Konu: Çelikleme
View Single Post
Eski 06-03-2006, 23:42   #9
bonsaisever
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
yazılmış mesajlar:
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Köklendirmede kullanılabilen basit bir söğüt suyu tarifi ile bitireyim, söğütün en kalını kalem gibi olan dallarından toplayın, budama artıkları olabilir. Dalları ince ince doğrayın,ne kadar ince parçalarsanırsa o kadar iyi sonuç alırsınız,en büyük parça 1cm genişliginde olsun, Tencereye koyun, bir taşım kaynatın. Sonra ağzı çok sıkıca hava almayacak şekilde kapanan kaba aktarın (süzmeyin).Kapağı sımsıkı kapatın, soğuyunca karanlık serin bir yerde hatta mümkünse buz dolabında 1 ay bekletin. Süzün yine dolapta saklayın. Çelik aldığınız zaman çelikleri hazırlayınca ve bu solüsyona akşamdan batırın sabah alıp dikin.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Öğrendiğim kadarı ile köklendirme hormonlarında çeliğin 1 cm'sini 3-5 saniye hormonda tutuyorsun dışarıda bir süre kurumaları için bekletilip daha sonra mantar hastalıklarına karşı fungusit ile ilaçlayıp dikiyorsun.

Sizin vermiş olduğunuz solüsyon tarifinde akşamdan sabaha kadar suyun içinde mi duracak? Çeliğin kaç cm'sini suda tutacağız? Bir de şöyle sorayım bitkinin cinsine göre yukarıdaki sorulara verilecek cevaplar farklı mı olur? son olarak Vermiş olduğunuz tarifte su ve dal miktarı ne olmalı?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Bu tarifi salisilik asit söz konusu olduğu için verdim.Su ve bitki eşit miktar olacak. Her bitkinin köklendirme solusyonları ile muamele farklıdır. farklı derişiklikte ve farklı sürelerde köklenirler. daldırma derinliği genellikle çeliğin 1,5-3 cm lik dip kısmıdır. Köklendirmeyi etkilemek için çok başka şeyler kullanırsınız örneğin yosun preparatları, hümik asit ve başka diğer pek çok madde. Profesyonel yetiştiricilikte indol butirik asit, naftal asetik asit gibi köklendirme hormonlarından başka yosunu ve hümik asiti ben çok kullanıyorum. Çeliği ya da köklendirme ortamınızı fungusitle muamele etmeniz iyi olur.Ancak biz artık ilaçları yüksek dozda kullanmamak için aktivatörlerle destekliyoruz. Aktivatörler bitkinin direncini arttırıyor.Dezenfektan olanlar da var.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Benim ilgim olan Acer Palmatum'un İba ile üretimi Nisan-Haziran aylarında yumuşak odundan % 0.8’lik toz IBA %100 köklenme oluyormuş. İndol bütirik asit'i bir yerde buldum 5 gr 170 Ytl dediler haliyle şimdilik vaz geçtim. Botanik bahçem var sandılar her halde 7 bin çelik üretirsiniz demişlerdi Acer üretimi için özel bir solüsyonunuz varmı?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Acer palmatumla ilgili sorularınıza keşke sizi çok mutlu edecek süper cevaplarım olabilseydi. Ancak çok kolay üretilebilen bir bitki olmadığı malum. Ben seracılıkta aşı ile yaygın üretildiğini biliyordum,siz sorunca araştırdım, eski kitaplarım, sizin yaptığınız gibi internet sayfaları vs. Ve gördüm ki, çeliklerinde köklenme, tohumlarında çimlenme yüzdesi düşük bu güzelim ağaç doğada hiçbir müdahaleye kalmadan kendi dinlenmesini canı isteyince bitiriyor ve soyunu idame ettirecek kadar bireyi çimleniyor.

Tohumda katlama için hocam Sn.Ercüment Orçun'un ağaçlandırma tekniği kitabına baktım.Acer için 24 saat tohumu suda şişirme sonra 3-4 ay soğukta katlama diyor. Katlama imkanı yoksa şişirin yastıklara ekin tabiata bırakın.Nette bu suyun sıcak olmasını önerenler var. Ben de olsam sıcak suya koyar, 24 saat bekletir, süzer, kurular ve hemen nemli yaprak çürüntüsü ve perlit karışımına ekerdim. Naylon bir torbaya koyup eşimin bütün serzenişlerine rağmen dolaba koyardım. Arada bir havalandırmayı ihmal etmeyin çürümesinler.şöyle hafifçe karıştırmak hastalık gelişmesini önler.Hatta işi daha ileri götürüp bence kullanacağınız çürüntü veya torfu dezenfekte edin ( tabii hazır temiz materyal de bulabilirsiniz).Evde basit bir yol var.Biraz sıkıcı da olsa şöyle bir tepsiyi aluminyum folyo ile kaplayın. Materyalinizi içine dökün, yayın.Önceden en yüksek derecede ısıtttığınız fırına sürün bir iki kez tepsiyi çıkarıp karıştırın. 15-20 dakika kadar tutun, sonra soğutup kullanın. Malzemeyi yakmayın dikkat edin.

Çelikle üretimde ise kullanılabilecek ev tipi köklendirme solüsyonları ne derece etkili olur bilmiyorum. Çünkü ciddi dozda hormon muamelesi ve sisleme altına köklenme gerçekleşiyor.

Umarım denemelerinizden sizi memnun edecek sonuçları en kısa zamanda alırsınız.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön