View Single Post
Eski 03-05-2012, 14:34   #29
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
04.01.13.02 Parçacık Film Teknolojisi – Suspansiyon Örnekleri

Yapraklar üzerindeki etkilerini görmek üzere muhtelif yayıcı/yapıştırıcılar ve akışkan kontrollü suspansiyonlar hazırlıyoruz.

Önceden büyücek bir kapta %5 M97 hidrofilik kaolin kullanarak disperse ediyoruz ve tüm yayıcı/yapıştırıcı denemelerinde aynı suspansiyonu kullanıyoruz.

Farklı özelliklerde dört yayıcı/yapıştırıcı (reçine esaslı, kitosan içerikli, yağ alkolü türevi içerikli ve organosilikon içerikli) ve içinde yayıcı/yapıştırıcı olmaksızın akışkan kontrol katkılı olmak üzere beş tüp hazırlıyoruz.

Name:  suspansiyon_sedimantasyon.jpg
Views: 21877
Size:  64.6 KB

Öncelikle katkı maddelerinin suspansiyon üzerindeki yapısal etkisini görmek üzere çökeltme testi ile katkı malzemelerinin suspansiyon oluşturma ve muhafaza etme özelliğini nasıl etkilediğine bakıyoruz.

Yaklaşık 10 dakika içinde yayıcı/yapıştırıcılar suspansiyonda benzer davranış gösteriyor ve kaolinin büyük bir kısmı çökeliyor. Akışkan kontrol katkı içeren en sağdaki tüpte herhangi bir çökelme görmüyoruz.

40 dakika sonra ve 4 saat sonra da durum benzer. Akışkan kontrol katkılı malzeme kaolini çok iyi suspansiye ediyor.

Name:  Uygulama_Yapraklar.jpg
Views: 21765
Size:  45.4 KB

Beş zeytin yaprağını iyice karıştırılmış suspansiyonlara daldırıp çıkarıyoruz ve saplarından mandal ile tutturarak bir ipte kurumaya bırakıyoruz.

Kuruduktan sonraki durumları böyle.

Name:  Yapraklar_Yakin.jpg
Views: 21302
Size:  65.1 KB

Yapraklara aynı büyütme oranıyla (40x) daha yakından baktığımızda reçine, kitosan ve yağ alkolü içerikli yayıcı yapıştırıcılar benzer şekilde kesintili film oluşturmuşlar. Akışkan kontrolü katkılı suspansiyon tam bir film oluşturmuş. Organosilikon içerikli yayıcı/yapıştırıcı katkısı ise iyi dağılmış fakat malzemenin çoğu akarak fazla ince ve yine kesintili bir film bırakmış.

Kitosan içerikli filmi henüz sahada kullanmadık. Fakat sebzeler için denemeye değer bir aday gibi görünüyor.

©Meyvelitepe

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön