View Single Post
Eski 22-10-2007, 23:26   #2
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
15. KİRAZLAR
Kirazlar (Cerasus Duhamel.) Rosaceae ailesininait, çoğunlukla kışın yaprağını döken, bazen herdem yesil çalı **** ağaçlardır. Kiraz cinsinin Kuzey Yarım kürede yetişen çok sayıda türü, ülkemizde ise 9 türü çok sayıda taksonu doğal olarak yayılır. C. mahalep, C. lauracerasus, C. avium, C. prosrata ormancılık açısından önemli türlerdir. Kirazlarda çiçeklenme bahar aylarında olur. Çiçekler çoğunlukla beyaz, bazen de pembe **** kırmızıdır.

Cerasus mahalep (L.) Miller. Gard. Dict. et. (İdris, mahlep):
300-1850 metreler arasında yayılan C. mahalep var mahalep ve 1900-2100 metreler arasında yayılan C. mahalep var alpina adlı iki varyetesi vardır. Ağaçlandırma çalışmalarında bu durumu mutlaka dikkate alınmalıdır. 10-15 metre boya ulaşabilen bir ağaçtır. Meyveler yaz sonu veya sonbahar başı toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 20-30 gr arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %85-90 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekimden önce, 1-3 gün %5-10’luk küllü suda **** %5-10’luk sitrik asitte bekletilir. En uygun ekim zamanı sonbahardır. Erken kış ekimlerinde ise ekimi takiben yastıkların üzerine telis ve örme plastik örtü örtülür. Bu taktirde yüksek çimlenmeye ulaşılır. Tohumların 1000 tane ağırlığı 80-110 gr. arasında, ortalaması 95 gramdır. Tohumlar 10-20 mm. derinlikte ekilir. Yağışlı olmayan dönemlerde sulama ihmal edilmemelidir. Ağaçlandırmalarda 1 yaşlı fidanlar kullanılır. İdris fidanları 1 yaşında; 60-110 cm boya, 10-13 mm çapa ulaşırlar.

Lauracerasus officinalis Roem. (Karayemiş):
Karadeniz bölgesi ve Hatay yöresinde 20-2000 metreler arsında yetişen, 10 metre boylanabilen bir ağaçtır.Meyveler yaz ve güz aylarında toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 50-60 gr arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %80-95 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekimden önce, 1-3 gün %5-10’luk küllü suda **** %5-10’luk sitrik asitte bekletilir. En uygun ekim zamanı geç yaz ve erken sonbahardır. Ekimi takiben yastıkların üzerine telis ve örme plastik örtü örtülür. Tohumların 1000 tane ağırlığı 200 gramdır. Tohumlar 10-20 mm. derinlikte ekilir. Ekimi takiben yastıklar sık sık sulanır. Ağaçlandırmalarda 1 yaşlı fidanlar kullanılır. Karayemiş fidanları 1 yaşında; 30-50 cm boya, 6-10 mm çapa ulaşırlar. Karayemişin çelikle üretimi kolaydır. Bu amaçla 10-15 cm uzunlukta yumuşak **** yarı odunsu çelikler kullanılır. Hazırlanan çelikler, 3 000 ppm IBA ile muamele edildikten sonra; %70 dişli dere kumu, %30 organik madde karışımına sera ortamında dikilir.

Prunus avium (L.) L., fFl. Suec. (Kuş kirazı):
20-25 metre boya ulaşabilen, 50-1800 metreler arasında, ülkemizin nemli ve yarı nemli alanlarda yetişen, odunu çok değerli bir orman ağacıdır. Meyveler yaz aylarında toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 50-60 gr arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %80-95 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekimden önce, 1-3 gün %5-10’luk küllü suda **** %5-10’luk sitrik asitte bekletilir. En uygun ekim zamanı geç yaz ve erken sonbahardır. Ekimi takiben yastıkların üzerine telis ve örme plastik örtü örtülür. Tohumların 1000 tane ağırlığı 200 gramdır. Tohumlar 10-20 mm. derinlikte ekilir. Ekimi takiben yastıklar sık sık sulanır. Ağaçlandırmalarda 1 yaşlı fidanlar kullanılır. Kuş kirazı fidanları 1 yaşında; 60-80 cm boya, 10-12 mm çapa ulaşırlar.

16. BADEMLER
(Amygdalus L.)

Amygdalus orientalis L. (Keçi paymı): 0.5-3 metre boylanabilen gümüşi renkli yaprakları olan çalıdır. Kuraklığa son derece dayanıklıdır. Çoğu kez orman ekosisteminin dışında bozkır sahalarında dahi rahatlıkla yaşamını devam ettirebilir. Genelde; 600-1500 metreler arasında yayılır. Meyveler yetişme ortamına göre; yaz **** sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 50 gr. tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %80-95 arasıdır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekilmeden önce 2-3 gün suda bekletilir. En uygun ekim zamanı sonbahar ve erken kış aylarıdır. Sonbahar ekimlerinde ilk yağmurlara kadar düzenli sulama uygulanmalıdır. Ekim yastıklarının üzeri mutlaka telisle örtülenmelidir. Keçi payamı tohumlarının 1000 tane ağırlığı 350-500 gr. arasında, ortalaması 420 gramdır. Tohumlar 15-20 mm. derinlikte ekilir. Ağaçlandırmalarda 1 yaşlı tüplü fidanlar kullanılır. Keçi payamı fidanları 1 yaşında; 50-60 cm boya, 6-9 mm çapa ulaşırlar.

Amygdalus communis L (Badem, payam):
8 metreye kadar boylanabilen bir ağaçtır. Yarı kurak saha ağaçlandırmalarında 100-1800 metreler arasında sosyal ormancılık için önemli bir türdür. Meyveler sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye bademde 500-600 gr. tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı bademde %80-85 arasıdır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekilmeden önce 2-3 gün suda bekletilir. En uygun ekim zamanı sonbahar ve erken kış aylarıdır. Sonbahar ekimlerinde ilk yağmurlara kadar düzenli sulama uygulanmalıdır. Ekim yastıklarının üzeri mutlaka telisle örtülenmelidir. Badem tohumların 1000 tane ağırlığı 3-4 kg arasında, ortalaması 3.5 kilo dur. Tohumlar 20-30 mm. derinlikte ekilir. Ağaçlandırmalarda 1 yaşlı tüplü fidanlar kullanılır. Badem fidanları 1 yaşında; 50-80 cm boya, 6-12 mm çapa ulaşırlar.

17. HARNUP (Ceratonia siliqua
L.)
Koyu kahverengi meyveler, sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 50-70 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %80-95 arasındadır ve metrekareden 100-150 adet fidan elde edilir. Tohumlar, ekimden önce, 5 dakika 90ºC suya batırılır ve 3-5 gün suda bekletilir. En uygun ekim zamanı sonbahar ve kış aylarıdır. Erken bahar ekimlerinde kültürel önlemler alınmasında yarar vardır. Tohumların 1000 tane ağırlığı 130-300 gr. arasında, ortalaması 210 gramdır. Tohumlar 15-25 mm. derinlikte ekilir. Ağaçlandırma çalışmalarında 1 yaşlı tüplü-kaplı fidanlar kullanılır. Harnup fidanları bir yaşında 30-50 cm boya, 5-11 mm çapa ulaşır.

18. YALANCI İĞDELER
(Hippophae L.);
Üzümsü meyveler portakal kırmızısı rengini aldıkları zaman erken sonbahar aylarında dallar makasla kesilerek toplanır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 4-5 gr arası tohum ekilir. Metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekilmeden önce 2-3 gün suda bekletilir. En uygun ekim zamanı; tohumların çıkarılmasını takiben ekilmesi **** doğal katlanmasıdır. Zorunlu hallerde ise kış ekimi yapılabilir. Bu taktirde kültürel önlemler (örtüleme vb.) alınır. Bahar ekimlerinde ya doğal koşullarda katlamaya alınmış tohumlar **** yapay ortamda 90 gün 1-4 ºC derecede nemli kumda katlanmış tohumlar kullanılır. Erken bahar ekimlerinde teknik önlemler almak gerekir. Tohumların 1000 tane ağırlığı 7-10 gr arasıdır. Tohumlar 2-3 mm derinlikte ekilir. Ağaçlandırma çalışmalarında 1 **** 2 yaşlı fidanlar kullanılır.
Yalancı iğdeler çelikle çok rahat ürerler. Bu amaçla 10-15 cm uzunluktaki sert çelikler doğrudan ağaçlandırma tüplerine çeliklenebilir. Çelikler tüpe alınmadan önce 3 000-8 000 ppm arası IBA muamele edilmesi başarıyı garanti altına alır. Aynı yılın çeliklerinden elde edilen fidanlar ağaçlandırma çalışmalarında kullanılır.

19. İĞDELER
(Elaağnus L..)
İğdenin ülkemizde bir kültür formları birde tamamen doğal hali bulunur. Kültür formunun adına doğrudan iğde denirken, doğal halinin adına kuş iğdesi ismi verilir. Meyveler sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Çıkartılan tohumlar %20’lik tuzlu suda yüzdürülerek boş tohumlar uzaklaştırılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye iğde de 50-100 gr, kuş iğdesinde 25-50 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı iğdede %60-85, kuş iğdesinde %83-95 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Ekimden önce tohumlar, 3-5 gün suda bekletilir. En uygun ekim **** doğal koşullarda katlama zamanı erken kış aylarıdır. İğde tohumların 1000 tane ağırlığı 130-300 gr. arasında, ortalaması 200 gramdır. Kuş iğdesinde tohumların 1000 tane ağırlığı 80-99 gr arsı ortalaması 80 gramdır. Tohumlar iğdede; 15-20 mm derinlikte, kuş iğdesinde; 10-15 mm. derinlikte ekilir. Meyveler toplamayı takiben ekilecekse, meyve olarak doğrudan da ekilebilir. İğde ve kuş iğdesi fidanları 1 yaşlı olarak ağaçlandırma çalışmalarında kullanılır. 1 yaşlı iğde fidanları 70-100 cm boya, 12-20 mm çapa; 1 yaşlı kuş iğdesi fidanları, 70-90 cm boya, 12-18 mm çapa ulaşırlar. Yine iğdeler, odunsu çelikle kolaylıkla üretilebilir.

20. MERSİNLER
(Myrtus L.)
Meyveler geç sonbahar aylarında toplanır ve tohumlar çıkartılır. Çıkartılan tohumlar alkolde yüzdürülerek boş tohumlar uzaklaştırılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi kullanılır. Tohumların çimlenme oranı %73-85 arasındadır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekimden önce 2-3 gün suda bekletilmesinde yarar vardır. Kış ekimlerinden de iyi sonuçlar alınır. Ekim yastıklarının üzerine mutlaka telis örtülür. Tohumların 1000 tane ağırlığı 4-6 gr. arasıdır. Ağaçlandırma çalışmalarında 1 yaşlı tercihen tüplü fidanlar kullanılır. 1 yaşlı mersin fidanları 25-40 cm boya, 3-6 mm çapa ulaşırlar.
Mersin çelikle üretilmesi kolay türlerdendir.. Bu amaçla; 8-10 cm uzunlukta yarı odunsu çelikler kullanılır. Hazırlanan çelikler, 8 000 ppm IBA ile muamele edildikten sonra; %50 dişli dere kumu, %50 organik madde karışımına sera ortamına çeliklenir.

21. MENENGİÇ VE SAKIZLAR
(Pistacia L.)
Menengiç ve sakız meyveleri sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 10-15 gr arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %85-96 arasıdır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar ekilmeden önce 2-3 gün suda bekletilir. En uygun ekim zamanı geç sonbahar ve erken kış aylarıdır. Menengiç toprak sıcaklığı 15 ºC sıcaklığı bulunca çimlenir. Menengiç tohumlarının ortalama 1000 tane ağırlığı 33-42 gr. arası, ortalama 38 gr, sakız tohumlarının ortalama 1000 tane ağırlığı 18-23 gr arası, ortalama 21 gr, Antep fıstığının tohumlarının ortalama 1000 tane ağırlığı ise 1000-1300 arası ortalama 1200 gramdır. Ekimler 10-20 mm derinlikte yapılır. Antep fıstığı daha çok menengiç üzerine aşılanarak üretilir. Menengim ve sakız fidanları daha çok tüplü olarak üretilir ve 1 yaşlı, tercihende 2 yaşlı olarak ağaçlandırma sahalarına dikilir. 1 yaşı menengiç ve sakız fidanlar; 20-25 cm boya 4-5 mm çapa ulaşırlar.

22. SUMAKLAR
(Rhus L.)
Meyveler sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 5-10 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %75-88 arasındadır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar, toplamayı takiben 5 dakika kaynar suya batırılır, ardından, 10-20 gün ılık suda bekletilir ve ardından doğal koşullarda katlamaya alınır. Bahar aylarında tohumlar kontrol edilir ve çimlenmeler başlamışsa ekilir. Aksi taktirde, olduğu gibi doğal koşullara bırakılır ve ikinci yılın kış veya bahar aylarında ekilir. Tohumların 1000 tane ağırlığı 12-17 gr. arasında, ortalaması 15 gramdır. Tohumlar 10-15 mm. derinlikte ekilir. Sumak fidanları daha çok tüplü olarak üretilir ve 1 **** 2 yaşlı olarak ağaçlandırma sahalarına dikilir. 1 yaşı sumak fidanları; 30-40 cm boya 4-8 mm çapa ulaşırlar.

23. TAFLANLAR
(Euonynus L..)
Meyveler yaz aylarında toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 10-20 gr. arası tohum ekilir. Tohumlar, toplamayı takiben 1-2 gün %5’lik limon tuzunda bekletilir ve ardından doğal koşullarda katlamaya alınır. Bahar aylarında tohumlar kontrol edilir ve çimlenmeler başlamışsa ekilir. Aksi taktirde olduğu gibi doğal koşullara bırakılır ve ikinci yılın kış veya bahar aylarında ekilir. Tohumların 1000 tane ağırlığı E. europeus adlı türde 23-29 gr. arasında, E. latifolia adlı türde ise 25-31 gr. arasındadır Tohumlar 10-15 mm. derinlikte ekilir. Taflan fidanları, 1 **** 2 yaşlı olarak ağaçlandırma sahalarına dikilir.
Taflanların çelikle üretimi kolaydır. Bu amaçla 10-15 cm uzunlukta yumuşak **** yarı odunsu çelikler kullanılır. Hazırlanan çelikler, 3 000 ppm IBA ile muamele edildikten sonra; %30 dişli dere kumu, %70 organik madde karışımına sera ortamında dikilir.

24. CEHRİlER
(Rhamnus L)
Meyveler geç yaz ve sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 10-15 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %60-77 arasındadır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar, ekimden önce, 2-3 gün %5-10’luk sitrik asitte veya küllü suda bekletilir. En uygun ekim zamanı sonbahar ve erken kış aylarıdır. Tohumların 1000 tane ağırlığı; türlere ve yetişme ortamına bağlı olarak 17-40 gr. arasında değişir. Tohumlar 10-15 mm. derinlikte ekilir. Cehri fidanları, 1 **** 2 yaşlı olarak, tercihen tüplü olarak ağaçlandırma sahalarına dikilir.

25. KIZILCIKLAR
(Cornus L)
Kızılcık (C. mas) meyveleri olgunlaşma rengini almaya başladığı dönemde erkenden toplanır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 80-100 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %57-65 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar toplamayı takiben bekletilmeden çıkartılır, hiç bekletilmeden 5-10 gün %5-10’luk sitrik asitte **** küllü suda bekletilir, ardından doğal koşullarda katlamaya alınır. Katlama ortamının üzeri örtülenir ve donlu günlerde havalanabilir plastik örtü kullanılır. Bahar aylarında tohumlar kontrol edilir ve çimlenmeler başlamışsa ekilir. Aksi taktirde olduğu gibi doğal koşullara bırakılır ve ikinci yılın kış veya bahar aylarında ekilir. Tohumların 1000 tane ağırlığı 150-250 gr. arasında, ortalaması 200 gramdır. Tohumlar 20-25 mm. derinlikte ekilir. Kızılcık fidanları, 1 **** olarak, tercihen tüplü olarak ağaçlandırma sahalarına dikilir. 1 yaşında kızılcık fidanları 40-60 cm boya, 5-9 mm çapa ulaşırlar.

26. SANDAL VE KOCAYEMİŞ
(Arbutus L)
Meyveler olgunlaşmaya başladıkları sonbahar (kocayemiş ve sandal) ve kış aylarında (sandal) toplanarak tohumlar çıkartılır, saf alkolde yüzdürülerek boş tohumlar uzaklaştırılır ve ekim yapılıncaya kadar 2-4 ºC sıcaklıkta saklanır. Tohumlar çıkartıldığı tarihten kış sonuna kadar ekilebilir. Ekimden önce tohumlar 5-15 gün 4-6 ºC sıcaklıktaki suda bekletilir. Ekimlerde 7’li çizgi ekimi kullanılır ve metrekareye 0.5-1 gr tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %90’nın üzerindedir. Metrekareden 100-150 adet fidan elde edilir. Ekim yastıklarının drenajının çok iyi ve PH değerinin 5.5-6.5 olmasına özen gösterilir. Ekimi takiben yastıklara telis kullanılarak örtüleme ve %70 gölgeleme uygulanır. Erken bahar ekimlerin de 4-6 ºC sıcaklıkta 1-1.5 ay soğuk nemli katlama uygulanır. Tohumlar soğukta çimlenmeye başlarlar (4-6 ºC) ve ideal çimlenme sıcaklığı 10 ºC’dir. Fidanlar çıplak köklü dikime hassastır. Bu nedenle ağaçlandırmalarda, 1 veya 2 yaşlı tüplü **** kaplı fidan kullanılmalıdır. 1 yaşında fidanlar 20-25 (30) cm boya, 5-8 mm çapa ulaşırlar.

27.MÜRVER
(Sanbucus niğra L);
Meyveler Yaz ve erken sonbaharda toplanır. Toplamayı takiben hiç bekletilmeden tohumlar çıkartılır. Çıkartılan tohumlar 3-5 gün küllü suda bekletilir ve hemen doğal koşullarda katlamaya alınır. Katlama ortamının üzeri telisle örtülenir ve donlu günlerde havalanabilir plastik örtü örtülür. Katlamaya alınan tohumlar geç kış ve erken bahar aylarında kontrol edilir çimlenmeler başlamışsa yastıklara **** tüplere ekimler yapılır. Aksi taktirde tohumlar ikinci yıl ekilir. Ekim 2-3 mm. derinlikte yapılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi kullanılır ve metrekareye 1-2 gr tohum ekilir. Birim alandan 50-100 adet fidan elde edilir.Mürver tohumlarının 1000 tane ağırlığı 2.4-2.9 gr. arasıdır. Mürver fidanları 1 yaşlı olarak ağaçlandırma çalışmalarında kullanılır.

28. MEŞELER
(Quercus L.)
Meşelerin meyvelerine palamut **** pelit denir. Meşe palamutları yarı küre biçiminde kadehler içerisinde bulunur. Meşe palamutları yontma taş devrinden bu yana insan ve hayvan gıdası olarak kullanılıyor. Meşeler iklim koşullarına bağlı olarak 2-4 yılda bir bol palamut verir ve palamutlar ileriki yıllara saklanamaz. Bu nedenle, meşe fidan üretiminde süreklilik söz konusu değildir. Palamutlar sonbaharda mümkün olduğunca ağaçların başından toplanmalıdır. Erken dökülen tohumlar genelde kurtlu ve kötü niteliktedir. Tohum toplamada geç kalınması halinde; başta sincaplar, fareler gibi kemirgenlerle; keçiler, domuzlar, kargalar gibi diğer hayvanlarca tarafından hızla tüketilirler.

Meşe tohumlarının 1000 tane ağırlığı 2. ile 5 kğ arasında değişir. Meşe palamutları toplamayı takiben 1-4 Cº suda 2-3 saat bekletildikten sonra pamarsol adlı ilaçla **** bakırlı bir ilaçla ilaçlanır ve hemen ekilir. Hemen ekilmeyecekse suda bekletme ve ilaçlamanın ardından, kumla karıştırılarak doğal ortamda katlamaya alınır ve geç kış **** erken bahar aylarında ekilir. Katlama esnasında tohumların çimlenmesinin bir sakıncası yoktur. Tohumlar çimlenmişse, ekimden önce kökünün üçte ikisi kopartılır. Meşeler kazık kök sistemine sahip olduklarından çıplak köklü fidan yetiştirilmesi arzulanmaz. Derinliği en az 30 cm olan kaplara tohumlar 4-5 cm derinlikte, yatay olarak ekilir. Ağaçlandırma çalışmalarında 1 **** 2 yaşlı tüplü **** kaplı, park bahçelerde 6-7 yaşlı kaplı fidanlar kullanılır. Doğal ortamda meşe tohumlarının düşmanı çok fazladır. Bu nedenle meşeler 3-4 yılda bir gerçekleşen bol tohum yıllarında yabani hayvanların yiyeceğinden daha fazla tohum üretir. Böylece doğal ormanlarda varlığını kolaylıkla devam ettirir. Bunun dışındaki çıplak alanlara, meşe tohumu doğrudan ekilerek orman kurma çalışmalarında mutlaka ciddi önlemler almak gerekir. Aksi taktirde bizim ektiğimiz meşe tohumları ile beslenip semiren kemirgenler hızla ürer etrafta ne var ne yok tüketirler. Bu şekilde orman kurma çalışması yapayım derken, çoğu kez daha önceden elde edilmiş fidanlarında ortadan kalmasına neden olunur.
Doğal ortamdaki her uygulamada doğayı taklit etmek, meşenin, birbirini takip eden yıllarda neden tohum vermediklerini düşünmek gerekir. Eğer meşeler, birbirini takip eden yıllarda sürekli tohum verse idi, kemirgen varlığı hızla artar, bunun sonucu da tüm palamutları tüketildiği gibi, daha önceden gelen gençliklerde aşırı zarar görürdü. Bu nedenle meşeler, 3-4 yıl boyunca tohum vermeyerek kemirgen varlığının en aza inmesini beklerler. Varlığı hızla azalmış olan kemirgenler, kuşlar (özellikle kargalar ve ağaç kakanlar) ve diğer hayvanlar bol tohum yıllarında yiyeceğinden fazla palamudu görünce onları, depolamak amacı ile oraya buraya saklarlar. O hayvanın ölümü, sakladığı yeri unutması **** götürürken düşürmesi sonucu meşe palamutları yeni yaşam alanlarına taşınmış olur. Meşe ormanlarında domuzlarında önemli işlevleri var, onlar, orman topraklarını işleyerek palamutlara uygun çimlenme ortamı sağlarlar.

29. PORSUK (Taxus baccata L.)
Kırmızı renkli meyveler, sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 7’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 60-80 gr. arası tohum ekilir. Tohumların ekim derinliği 15-20 mm, çimlenme oranı %67-90 arasındadır ve metrekareden 200-300 adet fidan elde edilir. Tohumlar 2-3 gün suda bekletildikten sonra, aynı yılın kış veya bahar aylarında doğal koşullarda katlamaya alınır. İkinci yılın kış veya ilkbahar aylarında ekilir. Tohumların 1000 tane ağırlığı 60-90 gr. arasında, ortalaması 82 gramdır. Porsuk fidanları, 3-4 yaşlı olarak ağaçlandırma çalışmalarında kullanılır.


KAYNAKÇA
1.Gültekin, H, C., 2004, Sandal (Arbutus andrachne L.) Kocayemiş (Arbutus unedo L.) Fidan Üretim Çalışmaları Hakkında Bazı Tespitler, Orman Mühendisliği Dergisi Sayı:10,11,12, s 10-11, Ankara.
2.Gültekin, H, C., Coşkun, S., S.., Şahin, M., Divrik, A., 2004, Arbutus andrachne L (Sandal), Arbutus unedo L. (Kocayemiş) Tohumlarının Çimlendirilmesi ve Bazı Fidanlık tekniği Uygulamaları , Kırsal kalkınma yılığı , s18-33, Ankara.
3.Gültekin, H, C ., 2005, Bozkırın Yalnız Ağaçları Alıçlar, TUBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, Sayı 447, s 76-78, Ankara.
4.Gültekin, H, C., Yıldız, D., Deliözi A., Genç, M, 2004, Yemişen Taksonlarının ( Crataegus Monogyna Jacq., Fl.Austr, Crataegus sinaica Boiss.) Tohumlarının Ekim Zamanının Çimlenme Üzerine Etkisi, SDÜ Fen Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 10(3), s:374-377. Isparta
5.Gültekin, H, C., 2005, Akdeniz’in Simgesi Sandal ve Kocayemiş. TUBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, Sayı:457, s 72-73, Ankara.
6.Gültekin, H, C., Yıldız, D., Divrik, A., Gültekn, U, G., Genç, M., 2006, Crataegus orientalis Palas. Ex. Bieb., Fl.Taur.-Cauc, Crataegus tanacetifolia (Lam.) Pers. , Crataegus aronia (L) Bosc. Ex. Prodr. Türlerinde Tohum Çimlenme Engelinin Giderilmesi Üzerine Araştırmalar, Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Yayın No:1697, Cilt:7, sayı:1, s 111-117, Eskişehir.
7.Gültekin, H, C., Gezer, A, Yücedağ, C., 2006, Bazı Ahlat Türlerinin (Pyrus L.)Tohum Özellikleri ve Çimlenme Olanakları Üzerine Araştırmalar. SDÜ Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Sayı:2, Yıl: 2006, ISSN;1302-7085, s 80-88 Isparta.
8.Gültekin, H, C., Yücedağ, C., Çalışkan, S., 2006, Geyik Elması (Eriolobus triobatus (Pair) Roeme.), Tohumu Üzerine Bazı Araştırmalar, İÜOF, Dergisi (yayında) İstanbul.
9.Gültekin, H, C., Gürlevik, N., Gültekin, U, G., 2006, Sandal (Arbutus andrachne L.) ve Kocayemiş(Arbutus unedo L.) Çimlenme Sıcaklığı Üzerine Araştırmalar.. SDÜ Orman Fakültesi Dergisi (yayında) Isparta.
10.Gültekin, H, C., Yücedağ, C., Bayav, A., Öztürk, G., 2006, Bazı Sert çekirdekli Takson Tohumlarının Ekim Zamanının tespiti Üzerine Araştırmalar. “ Kuş kirazı (Prunus avium (L.) L., fFl. Suec.), Zerdali (Prunus armenica L.), Badem (Amygdalus communis L.), Karayemiş (Lauracerasus officinalis Roem.), Vişne (Cerasus Vulgaris Miller, Gard. Dict. ed.), İdris (Cerasus Mahalep (L.) Miller. Gard. Dict. et.), Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji dergisi (yayında), Eskişehir.
11. Gültekin, H, C., Gültekin, U, G., 2006, Yabanıl Meyvelerin Fidanlık Tekniği I (Yumuşak Çekirdekli Meyveler), Orman Mühendisliği Dergisi, Yıl: 43, sayı:10,11,12, sayfa: 15-18, Ankara.
12.Gültekin, H, C., Gültekin, U, G., 2007, Yabanıl Meyvelerin Fidanlık Tekniği II (Sert Çekirdekli Meyveler), Orman Mühendisliği Dergisi, Yıl: 43, sayı:1,2,3, sayfa: 29-33, Ankara
13.Gültekin, H, C., Gültekin, U, G., 2007, Yabanıl Meyvelerin Fidanlık Tekniği III (Üzümsü Meyveler), Orman Mühendisliği Dergisi, Yıl: 43, sayı:4,5,6, Ankara.
14.Gültekin, H, C., Yücedağ, C., 2007, Unutulan Bir Meyve Ağacı, Geyik Elması, Popüler Bilim Dergisi, Mayıs 2007, Yıl:14, sayı: 159, s 44-45. Ankara.
15.Gültekin, H, C., 2007, Endemik Bir Orman Ağacı Kasnak Meşesi, TUBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, Haziran 2007, Sayı: 475, s 62-65, Ankara.
16.Kayacık, H, 1980, Orman ve Park Ağaçları Sistematiği I, İ.Ü:O.F Yayın NO: 281, 378 s, İstanbul.
17.Kayacık, H, 1981, Orman ve Park Ağaçları Sistematiği II, İ.Ü:O.F Yayın NO: 287, 225 s, İstanbul.
Kayacık, H, 1982, Orman ve Park Ağaçları Sistematiği III, İ.Ü:O.F Yayın NO: 321, 352 s, İstanbul.

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön