Konu: Zeytinyağı
View Single Post
Eski 09-01-2008, 15:48   #27
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Gerçek sızma nasıl olur?

Büyük küçük tüm marketlerin raflarında dizi dizi "sızma zeytinyağı" etiketli şişeler var.

"Gerçek sızma" zahmetli bir iş olduğundan, "kontinü" tipi makine grubunda üretilen zeytinyağları, son yıllarda "sızma" diye satılır oldu.

Babadan zeytinyağcı Ali Erişen'i bulmuşken, bu konuya açıklık getirmesini istiyor ve soruyoruz;

- Gerçek sızma zeytinyağı nasıl olur, bir anlatır mısınız?

- Gerçek sızma, eskiden kullanılan ve son yıllarda yeniden moda olmaya başlayan sulu baskı sistemiyle elde edilen yağdır. Zaten, rafları dolduracak kadar sızma yağ olmaz. Çünkü o kadar çok çıkmaz. Şimdi yarım asitlik yağa bile sızma deniyor.-

Gerçek sızmaya geleyim...

- Dev değirmen taşlarında altında ezilen zeytin hamur haline gelir. O hamur, sızdırma özelliği olan çuvallara doldurulup sızmaya bırakılır. Bu hamurdan ilk çıkan yağ, gerçek sızma zeytinyağıdır.

Ama bu sistemin en büyük dezavantajı, sistemde hijyenik koşulların tam olarak sağlanmasının zorluğudur. Fransa'da halen bu eski sistemi kullananlar var.
- Bu sistemi kullananlar bizde de var ama ürünleri pahalı.
- Tabii, litresini 35-40 liraya satıyorlar. Ben organik bir ürünü sulu baskı sistemiyle sıkarsam 35-40 liradan aşağı vermemem lazım.

Türkiye'de zeytinyağı tüketim miktarını düşünecek olursak bu yağın tercih edileceğinden emin değilim.
http://www.zeytuni.blogspot.com/

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön