View Single Post
Eski 09-12-2007, 19:42   #68
uzman16
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Deneyimli öğreticimiz Sn. Bonsaisan'ın bilgisi ve tecrübesini konuşturduğu toplantı , Sevgili Meycan Bahçe'nin evsahipliğinde çok faydalı oldu ve güzel bir gün geçirdik.

Bitkiye üçgen form verilmesi gerektiği ilk öğrendiğimiz bilgiydi. Budamanın sürekli yapılacağını ve sürgüne yakın yerden budama yapmamız gerektiğini öğrendik.

Önce süs narı sonra da çam üzerinde uygulamalı olarak tellemeyi gördük. Telleme ne işe yarar , doğru telleme nasıl yapılmalı, yanlış telleme nasıl olur , tel kalınlığı ne olmalı, telin değişik bitkiler üzerinde kalma süresi, , tel nasıl çıkarılır, kullanılacak toprak karışımı nasıl hazırlanır, ölçüsü nedir,bitkinin kökü nasıl kesilir, bonsai saksısının altına bitkiyi tutması için tel nasıl nasıl geçirilir , tellenen köke twist hareketi nasıl yapılır, kökteki tel nasıl kesilir (tut- çek- çevir), tahta çubukla toprak nasıl ve neden karıştırılır, toprağa nasıl form verilir (toprağa hiç bastırılmıyor), tellemeden sonra ne kadar süre hangi sıcaklıkta bitkiyi muhafaza edeceğiz, iç mekan -dış mekan için uygun bonsai bitkileri hangileridir , saksı nasıl olmalı, porselen ve seramik saksıların özellikleri ve porselen kullanılmaması gerektiği, bitkinin olması gereken boy (gövde genişliği x 6) gibi daha aklıma gelmeyen pek çok şey öğrendik.

İlginç noktalardan birisi süs narında tüm işler bitti sanırken hocamız bahçeye çıkıp narı bol bol su ile kökleri dışarı çıkıncaya kadar yıkadı.

Toplantının sonlarında Selahattin Bey aşı tekniklerini gösterdi.

Anlatmadan geçemeyeceğim : Sn. Bonsaisan tellemede kullandığı döner sehpayı taşıması zor olduğu için getirmediğinden ,bitkiyi çevirmede ve tellemede zorlanınca , Celal Bey'in eşi dahiyane bir fikirle saksının altına tepsi bulup koydu ve bizleri gülmekten kırdı geçirdi. Resimleri yüklediğimde lütfen bu ayrıntıyı atlamayın.
Tepsiye dikkat. !!!
Bu arada ben de kendimi kaybedip 165 tane fotoğraf çekmişim!!!

Sebahattin yiyecekleri sayarken mütevazi davranarak kendi getirdiği susamlı küçük simitleri yazmamış. Onlar da çok güzeldi. Evsahibimizin çay kahve ikramları sınırsızdı. Ortam çok güzeldi.

Herkese katkıları için teşekkürler.


Düzenleyen uzman16 : 13-12-2007 saat 19:06 Neden: düzeltme
uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön