View Single Post
Eski 27-12-2007, 13:32   #12
ddomates
Yeni Üye
 
ddomates's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2007
Şehir: çorum
Mesajlar: 3
BOTANİK ADI: Pseudotsuga
TÜRKÇE ADI: Duglas göknarı
FAMİLYASI: PINACEAE
ANA VATANI: Kuzey Amerika’nın batısı ile Çin’in güney batısında, Japonya ve Formoso’da ormanlar kuran boylu ağaçlardır
DENDROLOJİK ÖZELLİKLERİ: Parlak yeşil yaprakları yassı ve iğne şeklindedir. Sürgünlere sarmal dizilmiştir. İbreler ovuşturulduklarında güzel kokuludurlar. Kısa saplar linear,yassı, üst yüzlerinde damarlar içeri gömülmüş olup alt yüzlerinde geniş iki stoma bandı bulunur. Uçları küttür veya birdenbire daralarak sivrileşir. Sürgünlerin üzerinde dökülmeden 5-8 yıl kalabilirler. Dişi kozalaklar sarkık biçimlidir. Her dem yeşil olan Duglas göknarları orta ve hızlı büyüyen bir cinstir.100 m ye ulaşan türleri vardır. 19. yüzyıldan itibaren ladin,göknar, çam gibi birçok türün içine dahil edildiyse de daha sonra Fransız bir botanikçi tarafından Duglas göknarı diye yeni bir cins oluşturuldu. Genellikle piramit tepe geliştirirler. Ana dalları gövde üzerinde çevrel dizilidir. Genç ağaçların gövde kabuğu ince, düz, çatlaksız, yaşlı ağaçların gövde kabuğu ise kalın ve boyuna derin çatlaklıdır.

EKOLOJİK İSTEKLERİ(YETİŞME KOŞULLARI)

TOPRAK: Kireçli topraklarda iyi yetişir.
IŞIK: Işığa yönelirler ve bunun sonucunda ibreler iki sıralı sarmal yani tarakvari görünüm alırlar. Aydınlık güneşli yerlerde yetişebilir ama yarı gölgeyi tercih edebilir.

GELİŞMEYİ ETKİLEYEN ETMENLER

BUDAMA: Budanmasına gerek yoktur. Pseudotsuga gibi ana gövdenin belirginliği ömür boyunca korunan türlerde kuru dallar dışında budanmaması ve çoğu durumda ise sadece en alttaki dal katının periyodik olarak uzaklaştırılması uygun olabilir.

benim bulabildiklerim bunlar..eksiklerim ya da yanlışlarım olabilir. herkese teşekkürler...

ddomates Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön