View Single Post
Eski 17-12-2007, 15:05   #6
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Simav İlçesi'nde, jeotermalli seralarda topraksız tarım dönemi başlatan seracıların yüzü gülüyor.

Eynal Kaplıcaları bölgesinde bulunan jeotermalli seralarda bugüne kadar normal yollardan yapılan seracılığın bittiğini ve topraksız tarım dönemi başladığını bildiren Simavlı seracı Mehmet Gündüz, "Dededen kalma yöntemleri bırakan seracımız şimdi topraksız tarıma başladı. Bu sayede hem ürünlerinin kalitesini artırdı hem de eskisine göre en az 3-4 ton civarında fazla ürün elde etmeye başladı. Bu durum yüzümüzü güldürdü" dedi.

Topraksız tarım sayesinde bor, demir, bakır, çinko, mangen, molibden gibi birçok iz element ile azot, potas ve fosfor gibi ürünün ihtiyacı olan gübreleri ürüne kolayca verebilme imkanı bulunduğunu bildiren Gündüz, "Seracımız serasına ekip diktiği domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzelerin ne kadar element ve ne kadar gübreye ihtiyaç duyduğunu önceden hesaplıyor ve ona göre sulama suyuna ilave ederek bitkiye veriyor.

Tüketicilerin tercih ettiği gibi bir renk, hoş koku ve şekle dönüşen ürünlerimiz piyasada kapışılıyor.

Ayrıca seralarımızda hormon yerine çevreci bambul arılar kullandığımız için Simav'ın sera ürünleri tüketicilerin ilk tercih ettiği ürürlerin başında geliyor" diye konuştu.

Gündüz, topraksız tarım için üreticilerin seralarında toprak yerine yanardağ lavlarından oluşan cüruf denilen katkı malzemesi ile Hindistan cevizi kabuklarının sıkıştırılmasından elde edilen piyasada kokopit ismi verilen dolgu malzemesi kullandıklarını ifade etti.

http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haber...er_122125.aspx

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön