View Single Post
Eski 01-01-2008, 01:33   #3
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Metnin orjinalinde ev bahçesi peyzajında az tercih edilen ağaçlar diyor. Sizse bahçe düzenlemesinde tercih edilmeyen ağaçlar demişsiniz, ki bu da bir haksızlık yaratıyor, şöyle ki;

Bu listeye bakıp da özellikle deniz kıyısındaki bir büyük bahçeye iğde dikmeyen hata eder, Hem tuza dayanır, hem çabuk büyür gölge yapar hem bütün bahar baş döndürücü büyüleyici çiçek kokusu ile donanır ki, kolonya çalısı yanında zayıf kalır.

Süs erikleri, özellikle mor yapraklı olanlar bahçelerin harika süsüdür, ayrıca meyveleri nefis marmelat ve komposto olur. Senelerdir, hem de yoğun kullanırız. Tam ev bahçesi ağacıdır.

Salkım söğüt dikilmemiş bir dere veya su kenarı zayıf kalır. Yürüme yolu yakınına dikenler zaten işi bilmiyor demektir. Bu bitki su kıyısına dikilir.

Özellikle ters aşılı dutlar ne güzeldir. Meyveleri toplar yerseniz aşağıya dökülüp kirletmez. Ayrıca kuşlar da bahçelerin süsüdür.

Kokarağacın yapraklarını ve meyvelerini elinize alıp ovuşturmazsanız kokmaz. Hastalığa, zararlıya, kirli hava koşullarına, sıcağa, soğuğa, kurağa dayanıklıdır. Öyle alanlar vardır ki, alternatifsiz kullanırız kokarağacı.

Yalnız at kestanesi değil, pek çok geniş yapraklı ağaç yazın aşırı sıcakta ve kurakta yaprak kenarlarını kurutur. Kuraklık sonucu pek çok ağaç yaprak döker. Bu yıl zeytinler kuraktan yaprak döktü hatta öldü. At kestaneleri kırmızı veya beyaz gösterişli kocaman çiçekleri ile meydanları süslerken hayranlıkla bakmaktan kendinizi alamazsınız.

Maclura ya gelince, o kadar enteresan koca meyvelerin görselliği yeter. Altına düşünce de toplayalım ne olur?

Robinia pseudoacacia yani yalancı akasyaya gelince ne sahil bahçeleri yaptık ki, kumlu tuzlu topraklarında herşey bozulurken onlar harika yetişip döküm döküm beyaz çiçekler açtılar.

Kısaca söylemek istediğim şu, burada önemli olan bitkiyi iyi tanımak, neyi nerede kullanacağını iyi bilmektir. Hastalık ve zararlı konusuna gelince hepimizin hayran kaldığı gül, bu ağaçlardan 50 kere daha fazla hastalık ve zararlılara dayanıksızdır. Keza meyve ağaçları da öyle.

Sabah, Acer negundo' nuzu taşımadan önce iyi düşünün. Bütün yaprak döken ağaçlar altlarında çer çöp kirlilik oluşturur.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön