View Single Post
Eski 26-12-2007, 12:21   #76
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Merhaba arkadaşlar,

40 kg kadar olgunlaşmış samanlı zeytinini iri tuz ile karıştırıp bir çuvala koydum. Çuvalı alabilecek kadar genişlikte bir leğenin dibine çuvaldan sızan acı suyun zeytine temas etmesini engelleyecek yükseklikte ve zeytinin zedelenmesine izin vermiyecek genişlikte çıtalar koyup çuvalı da bunun üzerine yerleştirdim.

İki günde bir çevirerek 4 hafta bekledim ve zeytinleri kontrol ettim. Mükemmel sele zeytini olmuşlardı, hatta bir hafta önce çıkarmalıymışım zira bazıları biraz yumuşamıştı.

Anladağım kadarıyla sele zeytini yaparken iki farklı yöntem kullanılıyor.

Birincisi benim yaptığım gibi acı suyu sürekli süzen ve zeytinle temas ettirmeyen yöntem. Diğeri ise acı suyunu içinde bırakan yöntem (bidona konulup, bidonun çevrilmesi yöntemi). Diğerini henüz denemediğim için kıyaslama yapamıyorum şimdilik.

Yanlız, sele zeytini için 3 ay kadar süreler zeytinin cinsi ne olursa olsun çok uzun gibime geldi. Sele zeytini, tuz yardımıyla zeytine hızlı su kaybettirmek esaslı bir yapım şekli olduğuna göre, en acı zeytinde bile bu süre bir buçuk ayı geçmemeli diye düşünüyorum.

Suyunu süzerek yapma metodunu denemek isteyenler olursa, 3-5 kg kadar zeytini alabilecek bir bez torba ile de mükemmel olması gerekir. Yanlız, bu usülde köyden arkadaşlar çuvalın (ya da torbanın) üzerini hava geçirmeyen bir şeyle örtmeyi tavsiye ettiler. Böylece hem zeytinin suyunun süzülmesi hem de hava temasının azaltılması sağlanırmış.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön