View Single Post
Eski 14-12-2007, 20:36   #17
tasdelenmurat
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Tohumdan gülibrişim yetiştiriciliği

14 Aralık itibariyle 1,5 hafta önce diktiğim tohumlar topraktan başlarını çıkarmış bulunmaktalar..

Dikim metodum: Küçük konserve kutusuna, humuslu toprak ile, konserve kutusunun altında delik olmayacak şekilde, Çiçek toprağına ( humuslu kara toprağa) torfa diktim. Yüzeye çok yakın olacak şekilde, toprak bayağı ıslak olacak şekilde. ( Adeta balçık kıvamında ) Ağacın tohumlarını yumuşatma ve açmaya tetiklemede bayağı etkili oluyor. Konserve kutusunun üstüne streç film çekildi. streç filmle sarılan kutular bir başka torbaya koyularak, içinde hava olacak şekilde ağzı bağlandı. ( Not: Konserve kutusunun içindeki balçıkımsı toprağın seviyesi, kutu ile aynı seviyede. Yani toprak ile streç film arasındaki yükseklik 1,2 mm kadar kalıyor ) Bu şekilde 1 haftada tohumlar tohumlar acayip halde şişmiş, ilk köklerini toprağa salmış, boynunu yukarıya doğru kaldırmaya başlar halde buluyorum. 1. kutuda 5 de 3 tohum çıktı. Diğer iki tohumdan haber yok. Diğer kutuda 5 de 2 tohum çıktı.

Yaptığım hatalı deneme : Bu denemem 3. kutuda. sonu hüsran ile bitti. iki tane aynı kutu aldım. Arasına bir kaç taş yerleştirdim. İçiçe geçirdim. Alttaki kutuya su koydum. Üstteki kutu balçıkımsı toprakla dolu. bir poşete yerleştirdim. Ağzını kapattım. 5 tohumdan çıkan ilk maalesef öldü. Hala can çekişiyor. Sebebi içerdeki haddinden fazla nem seviyesi. Tohum boynunu yukarıya kaldırdı ve o safhada kurudu. Bembeyaz olan boynu küfümsü ( şu anda sütlü kahverengi ) bir tabaka ile kaplandı. Hatam tohumun topraktan çıkışını gördüğüm an kademeli olarak içerdeki nemi azaltacak şekilde torbadan çıkartmamam. Diğer iki kutuda streç filmin üstüne bir iki iğne darbesi attım. Daha sonraki komple streçi kaldırdım ve büyükçe bir torbaya koydum. Şu an torbasız oda sıcaklığındalar. Sağlıkları iyi :P

2 gün suda bekletilen tohumlar: Bu hala deneme aşamasında
Sera etkisine tabii olmayan tohumlar: Bunların tohumunda hala ses seda yok. Biraz eşeledim. Tohumlar şişme bile şişmemişler. Sulamaya devam.

tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön