agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Kapananlar) > 2016-2017 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni670Beğeniler
  • 2 Gönderen bahcedenn
  • 13 Gönderen bahcedenn
  • 5 Gönderen bahcedenn
  • 28 Gönderen bahcedenn
  • 25 Gönderen bahcedenn
  • 30 Gönderen bahcedenn
  • 38 Gönderen bahcedenn
  • 37 Gönderen bahcedenn
  • 18 Gönderen bahcedenn
  • 36 Gönderen bahcedenn
  • 23 Gönderen bahcedenn
  • 23 Gönderen bahcedenn
  • 30 Gönderen bahcedenn
  • 28 Gönderen bahcedenn
  • 7 Gönderen bahcedenn
  • 15 Gönderen bahcedenn
  • 27 Gönderen bahcedenn
  • 29 Gönderen bahcedenn
  • 40 Gönderen bahcedenn
  • 21 Gönderen bahcedenn
  • 20 Gönderen bahcedenn
  • 10 Gönderen bahcedenn
  • 23 Gönderen bahcedenn
  • 23 Gönderen bahcedenn
  • 21 Gönderen bahcedenn
  • 24 Gönderen bahcedenn
  • 19 Gönderen bahcedenn
  • 18 Gönderen bahcedenn
  • 15 Gönderen bahcedenn
  • 22 Gönderen bahcedenn

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-10-2016, 09:40   #1
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
bahcedenn

Etkinlikte paylaşacağım tohumları bu başlıkta tanıtacağım.

01. Love in a Puff, Balloon Vine, Heart Vine, Balon Sarmaşığı, Yürek Sarmaşığı
02. Cosmos (Kozmos) Çiçeği Pembe
03. Ceneviz (Genovese) Fesleğeni
04. Altın Çilek
05. Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)
06. Marina di Chioggia (Kış Kabağı)
07. Kilimanjaro White Marigold
08. Acı Süs Biberi, Yediveren, Beşparmak
09. Green Malabar Spinach - Yeşil Malabar Ispanağı
10. Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
11. Tomatillo Verde
12. Kıvırcık Marul
13. Tatlı Kıl Biber
14. Acı Kıl Biber
15. Arnavut Biberi
16. Biquinho Biber
17. Green Sprouting Calabrese Brokoli
18. Buena Mulata Biberi
19. Çorbacı Biberi
20. Kandil Dolma Biberi
21. Balık Biberi
22. Jalapeno TAM Biberi
23. İsot Biberi
24. Gayret Çiçeği - Gaillardia
25. Haseki Küpesi, Granny's Bonnet veya Columbine
26. Bull's Blood Beetroot, Boğa Kanı Kırmızı Pancar
27. Chrysanthemum (Shungiku ya da Garland Daisy)
28. Trinidad Scorpion (Butch T Soyu)
29. Carolina Reaper


DİKKAT, Çok önemli : Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki ''Taleplerime ekle'' linkine tıklamayın...

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

İlk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.

 
hk50 ve Serpil Pirmit beğendi.

Düzenleyen bahcedenn : 07-01-2017 saat 00:14
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2016, 15:44   #2
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Love in a Puff, Balloon Vine, Heart Vine, Balon Sarmaşığı, Yürek Sarmaşığı

Name:  Love in a Puff I.jpg
Views: 2504
Size:  73.6 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum çeşit adı: Love in a Puff, Balloon Vine, Heart Vine, Balon Sarmaşığı, Yürek Sarmaşığı (Cardiospermum halicacabum)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Size nereden geldi: Ticari tohum
  • Tohumun kökeni :
  • Kullanılan gübreler :
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sarıcı, tırmanıcı bir bitki olan Love in a Puff kısa sürede gelişim gösterir ve 1,5 metre boya kadar ulaşır.
  • Bitkinin ayırd edici özellikleri: Siyah renkli tohumlarının üzeri kalp şekilli beyaz kabarcık ile kaplı olduğundan ve aynı zamanda bu tohumların üç bölmeli bir balon kesesi içerisinde olmasından ötürü birkaç isim ile anılmaktadır. Love in a Puff, Balloon Vine, Heart Vine, Balon Sarmaşığı, Yürek Sarmaşığı anılan isimleridir.

    Bazı kaynaklarda bitkinin sürgünleri ile genç yapraklarının yenilebildiği yazıyor. Araştırmak isteyenler bitkinin sürgün ve yapraklarının tedavi edici özelliği olduğunu da kolayca bulabileceklerdir. Ayrıca tohumları kolye ve bileklik gibi takı yapımında kullanılabilmektedir.

  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumları Mart ayından itibaren viyollere ekilerek fidesi yapılabilir. Mayısta kalıcı yerlerine dikilir. Bu erkencilik sağlar. Ama uğraşmak istemezseniz Mayıs başlarında doğrudan kalıcı yerine de tohumu ekilebilir. Sıcaklıklara bağlı olarak 14-21 gün içerisinde çimlenme görülecektir.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli, organik maddesi yüksek yerlerde iyi gelişim gösterir. Büyük saksılarda da rahatça yetiştirilebilir. Biz su kenarında ark dibinde yetiştirdik. Sıkıntı yaşamadık. Muhtemelen suyu seviyor.
  4. İklim gereksinimleri: İlkbahardan sonbahardaki ilk soğuklara kadar yaşar. Yukarıda bitki için tek yıllık olduğunu yazdım fakat yumuşak iklimlerde çok yıllık olarak ta yetiştirildiği söylenmektedir. Ülkemizde güneyde çok yıllık olarak yetiştirilebilir mi bilmiyorum. Denemek lazım.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dış kabuğu tamamen sararıp kuruyan balon keselerinin içerisinden tohumları hasat edebilirsiniz.
Name:  Cardiospermum halicacabum.jpg
Views: 2521
Size:  61.3 KB
Name:  Love in a Puff II.jpg
Views: 2451
Size:  41.9 KB
Name:  Love in a Puff III.jpg
Views: 2463
Size:  55.1 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2016, 22:41   #3
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Cosmos (Kozmos) Çiçeği Pembe

Name:  IMG_20160910_192917-2.jpg
Views: 2393
Size:  71.2 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum çeşit adı: Cosmos (Kozmos) Çiçeği Pembe, Cosmos bipinnatus
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Size nereden geldi: Agaclar.Net Tohum Takas Etkinliği
  • Tohumun kökeni :
  • Kullanılan gübreler : Hiçbir gübre kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: Hiçbir ilaç kullanılmadı
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos-Eylül
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Güneşi seven, hızlı gelişen, 1 buçuk metre civarında boylanan mevsimlik çiçektir.
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumları Mart ayından itibaren viyollere ekilerek fidesi yapılabilir. Mayısta kalıcı yerlerine dikilir. Bu erkencilik sağlar. Ama uğraşmak istemezseniz Mayıs başlarında doğrudan kalıcı yerine de tohumu ekilebilir.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Toprak seçiciliği yoktur. Fakat güneşi oldukça sever. Kuraklığa da dayanıklıdır. Organik maddesi yüksek yerlerde ise daha da iyi gelişim gösterir. Büyük saksılarda da rahatça yetiştirilebilir. Biz bahçe girişinde yürüyüş yoluna sağlı sollu bordür niyetine yetiştirdik.
  4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçekler tamamen solduğunda göbek kısımlarında göğe doğru bakan tohum öbekleri oluşur.
Name:  IMG_20160910_192826-2.jpg
Views: 2411
Size:  74.8 KB

Tahmin ediyorum talepte bulunan herkesin talebini karşılayabileceğim.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2016, 19:08   #4
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Ceneviz (Genovese) Fesleğeni

Name:  Genovese Basil.jpg
Views: 2151
Size:  48.6 KB
  • Bitki türü: Şifalı Ot
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Fesleğen, Ocimum basilicum
  • Tohum çeşit adı: Ceneviz (Genovese) Fesleğeni
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Size nereden geldi: Ticari paket
  • Tohumun kökeni : İtalya
  • Kullanılan gübreler : Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül - Ekim
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Fidelerinizi kalıcı yerine aldıktan bir müddet sonra uç budaması yaparsanız daha dallı budaklı bir bitkiniz olur. Bitkisi fazla boylanmayan ve sayısız hasadı tolere edebilen bir çeşittir. Siz hasat ettikçe o daha gür bir şekilde geri gelir. Soğuğa karşı duyarlı olan bitki en çok sıcak ve kuru ortamları sever. Aceleci davranmayın, ideal lezzeti için yapraklarını en büyük boya ulaştığı zaman hasat edin. Yeşil olarak tüketildiği gibi, yaprakları kurutularak baharat gibi de kullanılabilir.

    Tüm dünyada mutfaklarda kullanılan popüler tatlı fesleğen çeşididir. Tüm soslarda, makarnalarda, salatalarda, pizzalarda kullanabilirsiniz. Kurutulmuşu menemenlerinize çok güzel bir renk ve aroma katar. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır. Bunu unutmayınız.

  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Mayıs ayları arasında viyollere ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Yarım gölge ve güneşli alanda sağlıklı bir gelişim sağlıyor. Suyunu eksik etmeyin yeterli.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabiliyor. Ama en çok sıcak ve kuru ortamları seviyor.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Çiçeklerinin taç yaprakları döküldüğü zaman oluşan keseler kontrol edilerek tohumları alınır. Kesenin içindeki tohumlar siyah olmuş ise tohumunu alabilirsiniz.
Name:  Genovese Basil II.jpg
Views: 2133
Size:  66.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2016, 19:46   #5
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Altın Çilek

Name:  Altın Çilek I.jpg
Views: 2121
Size:  32.2 KB
  • Bitki türü: Mevsimlik Meyve
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Altın Çilek, Physalis peruviana
  • Tohum çeşit adı: Altın Çilek
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Size nereden geldi: Ticari paket
  • Tohumun kökeni : Güney Amerika
  • Kullanılan gübreler : Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül - Ekim
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: İster bahçede ister balkonda çok derince bir saksıda kolay yetiştirebileceğiniz 70 - 100 cm arası boylanabilen bir bitkidir. Nisan ayında ektiğiniz tohumlardan Ağustos'tan evvel meyve almanız biraz zor. Suyu çok seven bu bitkiden Kasım ayına kadar tek tük meyve alabilirsiniz. İkinci yılını geçiren bir bitkiden ise Ağustos'tan daha evvel meyve alabilirsiniz.

    Özü sulu ve içerisinde çok ufak açık sarı çekirdekleri vardır. Dinlendirildiğinde tadı tatlılaşır. Bu ürün taze olarak, kurutulmuş olarak, tek başına veya meyve ve sebze salatalarında diğer ürünlerle beraber de tüketilebilir. Hasattan sonra meyveleri kılıflarıyla beraber ışık almayan kuru bir yerde birkaç ay boyunca saklayabilirsiniz.

  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Mayıs ayları arasında viyollere ekilebilir. Tohumlar çimlenene kadar toprağı kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Mutlaka tam güneş gören bir alanda yetiştirilmelidir. Suyunu eksik etmemelisiniz.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece kışı atlatabilen bir bitkidir. Bazı üyelerimiz kış şartlarına bağlı olarak bitkinin tüm yeşil aksamını kaybettiğini fakat bahar ile köklerinden tekrar yeşerdiğini ilgili başlıkta belirtmişlerdir.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dış kabuğu sararıp kuruyan meyveler hem hasat hem de tohum alma olgunluğuna gelmiş olur.
Name:  Altın Çilek II.jpg
Views: 2117
Size:  55.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2016, 21:40   #6
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)

Name:  Jimmy I.jpg
Views: 2034
Size:  74.8 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Italya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: 8-25 günde çimlenen tohumları iç ortamda son ilkbahar donlarından yaklaşık olarak 8 hafta önce ekmek gerekmektedir. 70-90 günde fideden hasada gelir. Ortalama 45-60 cm yüksekliğe ulaşan bitkinin, gittikçe incelen, 15-25 cm arasında değişen, koyu parlak yeşil renkten hızlı bir şekilde parlak ateş kırmızısı renge ulaşan meyveleri vardır. Ful güneşte ve nötrden asidik duruma dönen toprakta daha iyi yetişirken aşırı sulanmadığı sürece verimli bir bitki yapısı olduğu söylenmektedir. Tartışmasız en iyi kızartmalık çeşitlerden biridir. Gerçekten muazzam bir et yapısı var. Kızartıldığında kaymaksı yumuşacık bir hal alıyor. Dondurucuya ve kurutmaya uygun olan taze de yenebilen bir çeşittir. Biberleri sapından (biberin gövdesinden değil) iğne ile dikkatlice delip ipe dizebilirsiniz. Güneşli bir pencerenin yanına ya da sundurmaya asacağınız biberler kısa zamanda kururlarken ayrı bir dekorasyon havası da katacaklardır. Hastalıklara dayanıklıdır.
  • Çeşidin Hikayesi: Güney İtalya'da çizmenin üst kısmı olarak adlandırılan dağlık Basilicata Bölgesi'nin Potenza İli'nde Ruoti isimli bir kasaba. Yıllarca bu kasabada yaşayan Giuseppe Nardiello ve eşi Angela kızartmalık tatlı bir biber çeşidini yetiştirdiler. 1887 yılında 1 yaşındaki kızları Anna ile beraber yeni bir hayat için Napoli Limanı'ndan Amerika'ya yola çıktıklarında yanlarına 1 avuç dolusu bu biber tohumlarından da aldılar. 11 çocukları ile beraber biber de yetiştirdikleri Naugatuck, Connecticut'a yerleştiler. Giuseppe ve Angela'nın 4. çocukları Jimmy isimli erkek çocuğu idi. Şu anda 81 yaşında olan ve hala Naugatuck'ta ikamet eden Jimmy’nin oğlu James, babası Jimmy’nin sınıf öğretmeninin aile soyadı olan Nardiello'dan “i” harfini telaffuzu daha kolay olması için düşürdüğünü söylemektedir. Bu soy isim Jimmy ile beraber ondan sonraki kardeşlerine ve torunlarına yapıştı. James ayrıca babası Jimmy'nin Nardiello kardeşler arasında anneleri Angela'nın bahçe sevgisini miras alan tek kardeş olduğunu ve bunu hayatı boyunca sevgi ile sürdürdüğünü de söylemektedir. Annesinin ona öğrettiği gibi, taraçalarda, Güney İtalya'da dağlık bölgelerde bahçelerin yapıldığı gibi. Buralarda yüzlerce biber yetiştirdi, fakat kuruması için sundurmaya astığı ve kış boyunca ailesinin hoşuna giden tatlı kızartmalık biberler onun favorisi idi.

    Jimmy Nardello 1983'te vefat etti. Fakat ölmeden önce bazı atalık biber tohumlarını Decorah, Iova'da Seed Savers Exchange (SSE)' bağışladı. SSE 11.000 den fazla olan çeşitli atalık tohumlarını 2 ayrı iklim kontrollü mahzende saklamada uzmanlaşmıştır. Ellerindeki stokların aşağı yukarı % 10'unu 10 yıllık dönemlerde rotasyonlu olarak ekmektedirler. SSE'nin koruduğu bu tohumlardan biri de Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)dir.

    Nardello ailesinin yanlarına aldıkları 1 avuç dolusu biber tohumları ile Amerika'ya göç ettikten 120 yıl sonra bu biber çeşidi aile adını üstlendi ve ev bahçeciliği yapanlar ile ünlü şeflerin mutfaklarında yerini aldı. Şu anda hala Slow Food USA's Ark of Taste de nesli tehlikede olarak kayıtlıdır. The Ark'ın çabası dünyanın nesli tehlikede olan lezzetlerini bulup, kataloglayıp tarımın ve mutfağın standartlaşma saldırısından korumaktır.

Name:  Jimmy II.jpg
Views: 2021
Size:  74.3 KB
Name:  Jimmy III.jpg
Views: 2012
Size:  77.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2016, 21:11   #7
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Marina di Chioggia (Kış Kabağı)

Name:  Marina di Chioggia I.jpg
Views: 1941
Size:  60.6 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Kış Kabağı, Cucurbita maxima
  • Tohum çeşit adı: Marina Di Chioggia
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Italya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: Kabak hasat 2016 Eylül - Tohum hasat 2016 Aralık
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Yayılıcı gelişim gösteren bal kabağıdır. Her kök 2-3 adet, ağırlığı 3-8 kg arasında değişen kabaklar verdi. Sadece 1 adet 15 kg.lık kabak elde ettim ve bu paylaştığım tohumlar onun tohumu. Bu kabağı da deneme mahiyetinde tarlaya açtığım 30 cm. lik çukurun içerisine döktüğüm 1 çuval hayvan gübresine ilave ettiğim organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübrelerden oluşan karışımın içerisinde yetiştirdim. Daha da iri olabilirdi. Fakat bu sene çok kurak geçti. Meyveyi büyütme döneminde sadece 1 defa yağmur yağdı.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çok lezzetli muazzam bir çeşittir. Kabak tatlısının yanı sıra muhtelif tariflere göre çok farklı şekillerde pişirilebilr. Çok dayanıklı bir çeşit. Kabaklar kuru ve direk güneş almayan bir yerde 2 yıl saklanabiliyor. Çok lezzetli olan bu çeşidin bana göre tek handikabı engebeli yüzeyinden dolayı soyulmasının biraz zor olması. Bu kabağı geçtiğimiz sene Sn. Taşlıbahçe soymadan da tatlısını yapıp tüketmişti. Ve o hali ile de rahatsız etmeyen bir tadı olduğunu belirtmişti. Henüz denemedim ama nasıl olsa elimde yeteri kadar Marina di Chioggia var. En kısa zamanda kabuklu şekilde de deneyip bu paylaşımı güncellemek istiyorum.

    Yetiştirdiğim tüm kabaklar içerisinde tatlısı için özellikle bu çeşidi tercih ediyorum. Diri bir et yapısı var. Tatlısını yaptığınız zaman özellikle gereğinden fazla pişirmediyseniz dağılmayan diri bir yapısı var. Şimdiye kadar yediğim hiçbir Marina di Chioggia'da lif lif olan yapıya rastlamadım. Ticari düşünmüyorsanız (kilo ve verim açısından) mutlaka denemelisiniz.

    Ayrıca ürünü beklettikçe lezzetinin arttığı söyleniyor. Bunu da gözlemleme şansına erişeceğim.

Name:  Marina di Chioggia II.jpg
Views: 1952
Size:  74.7 KB
Name:  Marina di Chioggia III.jpg
Views: 1942
Size:  76.9 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2016, 22:01   #8
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Kilimanjaro White Marigold

Name:  Kilimanjaro White I.jpg
Views: 1784
Size:  50.0 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum çeşit adı: Kilimanjaro White Marigold, African Marigold, Kilimanjaro Vanilla White, Tagetes erecta
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Bilinmiyor
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül - Ekim
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Çeşidin Hikayesi: Burpee Tohum Şirketi'nin bulup üretebilmek için 56 yıl boyunca çabaladığı bir çeşittir. Yıllarca denemeden sonra, David Burpee, gerçek beyaz varyeteyi oluşturabilecek tohumu ilk gönderen hobi bahçecisine $10.000 bir ödül koymuştur. Yıllar boyunca binlerce geri dönüş olmuştur. ABD'nin Iowa eyaletinden Alice Vonk isimli bir bayan 21 yıl boyunca tohum göndermiştir ve 1975 yılında gönderdiği tohumla ödülü almıştır. Bu çeşit Burpee şirketine 56 yıla ve $250.000 mal olmuştur. Şimdilerde ise bu güzel çeşit de dahil birkaç beyaz çeşidi bulabilirsiniz.

    Benim gözlemim bu çeşit için daha gür yetişmesine rağmen bildiğimiz diğer kadife çiçekleri kadar yoğun şekilde çiçeklenmediği yönünde oldu.

Name:  Kilimanjaro White II.jpg
Views: 1807
Size:  70.3 KB
Name:  Kilimanjaro White III.jpg
Views: 1777
Size:  66.8 KB
Name:  Kilimanjaro White IV.jpg
Views: 1782
Size:  48.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2016, 20:58   #9
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Acı Süs Biberi, Yediveren, Beşparmak

Name:  Acı Biber I.jpg
Views: 1886
Size:  72.8 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Acı Süs Biberi, Yediveren, Beşparmak
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: -
  • Tohumun geldiği yer: Bozcaada'da organik üretim yapan bir çiftlikten edinmiştim.
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Etrafta aynı aileden bir bitki olmadığını tahmin ediyorum.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi 40-50 cm arası boylanan çeşidi balkonda dahi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Meyvelerini yukarı doğru salkım halinde veren orta üstü acılıkta lezzetli bir çeşittir. Yemeklerde tencereye adet olarak kullanabileceğiniz gibi acı sos ve turşu yapımında da kullanabilirsiniz.
Name:  Acı Biber II.jpg
Views: 2022
Size:  36.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2016, 22:48   #10
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Green Malabar Spinach - Yeşil Malabar Ispanağı

Name:  Green Malabar I.jpg
Views: 1697
Size:  36.8 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık, Subtropikal iklimlerde çok yıllık
  • Tohum Türü: Malabar Ispanağı, Basella rubra
  • Tohum çeşit adı: Green Malabar Spinach - Yeşil Malabar Ispanağı
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

    Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Yeşil filizlerinin rengi ile bariz şekilde kırmızı çeşidinden ayrılır. Yeşil etli parlak yapraklarının arasında beyaz çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

    Bu Asya bitkisinin yeşil filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

    Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.

Name:  Green Malabar II.jpg
Views: 1727
Size:  70.3 KB
Name:  Green Malabar III.jpg
Views: 1692
Size:  72.7 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2016, 22:53   #11
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı

Name:  Red Malabar IV.jpg
Views: 1703
Size:  75.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık, Subtropikal iklimlerde çok yıllık
  • Tohum Türü: Malabar Ispanağı, Basella rubra
  • Tohum çeşit adı: Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

    Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Kırmızı filizlerinin rengi ile bariz şekilde yeşilinden ayrılır. Kırmızımsı etli parlak yapraklarının arasında pembemsi çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

    Bu Asya bitkisinin kırmızımsı filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

    Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.
Name:  Red Malabar I.jpg
Views: 1672
Size:  72.2 KB
Name:  Red Malabar II.jpg
Views: 1689
Size:  75.0 KB
Name:  Red Malabar III.jpg
Views: 1669
Size:  71.5 KB


Düzenleyen bahcedenn : 17-12-2016 saat 23:27
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2016, 22:24   #12
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Tomatillo Verde

Name:  Tomatillo I.jpg
Views: 1642
Size:  58.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Tomatillo, Physalis ixocarpa
  • Tohum çeşit adı: Tomatillo Verde
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Meksika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları şaşırtıcı bir şekilde 4-5 günde çimlendiler. Normalde de 6-14 günde çimleniyor diye yazıyor fakat ben bu kadar erken beklemiyordum Fidelerin gelişimi normal şekilde seyir ederken 2-3 günlüğüne bitkilerimden uzaklaşınca, döndüğümde tüm tomatillolarımı birden boyları uzamış vaziyette buldum. Bunlardan adam olmaz diye düşündüm ama tohumluk olarak denemek için birkaç tanesini bahçeye aldım. Kısa zamanda da toparladılar. Eğer tohum talep ederseniz ve başınıza da gelirse not olarak burada kalsın dedim. Aynı aileden olan bitkiyi domates yetiştirir gibi yetiştirebilirsiniz.

    Azteklerin İ.Ö. 800’den beri kullandığı tomatilloya Aztek dilinde ‘yuvarlak ve tombul’ anlamına gelen 'tomatl' denirmiş. Yeni Dünya’ya gelen Avrupalılar yerel yiyecekler hakkında yazarken genellikle isimleri karıştırırlarmış. Domates ve tomatillonun isimlerini karıştıkları düşünülse de o dönem belgelerinde geçen 'tomatl' kelimesinin genellikle tomatilloya karşılık geldiği düşünülüyor.

    Avrupalılar arasında domates bu meyveden daha çok beğeni toplamış ve İtalya’ya getirildiğinde Akdeniz ikliminde iyi yetişmiş. Fakat dünya mutfakları her ülkede yayılmaya başlayınca büyük Meksika ailelerin ziyafet sofralarında kalmayıp birçok restoranda kullanılmaya başlamış.

    Meksika bakkal ve manavlarının demirbaşlarından olan Tomatillo sebzesi hafif ekşi tadıyla, Meksika mutfağında özellikle ''Salsa Verde'' denilen bir sosun yapımında kullanılmaktadır. Daha çok canlı yeşil rengi ve ekşiliği için kullanılıyor. Yeşil tomatillo sosu ızgara et, balık ve tavukların yanına çok yakışıyor. Salsa Verde’nin ana malzemesi tam olgunlaşmamış olan yeşil tomatillo keskince mayhoşluğu ile acı biber, soğan, sarımsak ve taze kişniş gibi lezzetlerin birleşmesi sonucu son derece ferah, iç açıcı ve hafif bir sos elde ediliyor. Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması tercih ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Eğer kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete koyarsanız bu sürenin uzayabileceği biliniyor. Fakat ideal lezzet için dolapta saklanmaması tavsiye ediliyor.

    Tadı kısmen yeşil domatese benzemektedir. Tam olgunlukta ise kimisinin tadı tatlımsıdır. Kahverengi kabuğun altındaki meyvesi hafiften yapış yapıştır.

    Mexican husk tomato, green tomato, jam berry, Mexican ground cherry ve tomate verde bitkinin bilinen diğer isimleridir.
Name:  Tomatillo II.jpg
Views: 1645
Size:  54.7 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2016, 19:57   #13
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Kıvırcık Marul

Name:  Kıvırcık.jpg
Views: 1569
Size:  64.9 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Kıvırcık, Lactuca sativa
  • Tohum çeşit adı: Kıvırcık Marul
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni:
  • Tohumun geldiği yer: Yan komşumuzun senelerdir yetiştirdiği bir çeşit
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Temmuz
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki yetiştirmediğim için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Çeşidin Hikayesi: Konu komşunun senelerdir arka bahçelerinde yetiştirdiği, bizim de 8-10 yıldır yetiştirdiğimiz, artık yerelleşen ve kışa kısmen dayanıklı olan, baharı çok seven ve bizim için çok özel olan yağlı bir kıvırcık çeşididir. Özenli bir şekilde tohumunu 3 senedir alıyoruz. 2014-2015 Etkinliğinde de tohumlarını paylaşmıştım.

    Orta büyüklükte, geniş yapraklı, tatlı, dolgun, yağlı ve çok lezzetlidir. Tohumları ise siyaha yakın koyu gridir.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2016, 19:23   #14
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Tatlı Kıl Biber

Name:  Tatlı Kıl.jpg
Views: 1520
Size:  76.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Tatlı Kıl Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 5. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: -
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Fakat aynı aileden bitkilere uzak olarak ve araya bariyer bitki koyarak yetiştirdim.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi 50-60 cm arası boylanan çeşidi balkonda dahi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Ortalama 60 günde hasada gelir. 15 - 25 cm. uzunluğunda ve 1 cm. eninde, ince etli, tatlı bir biber çeşidi olup çoğu biberlerin sap kısmı hafif körüklüdür. Biberlerin rengi açık yeşil olup tam olgunlukta kırmızıya dönerler. Turşuluk olarak da kullanılsa bile çıtır çıtır taze tüketime daha uygundur. Hasat periyodu uzundur. Yalnız fazla dalında bekletmemeye özen gösterin. İlerleyen vakitte o çıtır hallerinden eser kalmıyor.


bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2016, 19:29   #15
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Acı Kıl Biber

Name:  Acı Kıl.jpg
Views: 1542
Size:  76.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Acı Kıl Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 5. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: -
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Fakat aynı aileden bitkilere uzak olarak ve araya bariyer bitki koyarak yetiştirdim.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi 50-60 cm arası boylanan çeşidi balkonda dahi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Ortalama 60 günde hasada gelir. 15 - 25 cm. uzunluğunda ve 1 cm. eninde, ince etli, acı bir biber çeşidi olup çoğu biberlerin sap kısmı hafif körüklüdür. Biberlerin rengi açık yeşil olup tam olgunlukta kırmızıya dönerler. Turşuluk olarak da kullanılsa bile çıtır çıtır taze tüketime daha uygundur. Hasat periyodu uzundur. Yalnız fazla dalında bekletmemeye özen gösterin. İlerleyen vakitte o çıtır hallerinden eser kalmıyor.

intibah, pria, AYD56 ve 4 kişi beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2016, 21:49   #16
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Arnavut Biberi

Name:  Arnavut I.jpg
Views: 1585
Size:  75.6 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Arnavut Biberi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Balkanlar
  • İlk paylaşan: Sn. loveforlife
  • Tohumun geldiği yer: Sn. loveforlife ya da Sn. Taşlıbahçe'den gelen çeşidi ektim
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Fakat aynı aileden bitkilere uzak olarak ve araya bariyer bitki koyarak yetiştirdim.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Besin ve su ihtiyacı kapya biberin ihtiyaçları gibidir. Sulamada düzensizlik meyve uçlarında veya uçlara yakın bölümlerde doku bozulmalarını ve çürümeleri tetikliyor.

    Boylu, orta verimli, havaların serinlemesiyle rahatlayan ve verimi yükselen bir çeşit. Aşırı sıcaklardan olumsuz etkileniyor. Henüz yeşilken başlayan ve kırmızıya döndüğünde biraz daha belirginleşen çatlaklar meyvenin en belirgin özelliği. Etli sayılır. Kendine has bir tadı var. Acısı yeşilken az olup kırmızıya dönmeye başladıkça artıyor ve nihayetinde gayet acı bir biber oluyor.

    Arnavut ve Boşnak göçmenler özellikle bu biberi fırınlayıp sonrasında yoğurt ile karıştırıp tüketiyorlar.

  • Çeşidin Hikayesi/Tarihçesi: Yurdumuza muhtemelen Arnavut göçmenlerle gelmiş ve bilhassa Arnavut halkın yerleştiği yerlerde varlığını sürdürmüş bir çeşit. Günümüzde daha çok Adriyatik denizinin doğusunda bulunan coğrafyada görmek mümkün(Arnavutluk, Karadağ, Bosna, Hırvatistan).

    Tahmin ediyorum Makedonya'nın Rezha Macedonian, nam-ı diğer Vezeni Piperki isimli biberler ile aynı çeşidi temsil ediyor.

    Yukarıdaki bilgilerin çoğu Sn. Taşlıbahçe'nin yazdıkları ve yeri geldiğinde uyarlanmasıdır.
Name:  Arnavut II.jpg
Views: 1582
Size:  72.9 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2016, 23:34   #17
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Biquinho Biber

Name:  Biquinho I.jpg
Views: 1492
Size:  70.5 KB
Name:  Biquinho II.jpg
Views: 1492
Size:  74.1 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum chinense
  • Tohum çeşit adı: Biquinho Biberi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Brezilya
  • İlk paylaşan: bahcedenn
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bu bitkiyi tohumluk olarak aslında saksıda yetiştirmiştim. Fakat sulama hortumu ile bitkiyi kırınca bahçedeki bitkilerden tohum almak zorunda kaldım. Dolayısı ile hiçbir izolasyon uygulaması yapılmamış oldu. Fakat tohumları aynı aileye mensup bitkilere uzak ve cephesi ters düşenlerinden aldım. Dolayısı ile çaprazlanma ihtimali var.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi 50-60 cm arası boylanan bu çeşidi balkonda dahi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Neredeyse 100-120 günde hasada geldi. Ortalama 2 cm. uzunluğu olan ve 1 cm. eninde, ince etli, kimi zaman kezzap acılığına kimi zaman ise orta bir acılığa sahip biber çeşidi olup çoğu biberler ince uzun gözyaşı damlası şekillidirler. Biberlerin rengi açık yeşil olup ilk önce turuncu tonlarına, tam olgunlukta ise parlak kırmızı renge dönerler. Çıtır çıtır taze olarak tüketilse de özellikle turşuluk olarak daha çok tercih edilmelidir. Aroması bizim alışık olduğumuz biber lezzetinden uzak olup bu türün diğer üyeleri gibi tatlımsı ekşimsi tadının yanında kendine özgü dumanlı bir lezzete sahiptir.

    Verimliliği hakkında fazla bir şey söylemeye gerek yok. Organik maddesi yüksek bir toprakta hasat ettikçe döken bir çeşittir.

  • Çeşidin Hikayesi/Tarihçesi: Anavatanı olan Brezilya'da Biquinho ismi ile ''Küçük Gagalı'' olarak adlandırılmaktadır. Bölgede bilinen bir diğer ismi ise "Chupetinho" dur. Brezilya'da özellikle sirke ile yapılan turşusu ya ana yemeklerin yanında garnitür olarak ya da içkinin yanında meze olarak tüketilmektedir. Biz ise yağsız tepside kuzine içerisinde közleyip sıcak sıcak turşusunu yaptık.

Name:  Biquinho III.jpg
Views: 1503
Size:  77.9 KB
Name:  Biquinho IV.jpg
Views: 1479
Size:  76.0 KB
Name:  Biquinho V.jpg
Views: 1521
Size:  71.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2016, 10:26   #18
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Green Sprouting Calabrese Brokoli

Name:  Brokoli I.jpg
Views: 1454
Size:  76.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Brokoli, Brassica oleracea
  • Tohum çeşit adı: Green Sprouting Calabrese
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: İtalya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Tırtıl için Bacillus Thuringiensis içeren organik bir ilaç kullandım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Temmuz
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki yetiştirmediğim için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu eski moda brokoli çeşidi hastalıklara ve soğuğa oldukça dayanıklı olup mavimsi yeşil tonlarında ana bir kafa ve onun hasadı sonrasında birçok küçük yan sürgün verir. Ortalama 60-80 günde hasada gelir. Serin havayı ve nemi sever.
  • Çeşidin Hikayesi/Tarihçesi: Amerika'ya 1880'li yıllarda İtalyan göçmenler tarafından getirilen fakat tohum kataloglarında yerini 1910 lu yıllarda alan bir İtalyan çeşididir. Adının, 20. yüzyıldaki Amerikan tohum kataloglarında, Green Sprouting Italian olarak da geçtiğini biliyoruz.
Name:  Brokoli II.jpg
Views: 1430
Size:  71.9 KB
Name:  Brokoli III.jpg
Views: 1452
Size:  74.3 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2016, 21:47   #19
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Buena Mulata Biberi

Name:  Buena Mulata I.jpg
Views: 1493
Size:  74.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Buena Mulata Biberi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Bilinmiyor
  • İlk paylaşan: bahcedenn
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Fakat aynı aileden bitkilere uzak olarak ve araya bariyer bitki koyarak yetiştirdim.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi 50-60 cm arası boylanan bu çeşidi balkonda dahi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Neredeyse 80-90 günde hasada geldi. Ortalama 7-9 cm. uzunluğunda ve 1-2 cm. eninde, ince, uzun ve kimisi körüklü bir yapıdadır. Bukalemun gibi renk değiştiren bu biber çeşidi mordan pembeye, sonrasında soluk sarıya, peşinden de sırası ile turuncu, kahverengi ve nihayet sonunda koyu kırmızı renge dönerler. Çıtır çıtır taze olarak tüketilse de Salsa Morada ve Karayipler mutfağı için ideal olan bu biber çeşidinin dengeli bir acılığı vardır.

    Bazı kaynaklarda aşırı güneş altında yetiştirilirse üzerinin benekli ya da çizgili bir hal alacağı yazmaktadır. Benim yetiştirdiklerimde ise böyle bir şey olmadı.
Name:  Buena Mulata II.jpg
Views: 1501
Size:  74.5 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2016, 20:58   #20
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Çorbacı Biberi

Name:  Çorbacı II.jpg
Views: 1344
Size:  71.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Çorbacı Biberi, Sarı Sivri Çorbacı, Yalova Çorbacı 12, İstanbul Sivrisi, Bulgaristan Biberi ve Bağırsak Biberi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Eskiden beri var
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Bulgaristan
  • İlk paylaşan:
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Fakat aynı aileden bitkilere uzak olarak ve araya bariyer bitki koyarak yetiştirdim.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Organik maddesi yüksek bir toprakta hasat ettikçe döken verimli bir çeşittir. California Üniversitesi araştırmalarına ve denemelerine göre verim açısından birçok çeşidi geride bırakan bir çeşittir. Toprak zenginliğine ve şartlara bağlı olarak da boylanır. Bu çeşidin meyveleri 20-25 cm uzunluğunda ve 1,5-2 cm çapında olup sarı renklidir ve tatlıdır. Sap kısmı ise hafif körüklüdür. Neredeyse 80-90 günde hasada geldi. Meyveleri ise aşağıya doğru bakar. Trakya'da taze tüketim için de tercih edilen bu çeşit özellikle turşu için muazzamdır.

    Sarı Sivri Çorbacı ve Yalova Çorbacı 12 ismi ile de bilinir. Trakya'da ise İstanbul Sivrisi, Bulgaristan Biberi ya da Bağırsak Biberi olarak adlandırılır.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2016, 21:21   #21
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Kandil Dolma Biber

Name:  Kandil I.jpg
Views: 1339
Size:  42.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Kandil Dolma Biberi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Geleneksel Türk Biberi
  • İlk paylaşan: Sn. birnefestoprak
  • Tohumun geldiği yer: Sn. birnefestoprak
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Fakat aynı aileden bitkilere uzak olarak ve araya bariyer bitki koyarak yetiştirdim.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi fazla boylanmayan, bodur yapılı bu çeşidin meyveleri 7-8 cm uzunluğunda ve 5-6 cm çapında olup ince kabuklu, orta boyda ve lezzetlidir. Neredeyse 60-75 günde hasada geldi. Meyveleri ise aşağıya doğru bakar. Bu yüzden de güneş yanıklığına dayanıklıdır. Çok verimlidir, hasat ettikçe döker.
Name:  Kandil II.jpg
Views: 1321
Size:  62.5 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2016, 10:00   #22
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Balık Biber

Name:  Balık I.jpg
Views: 1394
Size:  71.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Balık Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 4 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Trakya olduğunu tahmin ediyorum, Bulgaristan da olabilir
  • İlk paylaşan: bahcedenn
  • Tohumun geldiği yer: Kırklareli köylerinden
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Fakat aynı aileden bitkilere uzak olarak ve araya bariyer bitki koyarak yetiştirdim.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi fazla boylanmayan bu çeşidin 5-7 cm uzunluğunda ve 2-2,5 cm çapında balık görünümlü meyveleri vardır. Parlak yeşil renkli biberler tam olgunlukta parlak kırmızı renge bürünür. Verimlidir, hasat ettikçe döker. Şekli hariç acılığı, sulu yapısı ve lezzeti açısından Jalapeno ile benzerlik gösterir. Acısı güzeldir. Mükemmel turşusu olur. Bir de közleyip balık biberli domates suyu yapıyorlar ki sormayın, iştah açıcı süper bu sos ile kahvaltılarınızı şenlendirirsiniz.
Name:  Balık II.jpg
Views: 1312
Size:  75.3 KB

intibah, pin-up, oz26 ve 7 kişi beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2016, 10:13   #23
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Jalapeno TAM Biber

Name:  Jalapeno I.jpg
Views: 1278
Size:  73.7 KB Name:  Jalapeno IV.jpg
Views: 1277
Size:  74.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Jalapeno TAM Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 5 yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Meksika
  • İlk paylaşan:
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım. Fakat aynı aileden bitkilere uzak olarak ve araya bariyer bitki koyarak yetiştirdim.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi çok fazla boylanmayan ister bahçede ister balkonda kolay yetiştirebileceğiniz verimli bir çeşittir. Hafif acılıktaki Jalapeno TAM çeşidi Scoville ölçeğine göre 1000 SHU (Scoville heat units) değer aralığındadır. Hafif acı olması ve ağzı yakmayan lezzetiyle bilinen, diğer biberlere göre daha yoğun bir tada sahip olan "Jalapeno", et yemeği, salata, dip sos, bulgur, pilav ve makarnanın yanı sıra; diğer mezeler ve çerezlerle de tüketilmektedir.

    Early Jalapeno'dan farkı 10-20 gün daha geç hasada gelmesi fakat (bana göre) daha boyluca ve verimli olmasıdır. Acısı da daha hafiftir.

    Meksika menşeli bir bitkidir. Yaygın olarak yeşil, nadiren olgunlaşmış kırmızı olarak tüketilen Jalapeno biberleri adını Meksika, Veracruz'daki geleneksel olarak yetiştirildiği Jalapa'dan alırlar. Jalapenolar da çeşit çeşittir. Bu ise Texas A&M Universitesi tarafından geliştirilen Jalapeno çeşididir.


Name:  Jalapeno II.jpg
Views: 1299
Size:  75.1 KB Name:  Jalapeno III.jpg
Views: 1292
Size:  75.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2016, 11:00   #24
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
İsot Biberi

Name:  İsot I.jpg
Views: 1283
Size:  74.3 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: İsot Biberi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Urfa
  • İlk paylaşan: İsot Balkanlı kültivarını Sn. birnefestoprak paylaşmıştı
  • Tohumun geldiği yer: Çiftçilik yapan komşumuzdan
  • Kullanılan gübreler: Kimyasal (?) ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanılmadığını biliyorum
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapılmadı. Fakat bahçede sadece bu çeşidin yetiştirildiğini biliyorum.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok kaliteli acı pul biberi yapımında kullanılan, ince kabuklu ve lezzetli meyvelere ve yüksek verime sahip bir çeşittir. Urfa'nın atalık çeşididir. Değişik şekillerde 4-5 çeşit biberden alındı tohumlar. Bu çeşidi ben yetiştirmedim. Çiftçilik ve bahçecilik yapan komşumuzun yetiştirdiği bir çeşittir. Aslında acı pul biber yapımında kullanılan bir çeşit olmasına rağmen bizim bölgemizde daha çok salça zamanında salçanın aromasını zenginleştirmek ve acılık katmak için kullanılıyor.

Name:  İsot II.jpg
Views: 1304
Size:  73.9 KB Name:  İsot III.jpg
Views: 1279
Size:  72.4 KB
Name:  İsot IV.jpg
Views: 1275
Size:  74.3 KB Name:  İsot V.jpg
Views: 1253
Size:  72.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2016, 13:36   #25
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Gayret Çiçeği - Gaillardia

Name:  Gaillardia I.jpg
Views: 1243
Size:  70.8 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Gayret Çiçeği - Gaillardia, Gaillardia
  • Tohum çeşit adı: Gayret Çiçeği - Gaillardia
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Çok yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni:
  • İlk paylaşan: bahcedenn
  • Tohumun geldiği yer:
  • Kullanılan gübreler: Hiçbir gübre çeşidi kullanılmadı.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül - Ekim
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki yetiştirmediğim için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu bitkilerde çoğunun, tabanda toplanmış ya da gövde boyunca almaşık olarak dizilmiş tüylü yaprakları vardır. İri çiçek başları, ortadaki koyu mor renkli tüpsü çiçekler ile bunları çevreleyen sarı, turuncu ya da beyaz dilsi çiçeklerden oluşur. Bu çiçeğin bir özelliği de şudur: aşk çiçeği olarak da bilinir. Bu konuda birçok söylenti olmasına rağmen halk dilinde sadeliği masumluğu ve gizemi temsil ettiği için aşk çiçeği de denilir. Ülkemizde Gayret Çiçeği olarak da bilinen ortalama 30 cm civarlarında boylanan çok yıllık bir bitkidir. Eğer erken ekilirse ekildiği yıl çiçeklenen bitkinin çiçekleri ilk yazdan sonbahara kadar bitkinin üzerinden eksik olmazlar. Özellikle alçak bordür ve çiçek tarhlarında derli toplu görünüm oluşturmak için ideal bir çiçektir.

    Tohumdan çimlendirip, çiçeklendirmesi oldukça kolaydır. Çimlendikten sonraki gelişimi ise biraz yavaştır. Muhtemelen de bundan ötürü Gayret Çiçeği adı verilmiştir. Bakımı zahmetsizdir. Çiçeklenme dönemimde düzenli sulama ister. Bol güneşli alanlar tercih edilmelidir.

    Çiçeklenmeyi uzatmak için kurumuş çiçekleri kopartın. Tohum almak istiyorsanız çiçeklerin kurumasına müsaade edin ve iyice kuruyan tohum toplarını ayırabilirsiniz. Siz tohum almasanız bile dökülen tohumlar sebebiyle oldukları yerde ikinci senelerinde çoğalırlar.

    Tohum oluşumu ise son resimdeki gibidir.

Name:  Gaillardia II.jpg
Views: 1254
Size:  80.3 KB Name:  Gaillardia IV.jpg
Views: 1251
Size:  71.8 KB
Name:  Gaillardia III.jpg
Views: 1267
Size:  79.3 KB Name:  Gaillardia COLLAGE.jpg
Views: 1227
Size:  72.5 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2016, 14:43   #26
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Haseki Küpesi, Granny's Bonnet veya Columbine

Name:  Haseki Küpesi I.jpg
Views: 1239
Size:  64.9 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Haseki Küpesi, Granny's Bonnet veya Columbine, Aquilegia vulgaris
  • Tohum çeşit adı: Haseki Küpesi, Granny's Bonnet veya Columbine
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Çok yıldır
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni:
  • İlk paylaşan:
  • Tohumun geldiği yer:
  • Kullanılan gübreler: Hiçbir gübre çeşidi kullanılmadı.
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Mayıs
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki yetiştirmediğim için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohum ekimi ilkbaharda yapılmalıdır. İki hafta içerisinde çimlenirler. Bitki 2 – 3 yapraklı olunca şaşırtılmalıdır. Tohumdan üretilirse ancak ikinci yılında çiçek açarlar. Ayrıca kökten ayırma ve yan sürgünlerin çoğaltılması ile de yetiştirilirler. Bakımı zahmetsizdir. Gübreleme kış sonunda bahara girmeden önce yapılır. Toprağı derinlemesine çapalamadan gübreyi hafifçe toprağa kök diplerine karıştırın. Eğer tohum almayacaksanız geçen çiçeklerini kesmeniz çiçeklenmeyi arttıracaktır.

    Çiçeklerin geçmesi ertesinde oluşan tohum keseleri kuruduğunda keseler çatlamadan tohumlar alınmalıdır. Keseler çatlarsa aldığınız tohum miktarı oldukça az olacaktır.

    Son resim ise tohum kesesidir.


Name:  Haseki Küpesi II.jpg
Views: 1246
Size:  67.6 KB Name:  Haseki Küpesi III.jpg
Views: 1244
Size:  61.5 KB
Name:  Haseki Küpesi IV.jpg
Views: 1241
Size:  65.6 KB Name:  Haseki Küpesi Tohum Kapsülü.jpg
Views: 1243
Size:  45.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2016, 15:13   #27
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Bull's Blood Beetroot, Boğa Kanı Kırmızı Pancar

Name:  Bulls Blood I.jpg
Views: 1148
Size:  74.0 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Pancar, Beta vulgaris
  • Tohum çeşit adı: Bull's Blood Beetroot, Boğa Kanı Kırmızı Pancar
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Fransa
  • İlk paylaşan: Sn. Meyvelitepe
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Temmuz
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki yetiştirmediğim için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu sağlıklı sebze kalp dostu olup kalp için iki kat daha sağlıklıdır. Tatlı ve lezzetli kökleri yüksek düzeyde glisin betain içerir. Bu fitokimyasal bileşik damarlarda trombosit pıhtısı ve plak oluşumu ile savaşmaktadır. Potasyum, kalsiyum ve A vitamini zenginliğiyle birlikte doymuş pancar yeşillikleri lif bakımından zengindir ve bu da koroner kalp hastalığı riskini azaltabilir.

    En kırmızı renkli yaprak örtüsüne sahip kırımızı pancar çeşididir. Zaten 1840 yılında Hollanda'da Kees Sahin tarafından Fransız çeşidi Crapaudine çeşidinin en kırmızı yapraklı olanlarından geliştirilmiştir. Yaprakları taze olarak salatalarda tüketilebilir. Daha ilerleyen vakitlerde ise saplarının ve yapraklarının kavurmasını yapabilirsiniz. Yaprakları 40 cm e kadar büyüyebilir. Fakat yapraklarını tüketmek niyetindeyseniz o kadar beklemeden hasat ediniz. Köklerini ise söylemeye zaten gerek yok.

    Serin havaların bitkisidir. Tamamen güneş gören yerde yetiştirmeye özen gösteriniz.
Name:  Bulls Blood II.jpg
Views: 1159
Size:  46.3 KB
Name:  Bulls Blood III.jpg
Views: 1134
Size:  67.2 KB
Fotoğraflar alıntıdır.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2017, 15:35   #28
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Chrysanthemum (Shungiku ya da Garland Daisy)

Name:  1.jpg
Views: 993
Size:  39.9 KB Name:  2.jpg
Views: 1016
Size:  50.0 KB
  • Bitki türü: Aromatik Bitki
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Chrysanthemum, Leucanthemum coronarium ya da Chrysanthemum coronarium
  • Tohum çeşit adı: Shungiku Edible Chrysanthemum ya da Garland Daisy
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Uzakdoğu
  • İlk paylaşan: bahcedenn
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: 1 viyol Garland Daisy 1 viyol de Shungiku olarak tohum ektim. Birden bastıran sağanak yağmur ile viyoldeki fideler zarar görüp azalınca iki çeşidin fidelerini de aynı yere diktik. Bu benden kaynaklı bir sorundu. İkinci sorun ise benden kaynaklanmıyor. Paylaştığım son eklentideki görseller ayrı ayrı iki çeşidin tohum şirketi tarafından paylaşılan tanıtım görseli. Görsele göre Garland Daisy de sorun yok. Onu yetiştirmişim. Onunla aynı formda olan fakat sadece rengi değişik olan sarı renkli diğer çeşit ise her iki tanıma da uymuyor. Sorun sadece bende değilmiş. Bunun da ötesinde internette Shungiku adına arama yaptığımda daha çok karşıma Garland Daisy görselleri çıkıyor. Ya bu iki çeşit birbiri ile çok karıştırılıyor ya da farklı bölgelerde farklı isimler ile anılıyorlar. Bunun için her iki ismi de kullanarak paylaşıyorum çeşidi. Seneye aynı tohumları tekrar edinip denemek istiyorum.

    Bazı kaynaklarda Akdeniz Mutfağı'nda kullanıldığına dair bilgiler bulunsa da daha çok Çin, Japon ve Tayvan Mutfağı'nda kullanıldığı bilinmektedir. Sığır ve kuzu etinin yanına yakıştığı söylenmektedir. Bunun yanında çayı da tüketilmektedir. Biz ise daha çok genç sürgünlerini salatalarda kullandık. Nasılki rokanın farklı bir aroması var bunun da kendine özgü farklı bir aroması var. Biz çok beğendik. Hiçbir kahvaltı soframızda roka, genç pazı, malabar ıspanağı ve shungiku yaprakları salatası eksik olmamıştır. Damak tadı uymayanlar beğenmeyebilir ama. Bunu yazmakta fayda var. Uzak doğuda buharda hafif pişirilerek, çorbalara eklenerek ya da kızartılarak tüketildiğini de okuduk. Bazı kaynaklarda çiçeklerinin de lezzetli olduğu yazıyor. Biz bu bilgiyi yeni öğrendiğimiz için deneme fırsatımız olmadı. Artık önümüzdeki sene inşallah.

    Bahçenizin bir köşesinde güzel bir tarh oluşturduğunuzda her gün masanızı bu güzellerle süsleyebilirsiniz. Vazo içerisinde dayanımı da gayet iyi. Çiçek dilinde, papatyalar masumiyeti, basitliği ve tevazuyu sembolize eder.

    10-14 gün içerisinde çimlenen bitkinin tohumlarını isterseniz ya doğrudan kalıcı yerinde ya da fide yapıp yetiştirebilirsiniz. Eğer fide olarak yetiştirecekseniz fide boyları 8-10 cm e gelmeden şaşırtılmamalıdır. Normal bahar vaktinde yetiştirseniz uygun olur. Hafif donlara dayanıklıdırlar. 50-60 cm civarında boylanır. Tam güneşi gören bir yerde yetiştirirseniz daha da iyi gelişim gösterir.

    Derleyip bu bilgileri yazarken aslında iki bitkinin de aynı bitki olduğunu başka bir yerde okudum. Artık bahtımıza.

Name:  3.jpg
Views: 1005
Size:  72.8 KB Name:  4.jpg
Views: 995
Size:  72.1 KB
Name:  5.jpg
Views: 1022
Size:  52.5 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2017, 23:36   #29
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Trinidad Scorpion (Butch T Soyu)

Name:  1.jpg
Views: 989
Size:  55.9 KB Name:  2.jpg
Views: 980
Size:  69.8 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum chinense
  • Tohum çeşit adı: Trinidad Scorpion (Butch T soyu)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Tohumun kökeni: Trinidad
  • İlk paylaşan: Sn. birnefestoprak
  • Tohumun geldiği yer: 2013-2014 agaçlar.net Tohum Takas Etkinliği – Sn. birnefestoprak
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki yetiştirmediğim için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Çeşidin Hikayesi/Tarihçesi: Anavatanı Trinidad'tır. Scorpion, Türkçe'de akrep demektir. Adını, meyvelerinin çiçek ucuna yakın kısmının akrebin iğnesine olan benzerliğinden almaktadır.

    Acı biber yetiştiricisi ve sos üreticisi Butch Taylor, 2004 yılında yaptığı bir takasta Trinidad Scorpion çeşidine ait tohumları elde etmiştir. Butch Taylor, takastan gelen tohumları yetiştirdiğinde, bitkilerden ucunun diğerlerine göre daha duzgun şekilli meyveler verdiğini ve daha verimli oldugunu farkedip bu bitkiden elde ettiği tohumlarla üretime devam etmiştir ve bu tohumları birçok insanla paylaşmıştır.

    Scoville biber acılığı ölçeğine göre 1.463.700 birim (SHU) acılığa sahip olup, 2011 yılında Bhut Jolokia'nın dünyanın en acı biberi olma ünvanını elinden almıştır ve bu ünvanı 2011-2013 yılları arasında sürdürmüştür. 2013 Kasım ayında ise 1,569,300 birim SHU ile tahtını Carolina Reaper isimli bibere bırakmıştır. Şu anda ise 2016 verilerine göre Carolina Reaper, Moruga Trinidad Scorpion, 7 Pod Douglah ve Primo'dan sonra dünyanın bilinen en acı beşinci biberidir.

    Önemli Not: Tohumları hasat ederken 2-3 kat şeffaf eldivenlerden kullanmanızı, hasattan sonra da ellerinizi iyice yıkamanızı tavsiye ederim. Tohumlara dokunduktan veya meyveler olgunlaşıp tohumları hasat ettikten sonra parmaklarınızla vücudunuzun hassas bölgelerine temas etmemeye kesinlikle özen gösteriniz. Canınızı çok yakabilir.

    Yukarıdaki bilgilerin çoğu Sn. birnefestoprak'ın yazdıkları ve yeri geldiğinde uyarlanmasıdır.

    Paylaşacağım tohum sayısı talebe bağlı olarak kısıtlı olabilir.


Name:  3.jpg
Views: 977
Size:  72.7 KB Name:  4.jpg
Views: 972
Size:  70.4 KB
Name:  5.jpg
Views: 982
Size:  76.1 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2017, 00:14   #30
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 1,166
Carolina Reaper Biber

Name:  1.jpg
Views: 973
Size:  60.1 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum chinense
  • Tohum çeşit adı: Carolina Reaper Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli - İstanbul
  • Tohumun kökeni: USA
  • İlk paylaşan: bahcedenn
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki yetiştirmediğim için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Çeşidin Hikayesi/Tarihçesi: Orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biberdir. Carolina Azraili anlamına gelir.

    Scoville biber acılığı ölçeğine göre 1.569.300 birim (SHU) acılığa sahip olup, 2013 Kasım ayında dünyanın en acı biberi olma ünvanını almıştır ve bu ünvanı hala sürdürmektedir.

    Önemli Not: Tohumları hasat ederken 2-3 kat şeffaf eldivenlerden kullanmanızı, hasattan sonra da ellerinizi iyice yıkamanızı tavsiye ederim. Tohumlara dokunduktan veya meyveler olgunlaşıp tohumları hasat ettikten sonra parmaklarınızla vücudunuzun hassas bölgelerine temas etmemeye kesinlikle özen gösteriniz. Canınızı çok yakabilir.


    Paylaşacağım tohum sayısı talebe bağlı olarak kısıtlı olabilir.

Name:  2.jpg
Views: 971
Size:  36.2 KB
Name:  3.jpg
Views: 976
Size:  57.7 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018