View Single Post
Eski 11-01-2008, 22:53   #27
RIFAT67
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Herkese merhaba,

Böyle bir site ve topiğe raslamam beni sevindirdi.

Ben amatör olarak bağcılık yapmaya çalışıyorum. 2 sene önce Tekirdağ bağcılık enstütüsünden aşılı sofralık üzüm fideleri aldım. Bunlar; 5BB anaç üzerinde, 2 adet çavuş, 1 adet hamburg misketi (çavuşu tozlayıcı olarak) ve bir adet de tekirdağ ilkeren cinsi asma fidanım var.
Bu bitkiler istanbul kavacıkta ablamın evinin bahçesinde (Ben üsküdar'dayım). Ayrıca, bu bahçeye 2 adette ayvalık türü zeytin fidesi dikmiştim 3 sene önce, zeytinden bu sonbahar 300-400gr. kadar ilk mahsülü aldım. )

Ama asmalarımda ağır gelişme geriliği yaşadım, çünkü diktiğim toprağın oldukça besinsiz olduğunu zamanla anlayabildim. Bölge bahçe çimi kaplı olduğu için ve bahçıvan tam bilgili olmadığından gübreleme hiç yapılmıyor ve çim toprağın bütün besinini bitirmiş. Yukardada bahsedilen (Zehra Hanımın mesajı) , potasyum ve azot eksikliğini bende yaşadım. Bu durumu tespitimden sonra acil çözüm olarak yaprak gübresi ve devamında toprağı gübreleme ile durumu kurtarmaya çalıştım. Tam sonbahara doğru yeşil aksam bariz canlandı. Şimdi toprağın kış gübrelemesini yapıyorum, NPK gübresi ile ve iz elementli gübreleri seçiyorum. Ayrıca bu sonbaharda yağışların başlaması ile oluşan nemin olumsuz etkisi olan mildiyö yaşadım, bu sorunuda fungisit ilaç olan Quadris uygulayarak çözdüm. Bir doz ilaçlamada bitkiler mildiyöden kurtuldu. Sanırım bu sene iyi bir gelişme sağlayacağım. Yalnız benim en büyük sorunum, gübre ve ilaçları kullanırken yaşadığım sıkıntı. Kullandığım tüm kimyasallar profosyenel anlamda ya dk./gr. olarak veya 100 litrelik birimlerle tariflenmiş. Ben bu kimyasalları özellikle gübrede dozlama sıkıntısı çekiyorum. Sonuçta toplam 4 adet asmam var ve m2 veya 3-5 litre boyutlarında çalışıyorum. Bu konuya pratik çözüm bulabileniniz varsa ve paylaşırsa sevinirim.

Benim bağcılıkta yaşadıklarım özet olarak böyle.

Saygılarımla,

Rıfat Tultak

RIFAT67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön