View Single Post
Eski 28-11-2007, 09:53   #196
Sebahattin
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi furkanutku Mesajı Göster
1 ay önce kadar Bursa-Yenişehir tarım ilce müdürlüğüne teşvik verilen çeşitleri sordum.Yabancı menşeyli (pedro,chandler,.....) çeşitlere teşvik verilmiyor hatalı dikim olursa verilen para faizi ile geri alınıyor. Ayrıca perliti ben de su tutma kapasitesini artırmak için kumlu toprak için kullanacağım ancak kullanım miktarı konusunda bilgiye ihtiyacım var.Fide uygulamaları ile yapılmış bir tezde %25 kullanım miktarları iyi sonuçlar vermiş, meyveler için ulaşabildiğim bir araştırma yok.
Prof. Dr. Yasar AKCA'ya sordum. Aldığım cevap sadece "kumlu topraklarda önemli sorunlar yaşayabilirsiniz." oysa ceviz hakkında yıllarca araştırma yapmış bir üstadtan daha geniş bilgi vermesini beklerdim. Ben de şimdi özel sektörde çalışan Makina yüksek lisans mezunu, öğretmenim ve diyorum ki "BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR". Şimdi daha iyi anlıyorum Türkiye'de neden 1 milyon işsiz Ziraat Mühendisi olduğu halde biz burada bilgiye ulaşmak için kırk takla atıyoruz, çoğu ilkokul mezunu Çiftci amcam ne yapsın?
Herkes üzerine düşeni yaparsa hayat daha güzel olur.
Furkan utku,
soruları ve sorunlarınızı başlıklar ya da birbirinden ayırarak yeniden sorarsanız yardımcı olmaya çalışayım.

Şu aşamada şunu söyleyebilirim, bilgiye ulaşmadaki zorluklar sadece size özgü bir sorun değil. Yeni başladığınız bir iş için her şeyin hazır olduğu bir bilgi kaynağı yok.

Aslında yazdıklarınızda ben Türkiye de yaşanan bütün sıkıntıların bir özetini ve sonuçlarını görebiliyorum.

Yaşar Hoca'dan özel bilgi almak yerine öncelikle kitabını okuyarak işe başlamalısınız. İkinci bir tavsiyem de, sanıyorum Bursa'dasınız, orada yetiştiriciler ve fidan üreticileri ile temasa geçerek bahçe tecrübesi olan yetiştiricilerle iştişarelerde bulunmanız.

Ülke olarak bazı konulardaki bilgi birikimimiz ve tecrübelerimiz yeni yeni artıyor. Bundan 10 yıl önce Türkiye'de sadece Yalova serisi ve 3-5 çeşitle yetiştiricilik tavsiye edilyor ya da basit tavsiyelerle iş geçiştiriliyordu. Ama bugün geldiğimiz noktada yüzeysel ya da basit bilgiler kimse için tatmin edici değil. Bu üreticilerin bilinçlenmesi anlamında olumlu bir gelişme ancak teknik elemanlar ya da ilgili kurumlarda sorularınızın tamamını cevaplayacak düzeyde yetkin olmayabilir ya da kişilere özel tavsiyeler verecek bir sistemle çalışmıyorlar. Bu derin bir mesele bunu fazla uzatmayalım.

Sizin sorularınıza gelince,

-Destekleme sadece tescilli ceviz çeşitleri için var. Dolayısı ile yabancı çeşitler ülkemizde tesil edilmediği için bunlar ile kuracağınız bahçe için destek alamazsınız.

-Diyelim ki yabancı çeşitler ile bahçe kurmayı düşünüyorsunuz. ben bunu piyasadean bulabiliyorum bunlarla kuruyorum dediğinizde bilmeden (uluslararası) patent yasaları ile korunan bir çeşidi yetiştiryor olabilirsiniz. Bu şu an için değil ama ileride bir sıkıntıya yol açabilir. Bunun hukuki boyutu ile ilgili bir avukat ya da uzman bir kişi durumu açıklayıcı bir mesaj yazarsa sanırım iyi olur.

-Yabancı çeşitlerin bir çoğu malesef yerli çeşitlerimizden daha üstün özellikler gösteriyor. Verim, geç uyanma, hastalıklara dayanım vb. özellikler bakımından çok iyi bir çeşidimiz malesef yok. Bbununla birlikte yabancı çeşitlerin de genel olarak iyi olmakla birlikte yetiştiricilik için çok mükemmel özelliklere sahip olduğu söylenemez. Yalnız şu aşamada şunu söyleyebilirim orijinleri ve Amerika da yetiştirildikleri alanlar göz önüne alındığında yabancı çeşitlerin sizin ekolojinizde daha iyi performans göstereceklerini tahmin ediyorum.

- Toprağınız kumlu olduğu için organik madde içeriği ve su tutma kapasitesi düşük olacaktır. Bu nedenle organik maddeyi ve su tutma kapasitenizi artırmanız iyi olur. bunun için fidanların dikim çukuruna perlit koymanız iyi bir seçenek ama tek seçenek değil. Qemysol su tutma kapasitesini artırmak için iyi bir ürün. forum da Mine Hanımın yazılarında bununla ilgili açıklayıcı bilgikler var.
-Kumlu topraklar dezavantajları yanında iyi kök gelişimine imkan sağlamaları bakımından da avantajlara sahiptir. Damlama sulama ile uygun bir sulama ve gübreleme programı ile bu sorunun üstesinbden rahatlıkla gelinir. Ama su arzında sıkıntı olmaması başarınız için kritiktir. Yani dezavantajlarınız iyi bir planlama, alt yapı yatırımı ve teknik destekle bertaraf edebilrisiniz. Bunun için fazladan çaba ve para harcamanız gerekir. buna hazır olmalısınız.

-Sanırım 1-2 yıl içerisinde toprakla ilgili sorunlarınıza çözüm olacak biçimde daha geniş ve üretici sorularına cevap verebilecek bir bilgi kaynağı ulaşılabilir olacak. Bu konuda çalışmalar yaptığımızın müjdesini de buradan vereyim. Çünkü sizde de olduğu gibi en çok sıkıntı farklı ya da dezavantajlı topraklarda yetiştiricilik yapan çiftçilerden, üreticilerden geliyor. Bu sorunun birileri farkında.
Bu arada Yaşar hoca'dan bilgi alamadınız ama öğrencisin de aldınız )
İyi çalışmalar
Selamlar, saygılar.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön