View Single Post
Eski 21-10-2007, 00:11   #1
Metin Y.
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Filler, dost ve düşmanı ayırt ediyor.

ABD'de yayımlanan bir araştırmaya göre, filler, dost ve düşmanlarını kokuları ve kıyafetlerinin rengine göre ayırt edebiliyor.

Current Biologie dergisinde yayımlanan araştırma, Kenya'da fillerin kendilerine saldıran yarı göçer Massai savaşçılarının giydiği kıyafetlerle, çiftçilik yapan ve fillere dokunmayan Kamba kabilesinin giydiği kıyafetleri birbirinden ayırdığını gösteriyor.

Fillerin, genellikle Massai kabilesinin gençleri tarafından tercih edilen kırmızı renkli giysilere de tepki gösterdiğini belirtilen bilimadamları, araştırmanın, her hayvanın duyulara dayalı göstergelere dayanarak ayrım yapabileceğini kanıtlayan ilk deneysel çalışma olduğunu kaydetti.

Araştırmada, fillerin beyaz kıyafetler giymiş kişilere tepki vermedikleri, kırmızı giysili kişilerden ürktükleri, 5 gün boyunca bir Massai tarafından giyilmiş kıyafeti görür görmez ise uzaklaştıkları ve sakinleşmelerinin zaman aldığı görüldü.

Daha öncede New Scientist dergisinde yayınlanan makaleye göre, düşük frekanslı sesler çıkararak kilometrelerce mesafeden bile haberleşebildikleri zaten bilinen fillerin, birbirlerinin ayak seslerini de çok uzaklardan hissedip anlayabildiği anlaşılmıştı.

Eklenen Resimler
 
Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön