View Single Post
Eski 03-02-2008, 06:32   #244
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Saman balyasından yapılan evler konusunda çok fazla bir bilgi sahibi olmamakla beraber şu şekil bir fikir yürütübelirim.

Buğday, bölgem şartlarında Ağustos ayında biçilir. Ve sizin belirttiğiniz gibi ağustos sonu yağmurlar başlar. Fakat yulaf veya arpa, buğdaydan 2-3 hafta erken biçilir ki, balyalanana kadar gerekli kuru havayı elde edebilirsiniz.

Uzunluk konusunda haklısınız. Fakat makina yerine iyi bir tırpancı bulursanız size 50-60 cm uzunluğunda saman biçecektir. Tırpancının yövmiyesi 100-150 YTL arasındadır. Ot biçme makinaları dönümünü 20-30 YTL den biçerler. Tırpancı bir günde 2 dönüm yeri biçebilir. Yani tırpan ile biçtirmek size pahallıya gelsede hem istediğiniz meteryale kavuşmak açısından, hemde makinanın giremediği tarlalarda çalışabilmesi açısından avantaj sağlar.

Tel sayısı ve balya ağırlığı konusunda, balya makinası sahibi ile muhattap olacaksınız. Şöyle; Balyacı balya başına para alır ki, ortalama 1 YTL civarındadır. Bu sebeple balyacı hem maliyeti düşürmek, hemde kazancını arttırmak için tel sayısını düşürür ve balyaları gevşek bağlar. Toplamda 400 kg saman çıkan bir dönümde 16 kg ağırlığında 25 balya çıkarmak ister. Oysa bize lazım olan 25 kg ağırlığında 16 balyadır. Bu yüzden balyacı ile konuşup, mümkünse götürü usulü anlaşmanız gerekmekte. "Sen dönümüne 16 balya çıkar, ben sana 25 YTL vereceğim" şeklinde. Çünkü kullanacağı tel sayısı ve balyanın sıkılığı ayarlanabilir şeylerdir. Bir vidayı çevirerek balyanın 35 kg ağırlığa kadar çıkmasını sağlıyabilirler.

Fakat son bir kaç yıldır bir çok balyacı tel yerine naylon ip kullanıyor. Bunun sebebi hem daha ucuz olması, hem hayvan besleyenler tarafından tercih edilmesi. Çünkü balyanın içindeki ufak bir tel parçası ineğin ölümüne yol açabiliyor. Ev yaparken, balyaların tel ve ya iple bağlanmış olması sizin için önemliyse, baştan balyacı ile konuşarak bununda önüne geçebilirsiniz.

Genede size en sağlıklı bilgiyi bölge çiftçisi verecektir.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön