View Single Post
Eski 08-01-2008, 09:11   #125
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Nazlı06, tuzu zeytin ağırlığına göre değil, salamura suyunun miktarına göre ayarlıyorız. 5kg zeytin için kaç litre su gerekir kestiremiyorum. En iyisi, sanki salamura yapıyormuş gibi zeytini salamura kabına koyun, üstüne su ilave edin, zeytinleri delikli bir şey ile aşağı bastırdığınızda su yukarıda kalmalı. Sonra içinden zeytinleri alıp suyun miktarına bakın kaç litre. %7'lik salamura için söz gelimi 7 litre suya yarım kilo, 3,5 litre suya 250gr gibi tuz lazım. Buna göre oranlayabilirsiniz. 1 litrelik laktik asit hazırlayabilirseniz kafi gelir sanırım. Az miktarda zeytinden yapacağınız için tuz hesabında bu bir litreyi hesaba katmalısınız. Fazlasının bir zararı yok, zaten yoğurt suyu, içilebilir bir şey. Laktik asit hazırlarken kullanıdığınız yoğurda dikkat. Ülke çapında dağıtımı yapılan yoğurtlardan kullanmayın. Onlarda başka bir şeyler olduğu kesin. Kendi yaptığınız yoğurdu kullanırsanız ne güzel. Doğal yoğurt 3 günde ekşir, unutmayın.
Bir de ne cins zeytinden salamura yapacaksınız bilemiyorum ama samanlı dışındaki zeytinlerde en az 3-4 ay beklemeyi göze almalısınız..Kolay gelsin..

Not: Çok beklemek istemiyorsanız ve zeytinler yeterince sert ise çizerek de yapabilirsiniz. Daha çabuk olurlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön