View Single Post
Eski 24-10-2023, 22:53   #74
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 714
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
Yani şöyle olabilir mi çaydanlığın buharı gibi düşünün elinizi direk bu buhara tutmanız ile elinize bir eldiven takıp tutmanız arasındaki bir fark kadar olmasada.45 C sıcaklıkta yan havalandırmadan giren sıcak havayı bu şekilde bloke etmek için kullanılabilir mi kaolin ?Çaydanlık örneği pek uygun değil burda canlandırmanız için verdim,Antalya’nın poyrazlı sıcak kuru havasını düşünün ..Tabi dışardaki kadar o hava içeri girmiyor %20 gibi içerde çok fazla rüzgar yok.Ben yaprak yanıklığının farklı faktörlere de bağımlı olabileceğini çok fazla transpirasyon durumunda toprak nem durumu,toprak tuzluluğu,toprak klor içeriği,bitki anacının sağlık durumu vb durumlardan bahsettim ama ikna olmadı pek baya güveniyor kaoline yapmasaydım bütün bitkiler yanacaktı diyor.Yani bitki stresdeyken diğer faktörlerle birleşip böyle bir sonuçta ortaya çıkmış olabilir.Faydasını görüyorsanız uygulamaya devam edin dedim.
Kısa bir süre sonra eldivenli el yanacaktır. Aradaki zaman dilimi çok kısa olur.
Sizin beklediğiniz etki, içine su doldurulup güneşe konulan toprak testideki suyun soğuması. Kapalı serada ve güneş ışınları engellenmiş durumda gerçekleşmesi olanaksıza yakın.
Testideki fiziksel olaylar (basitleştirerek) şöyle : Su, testi gözeneklerinden dış yüzüne sızıyor. Burada 1 gr suyun 1 gr buhara dönüşmesi için gereken 540 kalori enerjinin bir bölümünü testi yüzeyinden alıyor. Böylece testinin yüzeyi soğumaya başlıyor. Bir süre sonra, su biraz soğumuş oluyor. Aslında birkaç dereceyi geçmeyen soğutmadır. Gerçekleşmesi için hava hareketli olmalı.

Bende Akdeniz ikliminde yaşıyorum. İki yıldır 45°C Yaz sıcakları görüyoruz. Hiç koruma olmayan, kişisel bahçelerdeki avokado ağaçlarında sorun görmedim.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön