View Single Post
Eski 30-08-2023, 16:35   #53
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi devrann Mesajı Göster
Merhaba S.n Meyvelitepe
Nasılsınız
Kaolin, Özellikleri, Faydaları ve Kullanımı (Parçacık Film Teknolojisi)
Burada yaptığınız deney inanılmaz,bütün bloğunuzu okumama rağmen bunu atlamış olmalıyım.Burda akışkan kontrollü için kullanacağımız etil alkol oranı ne olmalı?Birde sormak istediğim kış kullanımı ile ilgili bloğunuzdaki makalenizde yapılan deneyde kullanılan kaolin herhangi bir yayıcı yapıştırıcı ile kullanılmamış sanırım veya bu durum belirtilmemiş olsada resimden anlaşıldığı kadarıyla bembeyaz ve çok iyi kaplanmış görünüyor.Kış uygulaması için kaolin miktarı normal kullanımdan biraz fazla mı olmalı ve bu kaplama için ek bir madde gerekir mi ?
Bu malzemenin ne olduğunu hiçbir yerde açık açık yazmadım sadece bir tür selülöz olduğun yazdım birkaç yerde (etil alkol ile hiç ilgisi yok).

Bu teknolojiyi yaratan ekibin lideri olan M.Glenn ile, emekli olmasından önce epey bir yazışmıştım. Onun verdiği bir ipucundan yararlandım. Partiküllerin yapraklar ve meyveleri üzerindeki bağlayıcılığını defalarca kez artıran bir malzeme. Uygun dozun tesbiti için bir yaz boyunca onlarca deneme yaptığımı hatırlıyorum.Bu malzemenin kullanımı da koşullara bağlı. Bağlayıcılık çok yüksek olduğu için meyvelerin gelişme zamanının hayli uzun, ya da dış kabuğu zaten atılan meyveler için daha uygun. Fakat çoğu yıl, zamanı dikkatle seçilmek koşuluyla sadece tek bir uygulama ile sonuca ulaşabiliyorum.

Kaolinin kış uygulaması konusunda dikkatli olmak gerek. Tek faydası, ilkbahar ayaz sabahlarında, bitki yüzeyleri henüz donma sıcaklığının altındayken güneşe aldanan bekçi hücrelerinin stoma'ları açıp fotosentezi başlatması ve başlayan özsu devr-i daiminde özsuyun donup hücreleri patlamasını engellemesi. Başka bir faydası yok.

Buna karşın, sonbahar ve ilkbahar PAR ışımınlarının çok güçlü olmadığı ama yaprak dökmeyen bitkilerin en çok fotosentez yaptığı dönemler. Bu dönemde ağaca yapılan bir kaplama bitkinin fotosentezini çok ciddi olumsuz etkileyecektir.

Gece donlarında (satıcıların palavraları haricinde) hiç bir faydası yok. Gece donları, soğuk hava akımının kondaktif-temas (conductive) etkisiyle olur. Bitki yüzeyinin ıslanmamasını sağlayan hidrofobik (ıslanmaz) kaolin kaplamasıyla bu tür donma etkisinin önemli ölçüde azaltıldığı belirlenmişse de, halihazırda piyasada satılan, Surround dahil kaolinlerin tümü hidrofilik (ıslanır) olduğundan gece donlarına etkisi tam tersi olur. Zira hidrofilik kaolin, tam tersine gecenin nemini de üstüne çekerek yaprakları ıslaklığını arttırır.

Bu konuda yaptığım bir deneyin fotoğraflarını bu yazıya koymuştum. Keşke videolarını çekseydim. Hiç bir şey kaplanmamış bir yüzey, kendi özellikleriyle suyun yüzeye yayılmasını belli ölçülerde engellerken, hidrofilik kaolin kaplanmış yüzeyde suyun yayılması gözle takip edilemeyecek kadar hızlı. Yapraklar üzerindeki böyle bir kaplama gecenin soğuk hava akımlarında ve soğuk çukurlarında temas yoluyla yapraklara yayılmış nemi hızla dondurarak ağacın dondan etkilenmesini arttırır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön