View Single Post
Eski 10-01-2008, 18:58   #9
sukranayalp
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Dikkat ederseniz bazı yerlerde de Pinus grifithii türünün Pinus excelsa ile Pinus vallichiana'nın çaprazlanmasından meydana gelen hibrit tür olduğu görülüyor. Özellikle Google'da Pinus grifithii olarak aramaya başlarsanız bu durumla karşılacaksınız. Yani Google'da çelişen bilgiler var.

Buralardan bilgi edinen fidancılar da yanlış öğrenebiliyorlar.

Benim bilgim, bize, Orman Fakültesi'nde okutulan ders notlarına göredir. Siz arzu ederseniz fidancılardan öğrenin.

Ağlayan çamın adı üstünde , dallar aşağı sarkıktır.

Aşağıda da Gymnospermae Dendroloji ders kitabımızdan, Prof Dr. Faik Yaltırık'tan aldığım paraf ile devam etmek istiyorum.

Pinus grifithii : 5'li iğne yaprakları3-5 sene kadar ağaç üzerinde kalır. Boyları 10-12 cm. dir.Renkleri mavimsi yeşil veya gridir.Aşağıya doğru püskül gibi sarkarlar. Terminal durumlu uzun silindirik kozalaklar saplıdır. Önce dik dururlar , sonra aşağı sarkarlar. Kozalak pulları derimsidir.Yumurta biçimindeki tohumunun uzun bir kanadı vardır.Bu tür Pinus strobus'a çok benzese de sürgün uçlarında , strobus'un aksine geriye doğru dökülmüş çok daha uzun ve mavi- yeşil yaprakları ile, ayrca 15-25 cm. uzunluğundaki büyük kozalakları ile ondan kolayca ayrılır.
Vatanı Himalaya'dır.


İşte bu kitapta böyle yazıyor. İsterseniz ticari kaygı güden fidancılara da inanabilirsiniz.

Ama gönderdiğiniz fotoğraftaki asla grifithii değil.

Ayrıca bu kitapta ne excelsa diye bir türden ne de vallichiana diye bir türden bahsedilmemiş. Botanica adlı ansiklopedimde keza, Pinus excelsa dan bahsedilmemiş. Vallichiana'dan ise bahsedilmiş. Ama Pinus vallichiana'nanın Bhutan çamı (ne anlama geldiğini bilmiyorum) olduğu - diğer deyişle formun başındaki Himalaya çamı anlamına gelmediği yazıyor.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön