Konu: Plumeria
View Single Post
Eski 28-10-2007, 18:12   #64
hoyadag
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 426
Plumeria Kolleksiyonu Oluşturmak

Yazan: Clare Corre,
Kaynak:http://davesgarden.com/guides/articles/view/45/

Kendi plumeria kolleksiyonunuzu oluşturmak oldukça eğlenceli olabilir. Plumeria yetiştirmeye, tohumla, çelikle, aşılama yöntemiyle veya yetişmiş ağaçlar satın alarak başlayabilirsiniz. PSA(Amerika Plumeria Topluluğu)dan birçok kayıtlı harika plumerialar temin edebileceğiniz gibi, henüz isimlendirilmemiş ve kayıtlı olmayan birçok eğlenceli plumeria'da mevcuttur. Renkli ve çekici bu türler Tayland, Hindistan, Avurtralya, Singapur, Meksika ve Amerika gibi dünyanın çeşitli bölgelerinde sürekli olarak keşfedilmektedir. Bu yeni türler çoğunlukla tohumla üretilen fidelerden temin edilirler.

Plumeria fideleri, çiçek atasına benzeyebilir, özellikle de kendi kendine tozlaşma olmuşsa. Tozlaşma başka bir çiçekten olmuşsa, atalardan birine, her ikisine benzeyebildiği gibi; hiçbirine de benzemeyebilir. Bu nedenle, tohumla yetiştirme, renk ve şekil farklılıkları oluşturma potansiyeli açısından önemlidir. Ancak pudica, obtusa, ve alba tohumları çoğu kez atalarına benzerler ve beyaz çiçeklenirler. Kontrollü tozlaşma sağlayarak, türler çaprazlanabilmektedir.

Plumeria koleksiyonunuzu, tohum ekerek, çelik köklendirerek veya aşılama yöntemleriyle oluşturabilirsiniz. Yetişmiş bitkiler göreceli olarak daha pahalıya malolacaktır. Bunun yanında bizler kendi yetiştirdiğimiz, büyümesini izlediğimiz bitkileri daha değerli kabul etmekte ve daha çok zevk almaktayız.

Hemen belirteyim ki ben bir uzman değilim ve hobi olarak plumeria yetiştirmekteyim. Bu nedenle fikir ve değerlendirmelerim zamanla öprendiğim tecrübeleri yansıtmaktadır. Plumeria çoğaltmanın birçok yolu vardır ve kendimizinkini keşfetmenin eğlenceli olacağını düşünüyorum. Tek amacım güney Kalifornia ikliminde nasıl plumeria yetiştirdiğimi anlatmak, ve tecrübelerimi paylaşmaktır. Yöntemlerim bir başkası için, özellikle iklim şartları farklı ise faydalı olmayabilir ve duruma göre birtakım ayarlamalar gerekebilir.

Tohumlar

Plumeria bitkisini tohumundan yetiştirmek gayet kolaydır. Tohumlar, onları toprağa rahatça dikebileceğiniz minik kuyrukçuklara sahiptir. Drenajı iyi, bir miktar perlit içeren kaliteli bir dikim toprağı kullandığınızdan emin olun. Kaktüs karışımlarını bu iş için kullanabilirsiniz. Tohumlar, filizlenmek için neme ihtiyaç duyar. Ancak fazlası çürümelerine neden olabilir. Eğer soğuk bir iklimde çimlendirme yapılacaksa, iç mekanda veya sera ortamında, ısıtma pedi kullanarak veya ılık bir yüzey üzerinde çimlenmeye bırakın. Ek olarak, üzerlerine bir ışık kaynağı koyarak filizlenme için gereken ışığı ve bir miktar ısıyı sağlamış olursunuz. Tohumların filizlenmesi birkaç günde, bir haftada belki de daha uzun bir zaman sonra olabilir. Bu süre içinde sık sık spreylemeyi unutmayın. Ben toprağın yüzü kurudukça spreylemeyi uygun buluyorum. Spray aynı zamanda tohum çeperlerini yumuşatarak yarılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu çeperleri, içeride yer alan ve gayet kırılgan olan tohuma zarar vermeden siz de çıkarabilirsiniz. Hassas bir cımbız ve mahir bir el çok iş görebilir.

Tohumlar nemli kağıt havluda da çimlendirilebilir. Kağıt havluyu nemlendirin ve çok ıslak kalmaması için hafifçe sıkın. Dörde katlayın ve tohumu katların arasına yerleştirin. Bu noktada havlunun tohuma tamamen temas ettiğinden emin olun. Daha sonra havluyu sandviç poşetine koyup ılık ve ışıklı bir ortama bırakın. Tohumlar çimlendikten sonra onları, iki set gerçek yaprak çıkarıncaya kadar kalmak üzere, yetiştirme ortamına alın. Bu aşamadan sonra fideleri müstakil olarak büyüyecekleri ortamlarına alabilirsiniz.

Çeliklerin aksine, fidelerde saksı değişimi yapmaktan çekinmeyin. Çünkü genellikle tohumlar, çeliklere oranla daha güçlü kök sistemlerine sahip oluyorlar. Haddinden küçük kaplar, fidenin büyümesine zamanla mani olacaklardır, bu nedenle fide büyüdükçe, yetişme ortamını genişletin.

Fidenin gelişme ortamının drenajı iyi olmalı ve sulamada dikkatli olunmalıdır. Toprağın kurumaya imkan bulamayacak kadar ıslak kalması önlenmelidir. Bahar ve yaz aylarında, fidelerin düzenli sulanmaktan hoşlandıklarını farkettim. Ancak özellikle 10C derecenin altındaki sıcaklıklarda, kış aylarında küçük fidelerin sulanmasında dikkatli olunmalıdır. Fideler soğuk havalara karşı toleranslıdır ancak bir sera ortamında sıcak ve nemli tutulduğunda daha iyi sonuç alınır.

Name:  1.jpg
Views: 2955
Size:  50.3 KB

Name:  2.jpg
Views: 3052
Size:  54.4 KB

Name:  3.jpg
Views: 3452
Size:  51.8 KB

Name:  4.jpg
Views: 2959
Size:  68.9 KB

Name:  5.jpg
Views: 2997
Size:  47.3 KB

Bahar geldiğinde fideler açık havaya, güneşe bırakılabilir. Eğer fideleri iç ortamda çimlendirmiş ve sadece yapay ışıklandırma yapmışsanız, gün ışığına çıkarmadan önce birkaç gün cam arkasında, filtrelenmiş gölgeli ışıkta bırakınız. Bu sırada yapraklarda bazı gün yanıkları oluşsa bile yerine yenileri çıkacak ve bir süre sonra bitki tamamen uyum sağlayacaktır.

Fidelerinize genç yaşta, diğer bitkilerinize verdiğiniz gübreleri seyrelterek verebilirsiniz. Ben ikinci aydan sonra gübre vermeye başlasam da bazı üreticiler, gübre yanıklarını önlemek adına, biraz daha beklemeyi ve dozu yarıya düşürülmüş gübre kullanmayı uygun buluyorlar. Fideleriniz ortalama 2-3 yıl sonra ilk çiçeklerini verirler. Ancak bazen 4-5 yılı göze alacak kadar sabırlı olmanız gerekebilir.

(Çelikler ile ilgili başlıkla makale devam edecek...)

hoyadag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön