View Single Post
Eski 14-12-2007, 00:58   #1
kuru.umit
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2007
İstanbul-Macahel Ormanları rotası (Karadeniz)

Karadeniz;Ülkemizin güzel yeşil bölgesi, hala keşfedilmemiş alanlara sahip güzel bölge.
Bu bölgenin en ucuna, Hopa'ya, Macahel Ormanlarına kadar gitmek istesek ve 10-15 günlük bir süremiz olsa nasıl bir yol izlerdim. Yolun toplamı aşağı yukarı 1300 km ediyor. Ortalama 18-20 saatlik bir araba yolu. Bu yolu da en kestirme yoldan giderek yapıyorsunuz. Ben Bitlis sürgünü sonrası yaptığımdan, Doğu Anadolu ile birlikte İstanbul çıkış, istanbul dönüş aşağı yukarı 6000 km yol yaptığımı hatırlıyorum. Başta söyleyelim ki bu yol zahmetli ve yorucu olacak.
İstanbul'dan Macahel Ormanlarına gidiş de öncelikle uzun yolu (sahilden), dönüşte de kısa yoldan dönüşü ayarlamaya çalışırım. Siz bu yazdıklarımdan yolu metresi metresine takip etmeyeceksiniz tabii ki. Ancak fikir, bir bilgi ve deneyim arşivi oluşturmak olduğuna göre uzun uzun yazmak ta bir sakınca yok.
Burada okuduklarına ekleme yapmak isteyenler hemen yapsınlar lütfen. Tekrar vurgulamak isterim ki, özellikle o yörede yaşayanlar lütfen katılımda bulunsunlar.
İstanbul'dan Macahel Ormanlarına dur-kalk yaparak gideceksek ve sahil yolunu seçmissek, bence ilk dinlenmemi Zonguldak da Gökçebey de, 100 Yıl Atatürk Hizmet köyünde yapmayı düşünürüm. Bu mesafe 356 km ediyor ve durmadan gitsek 6 saat alıyor. Bir diğer ilk dinlenme yeri de Akçakoca (bolca otel ve çok iyi konumda bir öğretmenevi mevcut) veya Düzce de yeni açılan Eftani otel olabilirdi.
Neden burada kalırım?
Çünkü burada bir gece geçirip, çok fazla bilinmeyen, ama Türkiye'nin tropik ormanları olarak bahsedilen bu ormanlarının bazı bölümleri bile olsa görme şansım olurdu. Akçakoca veya Düzce de kalsam civarda kolay ulaşılan yaylalarda yürüyüş yapma şansım olurdu.
İstanbul'dan erken yola çıksam, otobandan Güzeldere-Düzce'ye bir uğrama şansı yaratırdım. Daha önceden Düzce yaylalarından bahsetmiştim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5575 http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5576
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6393). Ben sabah yolda bir poğaca ile kahvaltıyı geçiştirip, Düzce Güzeldere de güzel bir köy kahvaltısı yapmak çok hoş olurdu (bir alternatifde Sapanca da göl kenarında kahvaltı yapmak olabilir). Kahvaltı sonrası eşsiz bir yeşillik içinde Türkiyenin en yukardan akan şelalesini ziyaret etme şansınız olacaktır. İsterseniz Pürenli ve Balıklı yaylalarında 2-3 saatlik yürüyüşler yapabilirsiniz. Güzeldere ye sapmak için otobandan Düzce sapağından çıkmak ve gişelerden hemen sonra Gölyaka tabelasından içeri girmeniz gerekir. Buradan itibaren Gölyaka ya 10 km ve buradan da bir 10 km sonra Güzeldere tesislerine varırsınız . Yolu en son gittiğimde asfaltlamışlardı. Yaylalara ise aracınızla da ulaşabilirsiniz (Bu arada altı alçak araçlarla Karadeniz gezisi yapmak masraf çıkartabilir !!). Burada güzel bir 3-4 saat geçirip, Akçakoca-Düzce veya Zonguldak Gökçebey de 100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü ne doğru yola devam edebilirsiniz. Burada tavsiyem Akcakoca dan sağa Alaplı yazan yere sapıp Zonguldak'ı hedeflemeniz gerekir. Sahil yolu çok güzel.
Akçakoca ya uğramadan geçmeyin. Güneşin en güzel battığı yerlerden birisi Akçakoca dır. Akçakoca da Ceneviz kalesini gezmeyi ve bir çay içmeyi unutmayın. İsterseniz ve mevsimde yazsa burada denize girmek, yayla sonrası iyi olabilir. Akçakoca öğretmenevi tam sahildedir ve burada konaklama ile de denize gitme şansı var. Akçakoca ve civarının bir diğer özelliği de mağaraların bolluğudur (ben ancak birini gezebildim). Sonrasın da sahilden Alaplı-Ereğli üzerinden yaklaşık 80-100 km sonra Zonguldak üzerinden Gökçebey-bakacakkadı da 100.Yıl Hizmet Köyü tesislerine yerleşirim. Zonguldak ve civarında bolca mağara var. Bu tesis il özel idareye ait konaklama oda üzerinde 50-55 YTL oda kahvaltı fiyatı. Akşam yemekleri ekstra. tesis 190 dönüme kurulu şahane bir yeşillik içinde. Havuzu da var. Etrafta sincaplar geziyor.
Evet benim ilk günüm buraya kadar. Burada bir gece konaklama yapacağım. Ertesi gün Devrek ve Yenice ye kısa geziler var. Sonraki hedef tabii ki safranbolu.
Evet burada duruyoruz. Bu bölüme eklemeler var mı acaba?
Gezekalın.
Dr. Umit Kuru

Eklenen Resimler

Düzenleyen kuru.umit : 14-12-2007 saat 09:19 Neden: ekleme yapma
kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön