View Single Post
Eski 05-01-2008, 15:40   #49
kuru.umit
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Trabzon

Selam Sanal Gezginler,
Bugün yol biraz uzun. Hedef Trabzon. Giresun-Trabzon arası 132 km. Sahil boyunca gidiyorsunuz. Karadeniz Trabzon’la başlar diye söylerlerse de bu satırların yazarı bunu pek kabul etmez. Tüm Karadeniz kentlerinin mutlaka bir güzelliği vardır. Trabzon’a gelmeden Vakfıkebir ve Akçaabat’ı geçiyorsunuz. Akçaabat da öğle yemeğini denk getirebilirsiniz. Tabii ki köftesi meşhur. En çok bilinen yerde Nihat Usta. Hamsikuşu denen bir yemekleri de meşhur. Bunu da Sebat Balık restorantta yiyeceksiniz mısır unu, buğday unu ve hamsi ile yapılan bir yemek.
Ben gecelemeyi Trabzon da yapmıştım. Ama size tavsiyem başka olacak. Trabzonu gezip devam edin. Nereye mi? Zigana’ya. Yani Rotadan biraz içeri gireceğiz.
Trabzon, Karadenizin başkenti. İyi otelleri var. Bu nedenle kıyı köşe istemeyenler burada konaklayıp civarı gezebilirler. Trabzon ismi Trapezous (düzlük yer anlamında) dan geliyor. Osmanlı burayı 1461 de alıyor ve padişahlar için staj yapma yeri (devlet yönetiminde). Burada staj yapanlar arasında Yavuz Sultan selim de var. Kanuni Sultan Süleyman da burada doğmuş.
Gezmeye Kalesinden başlayın. Trabzon’un panoramasını buradan alırsınız. Kızlar manastırı ve Kaymaklı diye iki manastırı var. Biz Kızlar manastırına gittik ama maalesef kaderine terk edilmişti (son halini bilmem). Kapı pencere duvardı.
Trabzon da en etkilendiğim yer Ayasofya müzesiydi. Kral Manuel (Komnenos Krallığı-1230 lu yıllar) yaptırmış.Çan kulesi sonradan ilave (1427). İçindeki freskler halen duruyor.
Bir diğer etkilendiğim yerde sevgili Atatürk’ümüzün adını taşıyan Atatürk Köşkü. Kent merkezinden 8 km ileride ki köşk bir Rum zengine aitmiş. 1937 de Atatürk e armağan edilmiş. Mutlaka gezilecek iki yer Ayasofya ve Atatürk Köşkü.
Trabzon u bu şekilde gezdikten sonra hedef Sümela Manastırı. Sümela Manastırı için Gümüşhane yoluna sapıyorsunuz. Maçka üzerinden devam ediliyor. Çok güzel bir yoldur.
Sümela Manastırı Trabzon’a 43 km, Maçka ya 16 km uzakta. Manastır bir vadide. Çevre çok güzel , Altındere akıyor. Sümela ya çıkarken çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Aracı epey bir uzakta bırakıp yürüyorsunuz ama çok hoş bir yol. Biz gittiğimizde bazı bölümler kapalıydı. Kurucular ile ilgili rivayetler muhtelif ama kurucular Atinalı Barnabas ve yeğen Sopheranios olarak kabul ediliyor.
Maçka’dan 8 km sonra Vazelon Manastırı da ziyaret yerleri arasında ama biz gidememiştik (al sana Karadeniz gezisi için bir bahane daha !!)
Zigana geçidi eskiden de (ipek yolu üzerindeydi) , günümüzde de önemli bir geçit. Burası beni etkiledi. Bol bol yol kenarında durup foto çekin. Mevsiminde çok güzel kır çiçekleri göreceksiniz.
Bu civarlara gelmişken Hamsiköy e mutlaka uğrayın ama mutlaka… Çünkü hayatımda yediğim en güzel sütlacı burada yedim. Sütünden mi , suyundan mı bilmem muhteşem bir tadı vardı. Bir de Fasülye yiyeceksiniz, bir defa daha isteyeceksiniz.. Benim en büyük fantezimdir; bir helikopterim olsa, her öğle yemeğe Hamsiköy e giderim.
Trabzon civarı aslında çok geniş. Bu nedenle bu civarda bir gece konaklama iyi olacaktır. Uzungöl ve Sultan Murat yaylası görülmesi gereken yerlerden.
Konaklama için yorulduysanız Zigana da bulunan Tatil köyünü seçebilirsiniz.
Ya da yola devam. Gümüşhane-Bayburt üzerinden, Yusufeli 230 km. Bu yolu gündüz göre göre gitmek iyi olur. Ya Maçka da ya da Zigana’daki tesislerde konaklayın derim.
Gezekalın..

Eklenen Resimler
     
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön