View Single Post
Eski 31-12-2007, 19:48   #35
umut...
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-06-2007
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 6
Merhaba;
Ben de Kayseri'deyim.Gilaboruyu çocukluğumdan beri bilirim ve severim.Gilaboru daha çok bu yörenin su kenarlarında yetişiyor.Eylül ayı sonlarına doğru toplanır ilk toplandığında rengi oldukça kırmızıdır ve tadı biraz acıdır.Hasat döneminde Kayseri'de her yerde bulunabiliyor.(Pazarda,markette,bakkalarda...)
Aldığımızda çöplerini ve yapraklarını temizler yıkarız.Bidonlara konur.İçine sadece su konur,herhangi bir katkı maddesi falan koymayız.(Bir satıcı; içine bir avuç kadar arpa koyarsanız bekledikçe rengi açılmaz demişti ama hiç denemedim) Bir kaç haftada o ilk acılığı gidiyor,rengide açılıyor ,eğer gerçekten soğuk bir yerde muhafaza ediyorsanız suyun içinde oldukça uzun süre durabiliyor.
Bir iki hafta sonra suyunu sıkıp sulandırarak içeriz isteğe bağlı biraz şeker de ilave edilebilir.
Gilaboru bir kaç yıl öncesine kadar Ekim ayından sonra marketlerde falan satılmazdı.Şimdi bazı yerlerde 5 kglık bidonlarda hala görüyorum ama içinde katkı maddesi var mı?bilmiyorum

umut... Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön