View Single Post
Eski 17-12-2007, 21:57   #16
vyssera
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Sayın Sabah, benim bir kaya bahçem var. Güzel fotoğraflarını hiçbir zaman çekemediğim için maalesef paylaşamayacağım ama en azından deneyimimi paylaşabilirim. Bu arada neden güzel resimlerini çekemediğimi de belirteyim, Bahçem yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde olduğu için düzgün bir resim çekilemiyor. Bahçemi şöyle tarif edeyim:

*1800 metre yükseklikte bir yaylada olduğu için her çiçekçiden aldığınız bitkiler her zaman yetişmiyor, bu yüzden hemen hemen sadece doğal yerli türler kullandım.

*Yaklaşık 45 derecelik eğimli 1 metre enindeki yüzeyi doğallığı bozacak çok sert açılar koymadan yerine göre 2-3 teras yaptım. Kayaları bu terasları oluşturmakta ya da bazen sadece estetik amaçla çeşitli yerlere yerleştirdim.

*Bazı yerlere bulduğum kırmızı taş ocağından taşlar alarak getirip, özel bölgeler yaptım ve buraya dikkat çekecek bitkiler diktim. ( Sorbus, ve Küçük bir çam ) Kırmızı taşların dibine aynı taşların kırıntıları ve küçük parçalarından yerleştirdim, böylece o taşlardan kopmuş izlenimi verdim. ( Küçük bir kayalık bölge gibi )

*Diktiğim bitkilerin dikkat çekebilmesi ve yabani otlarına arasında kaybolmaması için, yer örtüsü olarak boyu 3-5 cm'yi geçmeye sukulentler kullandım, bazen de küçük taşlarla yeri kapladım.

*Yabani otlarla mücadele etmem çok zor oldu, çünkü hemen üst tarafı, çayırlık arazi olduğu için, tohumların bahçeye dökülmesini önlemek zor oluyor, ve sukulentlerin arasında büyüyen yabani otları koparmak da hakikaten çok zor olabiliyor. Ama komşu bölge çayırlık olmasa işim daha kolay olurdu.

*Bitki olarak şunları kullandım; Bodurlaştırdığım, Kayın, Ladin, Boz söğüt, fidanları, birkaç ardıç, frenk üzümü, lilium ciliatum, primula longipes, Primula vulgaris, Colchicum speciosum, soğanlı ve soğansız çiçek türleri, Bir ölmezotu türü, nane, Rhododendron ponticum ve R.luteum, 2-3 çeşit papatya ( papatyalar çok çoğalıp işgal ediyorlar, bu yüzden tohumlamalarına fırsat vermeden kesiyorum ) ve benzeri 20 çeşit daha bitki.

* Kaya bahçesinde dikkat edilecek bir şeyde şu, eğer gün ışığını fazla alıyorsa taşlar gerçekten çok ısınabiliyor, toprağı da çok kurutuyor, tabi her bahçe ilgi ister, sulamasına dikkat.

* Bu yıl bahçem konusunda eskisi kadar övgü almadım, çünkü işlerim nedeniyle biraz bakımsız kaldı, bitkiler orada ama yabani otlar neredeyse taşları bile örtecek. Size kolay gelsin, inşallah dilediğiniz gibi olur.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön