View Single Post
Eski 14-11-2007, 22:23   #4
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Mini sera örneği

Sevgili arkadaşlar geçen birkaç günlük süreçte bir mini sera yapmaya çalıştım. Bu serayı hayata geçirip bu sene mutlaka kullanmak istiyorum. Şimdiye kadar diktiğim fidelerin birçoğu fideyi aldığım kişinin söylediğini tutmadı. Salkım domates diye aldım normal domates çıktı. Dolma biber diye aldım sivri biber çıktı, tatlı diye aldım bazıları çok acı çıktı.

Bu işin en güzeli ya ziraat odalarından **** tanınmış tohumculuk şirketlerinin tohumlarını alıp yetiştirmek zaten buişin engüzelide böyle yapmak.

Ekim dönemine daha uzunca bir süre var. Bu süre zarfında önce mini seramızı yapalım, fidelerimizi yetiştirelim besin eriyiklerimizi hazırlıyalım ve nasıl kullanacağımızı öğrenelim.

Mini seramız şu bölümlerden oluşuyor.

1 - Camekan
2 - Saksılar
3 - Saksı tablası
4 - Besin kabı
5 - Isıtma kutusu
6 - Isıtıcı
7 - Termostat
8 - Besin pompası
9 - Hava pompası
10- 2 adet besin kabı.



Biraz teferruatlı gibi görünüyor ama değil, çok basit.

Camekanın görevi ısıyı ve rutubeti tutmak, tohumu fideyi dış etkilerden korumak,ışığı geçirmek. Bu cemekanı, camdan, naylondan, asetattan, şeffaf bir plastikten (şeffaf dosya) köşeleri yapıştırarak veya bantlıyarak yapabilirsiniz.

Saksılar 100 adedi 2 ytl ye satılan plastik dondurma bardağı. Çapı 6,5 cm derinliği 5 cm bardakların altını kalınca bir çiviyi ısıtarak sıkça deliniz (5mm çapında 15-20 delik) saksı tablası uygun çapta delikler delerek, bardakları geçireceğimiz bir tabla. İnce sert bir plastik veya daha kolayı 1-2 cm kalınlığında strafor levhadan yapılabilir.

Besin kutusu 35*25 cm ebadında 13 cm derinliğinde plastik bir saklama kabı.

Isıtma kabı yaklaşık 30*40 cm yüksekliği 30 cm olan kalın ve sağlamca bir mukavva kutu

Isıtıcısı 15 waat lık bir ampul. İstiyenler bu ampul devresine bir akvaryum termostatını seri bağlıyarak ısıyı 25-28 derecede sabit tuta bilirler. Eğer termostat bağlama imkanı yok ise bu 15 waat lık ampulun ısısı yetebilir ancak bir oda termometresiyle kontrol etmekte fayda var.

Besin pompası, akvaryumlarda kullanılan filtre pompasıdır.

Hava pompası yine akvaryumda kullanılan hava pompasıdır.

2 adet besin kabı 1'i besin kabı kadar su alabilecek bir kapaklı kova olabilir.

Sevgili arkadaşlar bunları hayal gücünüzü kullanarak şekillendiresiniz diye yazdım. Bir kaç gün içinde bitmiş halinin resimlerini yollayacağım çok daha anlaşılır olacak.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön