View Single Post
Eski 22-11-2007, 22:20   #366
omestav
Yeni Üye
 
omestav's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2007
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 2
Merhaba, siteye yeni üye oldum. Emeği geçenlere teşekkürler.
Organik yetiştiricilik için arazinin 50 yıldır ilaçlama yapılmamış olması yetmiyor tahmin edeceğiniz gibi. Bunun yanında organik sertifakası alabilmek için kriterler var.

Organik zeytinyağı; Hiçbir aşamasında kimyasal madde, sentetik gübre kullanılmadan üretilen (Yakın çevrede de bu uygulamanın yapıldığı bahçe bulunmamalı), her aşaması kontrollü ve sertifikalı, doğanın saflığını taşıyan en kaliteli zeytinlerin tek tek seçilerek soğuk sıkma yöntemiyle sıkılmasından elde edilir ve tüketiciye sunulur.

Her üreticinin, kendi adına organik(ekolojik) ürün sertifikası alabilmek için kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına başvurması gerekmekte. Ülkemizde başvuruları, projede yer alan tüm üreticiler adına projeyi kuran ihracatçı veya organizasyon kuruluşlar yapmaktadırlar.

Kontrol kuruluşu bildirilen tüm üreticileri gezerek her üretici için detaylı anket formları ve haritalardan oluşan bir dosya hazırlamaktadır. Sertifikasyon kuruluşu hazırladığı dosyaları Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bildirmekte ve her üreticiyi ürün sezonunda en az iki kez haberli veya habersiz ziyaret etmektedir. Gerekli görüldüğü dönemlerde toprak, yaprak ve ürün örnekleri alınarak analiz yapılmaktadır.

Muhtemelen Ayvalık (Edremit) çeşidi dikecekseniz. Yağınızı pazarlamak için organik olması bir avantaj (daha yüksek fiyata satabilirsiniz) ama organik olmasada pazarlayabilirsiniz (İhracat yapmayı planlıyorsanız, şuanda iç piyasaya ancak yetecek yağımızın olduğunu hatta zeytinyağı ithalatı yapma tartışmalarının olduğunu hatırlatayım).

Umarım işleriniz istediğiniz doğrultuda gider, ülkemiz adına daha kaliteli yağlar üretirsiniz
TEŞEKKÜRLER İYİ ÇALIŞMALAR

Öğr. Gör. H.Osman MESTAV
ADÜ. Çine MYO
Zeytin Yetş. ve Değ. Programı
omestav@hotmail.com
0532 563 11 72

omestav Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön