View Single Post
Eski 26-12-2007, 16:08   #77
uzman16
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Sn. MeyveliTepe,

Söylediğiniz gibi sele zeytininin bir çeşidi galiba bidona koyarak yapılma yöntemi. Adını bilmediğim için aklıma bidon selesi demek geldi. Kabul ederseniz bu adı verip öyle diyeyim.

Hatta bu usulde 1, 2 veya 2,5 litrelik pet şişelere zeytin, tuz ve çok az yağ koyup ağzı sıkıca kapatılıyor. Uzun süre dayanıyor. Yaklaşık bir sene boyunca (gelecek seneki zeytin hasatına kadar) son derece lezzetli zeytinleriniz oluyor. Üstelik salamura zeytinden çok daha lezzetli.

Yalnız olma süresi hakkında tanıdıklarım hep 3-4 aydan bahsettiler. Ama sizin dediğiniz gibi daha kısa sürede olur mu bilmiyorum. Gerçi süre çok da önemli değil. Zira zaten suyunu salan normal seleler 1-2 aylık sürede yense (normal sele çok dayanmaz hemen tüketmek gerekir, beklerse küfleniyor), kendi suyunda kalan bidon seleler de o arada olgunlaşır. Yani amaç bir sene boyunca kendi hazırladığın zeytinleri bidon bidon sırayla yemek.

Bidondakilerin (ya da pet şişedekilerin) kapağı açılmayacak. Tüketeceğiniz zaman açıp yenilecek. Bu mantık uygulandığında tüm senenin zeytini sele şeklinde hazır oluyor. Eğer 1-1,5 aylık süreçte açarsanız da tadının daha aromalı olduğunu söylemişti arkadaşım. Kimileri (ben dahil) bu aromalı zeytini daha çok seviyor.

Ben henüz selelerimi bitirmediğimden bidonu açmadım. Ama akşam sizin için tadına bakacağım. Akşama neticeyi yazarım.

Yukarıdaki 5 Aralık tarihli mesajda zeytinlerimin yeni geldiğini yazmıştım. Açık seleler oldu, bidon seleleri kurulalı ise 20 gün oldu.
Yeşil zeytinlerim ise hala tatlanmadı.


Düzenleyen uzman16 : 26-12-2007 saat 21:09
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön