03-12-2022, 11:41 | #1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
|
Kenger
Bu yılki etkinlikte başkası tarafından paylaşılmamış ya da paylaşıldıysa da çok talep olduğundan karşılanamayabilecek birkaç tohumu listeme koyuyorum. Etkinlikte paylaşacağım tohumlar: 1- Alakır etlisi 2- Kellogg's breakfast (its_just_a_ride) 3- Tomatillo (bakidilek) 4- Yılan patlıcan (Feyzi_48) 5- Mor alaca patlıcan (Musa Gündoğan) 6- Acur 7- Kornişon salatalık 8- Butternut kabak Alıntı:
Düzenleyen Kenger : 03-12-2022 saat 15:33 Neden: Liste güncellendi |
|
03-12-2022, 14:58 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
|
Alakır etlisi
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Domates Tohum çeşit adı: Alakır etlisi (Atılgan) Tohum kaç yıldır sizdedir: 4 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Atılgan Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Taşlıbahçe Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer domates çeşitleriyle birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2022 Temmuz Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. Taşlıbahçe'nin de belirttiği gibi çok verimli bir çeşit ve ip ya da sırıkla desteklenmesi gerekiyor. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Birkaç yıldır bahçenin en lezzetli domatesleri bunlar. Hem etli hem de sulu lezzetiyle her yıl bahçede yer buluyor. Diğer bilgileri Sn. Taşlıbahçe'den alıntılıyorum "Çoğunluğu alt kısmı sivrice biten oval formda, İrileşenlerde dilimli yapılar görüldü. Ortalamada 150-250 gr ağırlığında meyveler verdiler. Maksimum 540 gr ağırlığa ulaşan bir meyve oldu ancak böyleleri çok nadir. Gençlikte üst kısımlarda koyu yeşil kırçıllar varken sonrasında tüm meyve kırmızıya dönüyor. Yine de omuzlarda tatlı bir yeşil kalabiliyor; tadı veya olgunluğu etkileyen bir faktör değil. Olgunlaştığında yumuşak etli, kabuğu orta incelikte, lezzetli ve etli bir çeşit. Yumuşak etli yapısından dolayı nakliye için uygun değildir. Yetiştirildiği yörede salçalık olarak kullanılıyorsa da sofralık ve kurutmalık olarak da kullanımı uygundur. Taze tüketim için lezzeti çok yerindedir." Düzenleyen Kenger : 03-12-2022 saat 15:34 Neden: Fotoğraf büyütüldü |
03-12-2022, 15:05 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
|
Kellogg's breakfast (its_just_a_ride)
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Domates Tohum çeşit adı: Kellogg's breakfast (its_just_a_ride) Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: its_just_a_ride Tohumun kökeni: USA-Michigan Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer domates çeşitleriyle birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2022 Temmuz Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. birnefestoprak'tan aktarıyorum "Parlak turuncu/sari alasimi renkte, ince kabuklu, yayvan sekilli, cogu 0.5 kg ve ustunde, bol etli ve az cekirdekli, lezzetli meyveler veren, sirik, normal yaprakli, yuksek verimli ve gecci bir cesittir. Taze yemelik olarak tuketilmesini tavsiye ederim." Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Rengi salatalara neşe katıyor. Dengeli asit/şeker oranıyla sandviçlere çok yakışıyor. Düzenleyen Kenger : 03-12-2022 saat 15:36 Neden: Fotoğraf büyütüldü |
03-12-2022, 15:07 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
|
Tomatillo (bakidilek)
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Tomatillo, Physalis philadelphica Tohum çeşit adı: Tomatillo Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Sanırım Sn. bakidilek Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer domates çeşitleriyle birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2022 Ekim Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki, altın çilek gibi dallanıp budaklanıyor. Çevresine bolca destek yapmak gerekebilir. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sn. bahcedenn'den alıntılıyorum "Azteklerin İ.Ö. 800’den beri kullandığı tomatilloya Aztek dilinde ‘yuvarlak ve tombul’ anlamına gelen 'tomatl' denirmiş. Yeni Dünya’ya gelen Avrupalılar yerel yiyecekler hakkında yazarken genellikle isimleri karıştırırlarmış. Domates ve tomatillonun isimlerini karıştıkları düşünülse de o dönem belgelerinde geçen 'tomatl' kelimesinin genellikle tomatilloya karşılık geldiği düşünülüyor. Avrupalılar arasında domates bu meyveden daha çok beğeni toplamış ve İtalya’ya getirildiğinde Akdeniz ikliminde iyi yetişmiş. Fakat dünya mutfakları her ülkede yayılmaya başlayınca büyük Meksika ailelerin ziyafet sofralarında kalmayıp birçok restoranda kullanılmaya başlamış. Meksika bakkal ve manavlarının demirbaşlarından olan Tomatillo sebzesi hafif ekşi tadıyla, Meksika mutfağında özellikle ''Salsa Verde'' denilen bir sosun yapımında kullanılmaktadır. Ekşiliği için tercih ediliyor. Tomatillo sosu ızgara et, balık ve tavukların yanına çok yakıştığı bilinmektedir. Salsa Verde’nin ana malzemesi tam olgunlaşmamış olan yeşil tomatillo keskince mayhoşluğu ile acı biber, soğan, sarımsak ve taze kişniş gibi lezzetlerin birleşmesi sonucu son derece ferah, iç açıcı ve hafif bir sos elde ediliyor. Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması tercih ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Eğer kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete koyarsanız bu sürenin uzayabileceği biliniyor. Fakat ideal lezzet için dolapta saklanmaması tavsiye ediliyor. Tadı kısmen yeşil domatese benzemektedir. Tam olgunlukta ise kimisinin tadı tatlımsıdır. Purple Tomatillo olan çeşidi de tam da kendisidir. Kahverengi kabuğun altındaki meyvesi hafiften yapış yapıştır. Mexican husk tomato, green tomato, jam berry, Mexican ground cherry ve tomate verde bitkinin bilinen diğer isimleridir. Tamamen olgunlaşan bitkinin tohumunu rondodan geçirip yıkayarak alabilirsiniz." |
03-12-2022, 15:09 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
|
Yılan patlıcan
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Patlıcan Tohum çeşit adı: Yılan patlıcan Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Feyzi_48 Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sanırım Sn. Feyzi_48 Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer patlıcan çeşitleriyle birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2022 Eylül Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki 160 cm kadar boylanıyor. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Bir hayli uzun bir patlıcan türü, lezzetli. Düzenleyen Kenger : 03-12-2022 saat 15:37 Neden: Fotoğraf büyütüldü |
03-12-2022, 15:11 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
|
Mor alaca patlıcan (Musa Gündoğan)
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Patlıcan Tohum çeşit adı: Mor alaca patlıcan Tohum kaç yıldır sizdedir: 4 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Sn. Musa Gündoğan Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sanırım Sn. Musa Gündoğan Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer patlıcan çeşitleriyle birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2022 Ağustos Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki 160 cm kadar boylanıyor. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sn. Musa Gündoğan'ın da söylediği gibi lezzetli, yemeklik patlıcan. Büyüdükçe çekirdeklendiği için aşırı büyütülmemeli. Düzenleyen Kenger : 03-12-2022 saat 15:38 Neden: Fotoğraf büyütüldü |
03-12-2022, 15:15 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
|
Acur
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Cucumis melo Tohum çeşit adı: Acur Tohum kaç yıldır sizdedir: 7 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Ulamış'tan atalık tohum Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Acur, ben de dahil olmak üzere birçok kişi tarafından paylaşıldı. Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer salatalık çeşitleri ile birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2022 Temmuz Bitki tipi ve gelişim durumu: Sürekli yeni kol veriyor. Meyve verimi uzun süre devam ediyor. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: 20-40 cm. uzunluğunda, çok sulu olmayan, lifli meyveleri var. Söğüş, salata ve turşu olarak tüketime uygun. Düzenleyen Kenger : 03-12-2022 saat 15:39 Neden: Fotoğraf büyütüldü |
03-12-2022, 15:23 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
|
Kornişon salatalık
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Salatalık Tohum çeşit adı: Kornişon salatalık Tohum kaç yıldır sizdedir: 5 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Urla'dan atalık tohum Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Ben olabilirim Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer salatalık çeşidi ve acurla birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2022 Temmuz Bitki tipi ve gelişim durumu: Verimli, dayanıklı, uzun ömürlü bir bitki. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Oldukça lezzetli, dikenli meyveleri var, tipik kornişona göre daha tombul. Parmak büyüklüğünden bir karış olana dek çıtırlığını ve lezzetini yitirmiyor. İrileştiğinde dikenleri kaybolup tombul bir salatalık görünümüne kavuşuyor. Turşu yapılabileceği gibi, salatalık niyetine de kullanılabilecek bir meyve. Not: Fotoğraflar şurada: http://www.agaclar.net/forum/attachm...lataliklar.jpg |
03-12-2022, 15:28 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
Şehir: İzmir
Mesajlar: 328
|
Butternut kabak
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Kışkabağı Tohum çeşit adı: Butternut (calabaza cucurbita maxima) Tohum kaç yıldır sizdedir: 7 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Seferihisar'dan yerel tohum Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Bulabildiklerim: dongyul, zeynepkavi, pelpel, thunderon. Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer kabakgil sebzeleriyle (salatalık, kavun) birlikte yetiştirildi ancak tohum saflığı için bir önlem alınmadı. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2022 Ekim Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok büyük yapraklı ve suyu seviyor. Kol atıp ilerliyor, geniş alanlara ekilmeli. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çok lezzetli, şekerli meyveleri var. Tatlı da yapılabilir, turta ya da kek de. Not: Fotoğraflar şurada: http://www.agaclar.net/forum/attachm...butternut1.jpg |
|
|