View Single Post
Eski 03-03-2006, 23:49   #7
Humeyra
Ağaç Dostu
 
Humeyra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 168
SARI SALKIM

Laburnum anagyroides, Laburnum alpinum

Bu ağaçtan komşumun bahçesinde vardı. İlkbaharda müthiş çiçekler açıyordu. Ne ağacıdır diye merak edip araştırınca son derece zehirli olduğunu öğrendim.

Bitkinin yaprak, çiçek ve tohumları, odunsu kısımları, kökleri, yani ağacın tamamı zehirli. Bünyesinde "Cytisine" adlı bir alkoloid barındırıyor. En çok tohumları bilmeden yiyen çocuklar için tehlike arzediyor. Az miktarda yense bile ciddi zehirlemelere sebep oluyor.

Zehirlenme belirtileri: Tedirginlik, mide ve bağırsak rahatsızlığı, bulantı, kusma, ishal, havale, düzensiz kalp atışı , koma, az miktarı bile ölüme sebep olabilir.

--------------------------------

Herşeye rağmen bahçesinde yetiştirmek isteyenler için bir kaç bilgi vereyim:

Süs bitkisi olarak yetiştirilen bu ağaç ve çalılar iki ana grupta toplanır: Laburnum anagyroides ve Laburnum alpinum. Bu iki grupta yer alan türlerden gösterişli melez fidanlar üretilmiştir. Örnek: Laburnum watereri

Laburnum Avrupa orijinlidir. Kışın yapraklarını döker. Mayıs ayında salkımlar halinde sarı çiçekler açar. Sonrasında gelişen bezelye benzeri kapçıkların içinde kahverengi tohumlar bulunur. Rüzgar almayan güneşli veya hafif gölge bir yer, sıradan bir bahçe toprağı kolayca yetişmesi için yeterlidir. İstenmeyen dalları çiçekleri geçtikten hemen sonra budanır. Tohumlarından yetiştirilebilir.



Humeyra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön