View Single Post
Eski 02-01-2008, 22:01   #90
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Zeytin zamanı bazı arkadaşlar kendi zeytinlerini kendi yapsa da sanırım herkes bütün yıl kendi imal ettiği zeytinleri yemiyordur. Gerek kendi deneyimlerimden, gerek çeşitli yerlerde okuduğum haberlerden yola çıkarak vermek istediğim bir bilgi var.
Dalından siyah, ya da siyaha yakın bir renkte toplanan zeytin salamuraya girdikten sonra rengi açılır. Açık kahverengi veya yeşilin tonlarında bir renk alır. 4.5 ph derecesinde meydana gelen fermantasyonun doğal bir sonucudur bu. Fermantasyonu tamamlanan zeytinler salamuradan çıkarıldığında bu renktedir (örneklerini yayınlayacağım). Doğal olan, bu zeytinin birkaç gün havalandırılmasıdır. Hava ile temas sonucunda zeytinlerin rengi koyulaşır. Siyaha yakın koyu kahverengi veya çok koyu yeşil olur. Çok azı tam siyah veya yakın bir renge gelir.
Epeydir para ile zeytin almıyorum. En son markete gittiğimde zeytin reyonunu inceledim. Hepsi fabrikadan çıkmış gibi kömür karası. Sele zeytini dışında bu mümkün değil. Boyanmadıkça tabii. Bu konuda Tükoder dehşet verici bir uyarıda bulunmuş. Burada sözü edilen boyalar cana kast cinsinden. Biraz iyimser olup bazı zeytin tüccarlarının izin verilen gıda boyaları kullandığını düşünmek bile yeterince rahatlatıcı gelmedi bana. Niye boyalı zeytin yesin ki insanlar ?

Not: Usulüne uygun yapılan sele zeytini yapım esnasında zaten uzun süre hava ile temas ettiği için kömür gibi siyah oluyor. Boyanmasına gerek kalmıyor yani. Marketten zeytin alan arkadaşlara boya açısından sele zeytinini tavsiye etmek yerinde olur sanırım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön