View Single Post
Eski 31-01-2008, 21:48   #2
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Potasyumsülfat: Deriyi hafif tahrişeder. Acı ve tuz lezzetindedir. Diyet tuzu olarak da kullanılır. (E515) renksiz ve saydam bir maddedir. Suda iyi çözünür. Tehlikesiz kimyasallar sınıfındandır. Yanıcı değildir. 6600mg/kg mı zehirler.

Potasyumklorür: Tuz lezzetindedir.(E508) Teneffüs edilmesi ve yutulması halinde zararlıdır. Yanıcı maddeler ile karıştırıldığında zararlıdır. Tıbda kullanılır.

Kalsiyumnitrat: Tahrişedici bir maddedir. Yanma eğilimindedir.


Kalsiyumklorür: Hafif tahrişedici bir maddedir. Kuvvetli bir nem çekicidir. Bu özelliğinden dolayı bir çok sektörde nem çekici olarak kullanılır. Avrupa birliğinde yiyecek katkı maddesi olarak da kullanılır. (E509)

Borikasit: Tehlikesi olmayam bir maddedir. Zayıf asitler sınıfındandır. Konservasyon maddesi olarak kullanılır. (E284) Nükleer santrallerde basınçlı su reaktörlerinde kullanılır. Beyaz kristal veya toz formundadır. Yanıcı değildir. 100 derecenin üzerinde ısıtıldığında zehirli gazlar çıkarır. Borikasit teneffüs edildiğinde, veya ağız yolu ile alındığında, solunum sistemini, gözleri ve deriyi tahrişeder. Aynı zamanda %1-2 çözeltileri göz banyosu olarak da kullanılır. Ekşimsi bir tadı vardır.

Boraks: Tinkal ve sodyumborat olarak da bilinir. Borikasidin hammaddesidir. Sabun ve çamaşır tozu imalinde kullanılır. Boraks deri ve göz ile temas ettiğinde veya ince tozları teneffüs edildiğinde yanmalara neden olur. İçildiğinde mideyi ve solunum yollarını tahrişeder. Çok miktarlarda alınırsa öldürücü olur.

Demirsülfat: Sağlığa zararlı bir maddedir. Kanalizasyonlarda ve arıtma tessislerinde koku giderici olarak kullanılır.


Çinkosülfat: İnsan sağlığı ve çevre için zararlı bir maddedir. Direk temasda göz ve deriyi tahrişeder. Yanıcı değildir. Yangınlarda zehirli kükürtoksit (SO2-SO3..) gazları çıkarır. % 0,1-0,5 lik çözeltisi göz yanmalarında göz suyu olarak kullanılır.

Monopotasyumfosfat: Isıtıldığında potasyumhidrojenfosfata dönüşerek dışarı ısı (exoterm) verir. Toksitesi daha tam olarak bilinmemektedir. Tehlikesiz kimyasallar sınıfındandır. 4640mg/kg zehirlidir.

Magnesiumsülfat: Acıtuz olarak da bilinir. Beyaz kristal veya toz formunda yanıcı olmayan bir maddedir. Isıtıldığında korrosiv ve toksik buharlar oluşturur. Tehlikesiz bir maddedir. Tıpda da kullanılır. Gözlerden uzak tutulmalıdır.

Bakırsülfat: Halk arasındaki ismi Göztaşı. Çevre ve sağlık için zararlı bir maddedir. Tadı acıdır ve suda yaşayan organizmalar için zehirli bir maddedir. 300mg/kg zehirlidir.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön