabi en onemlisi bilgisayar ile gunluk olarak isi ve isik durumlarini otomatik olarak kayedecegiz ve bitki gelisimi ile bunlari direkt olarak iliskisini cikarmayi umut ediyoruz.(bunlar bilinen seyler ancak kendi kullandigimiz turlere ozel bir seyler cikarmayi umuyoruz).

Simdilik bu kadar . En kisa surede fotograflari koyacagim foruma.

Ayrica Sayin Kudet Tezel'e bize verdigi destek, kendi calismalari ve bizler ile paylastigi bilgiler nedeni ile cok tessekur eder calimalarinda basarilar dilerim.

Hidro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön