View Single Post
Eski 13-01-2008, 10:54   #22
Penelophe
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Yanık Merhemleri

Ortaokuldayken, öğle yemeğine arkadaşıma gitmiştim. Mutfağa girdim, ocakta kaynamakta olan şeyi gayri ihtiyari karıştırdım, tencere devrildi, içindeki ağda sıvısı sol elimin üzerine dökülerek yapıştı..

Orta parmağımla yüzük parmağımın arasından başlayıp, bileğime ve bileğimden de başparmağımın bitimine kadar olan kısımda deri kalmamıştı. Hastahaneye gittik, 3. derece yanık teşhisi konuldu, yara temizlendi, 2 tane iğne yapıldı, pansuman yapılarak yara sarıldı.. Hergün sabah akşam pansumana gidecektim.. İz kalır mı dedim, kalır dediler..

40 gün boyunca sabah akşam pansumana gittim yara bir türlü kapanmıyordu, kapanmak yerine işaret parmağımın kemikleri dahada belirginleşti.. Doktor kapanacak diyordu sadece..

Bir akşam bize gelen biri, bir olay anlattı, bir arkadaşının kolu, güçlü bir sıcak buhar sayesinde tamemen yanmıştı. Pansumanlar felan kar etmemiş ama kolunu kısa sürede bir kocakarı ilacı tedavi etmişti hemde iz kalmamıştı..

Pek inandırıcı gelmemişti bana, tıp diye birşey vardı, onun bunun tarafından uydurulmuş ilaçlar mı kapatacaktı yarayı..

2 ay oldu, yara hergün pansuman edildikçe sulanıyordu ve bu sulanma karşısında kabuk bağlayamıyordu..

Bize tavsiye edilen kocakarı ilacını (ben ne kadar istemesemde) yapmaya karar verdi babam.

Yanık kremi

zeytinyağı,
balmumu
pudra


Tüm malzemelerin eşit oranda olduğu bu karışımı, bir tavaya koyarak, ocakta karıştırarak pişirdi.

Soğuyunca çok katı bir karışım oldu bu, yaraya nasıl süreceğimizi bilemedik. Babam ilacı uygulayan kişiye telefon açtı. Karışımın ılık haldeyken, sabah akşam yaraya sürülmesi gerekiyordu..

Karışımı ılıttık, yaraya sürülmesi biraz zor ve ağrılı oldu, bolca tatbik ettikten sonra sıkıca sardık. Akşam uygulamıştık.

Sabah kalktığımda ilk işim sargıyı açmak oldu ve sargıyı açtığımda ciddi bir değişim gördüm, yara sulanmamıştı hatta çok ince bir tabaka kabuk bağlamıştı, hemen babama koştum ve ılıtıp tekrar uyguladık.

10 günün sonunda elim tamamen kabuk bağladı ve çok az iz vardı. İlaca toplam 15 gün devam ettik. İlacı kullanmaya başladıktan 1 ay sonra elime çok dikkatli bakılırsa belli oluyordu yaranın izi..

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön