View Single Post
Eski 03-02-2008, 06:01   #243
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Saman Ev Hakkında

Yeni üye olduğum için saman ev konusunu yeni farkettim.
2004-2005 yıllarında çok araştırdık. Evimizi kendimiz yapmak istiyorduk. Balya evin (maliyet, kolaylık, doğallık, ısı yalıtımı, oturulabilecek pencere kasaları olması, vb. nedenlerle) uygun çözüm olduğuna karar verdik. Tarlada kalmak için OSB'den ufak kulübemsi birşey yapıp, evin ölçüm işini bitirirken balya evin bize uygun olmadığını farkettik ve vazgeçtik.

Eğer Türkiye'de balya ev düşünüyorsanız bir daha düşünün.

Samanın ovada yetişmiş olması lazım. -- uzun olması için (sağlamlık)
Hasat zamanı ile balya yapımı arasında yağmur yememesi, daha sonrada nemden korunması lazım. -- çürüme nedeniyle dayanıklılık, sağlamlık azalıyor
Balyaların uzun kesim olarak hazırlanması -- hayvanlara yem için kullanıldığından büyük çoğunluğu (yöreselde olabilir) 10-15 cm uzunluğundaki kesilmiş saman parçalarından yapılıyor
En az üç veya dört telli balya kullanılması lazım. -- genelde 2 telli oluyor. (aradan zaman geçtiği için tel sayılarında hata yapabilirim)
Kullanılacak balyaların ebat ve ağırlıkları standart olmalı. -- yanlış hatırlamıyorsam 25 kg cıvarında olması gerekiyor.

Temelle balya arasındaki drenaj bölgesinin yapılması gerekiyor.(nemli ve yağmur olan bölgelerde)
Yangın endişeniz yarsa, yanğın kesicileri koymanız gerekiyor.

Bütün bunların yanında mümkün olan en kısa sürede balya evi bitirip sıvamanız gerekiyor, kalabalık bir grupla. -- Balya sıvanana kadar fare ve ismini unuttuğum böcekler için ideal bir yerleşim yeri oluyor. İşte biz burada çuvallamıştık.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön