View Single Post
Eski 14-02-2023, 09:25   #1
junior
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 228
Bahçe için 3 farklı kireçten hangisi kullanılmalı ?

Sevgiler forum üyeleri. Toprağımızın 5.8 olan ph değerini yükseltmek için kireç kullanmanın gerekli olduğu düşüncesine kanaat getirdim. Araştırmalarımda 3 farklı kirecin kullanılabilir şekilde piyasada olduğunu gördüm. Aslında temelde tek bir kireç ocaktan çıkarılıyor, bu da kireç taşı denilen madde. Bu kireç taşının yüksek sıcaklıkta yakılmasıyla kalsiyum oksit denilen madde elde ediliyor bu madde aynı zamanda sönmemiş kireç dediğimiz madde oluyor. Bu sönmemiş kirecin su ile reaksiyonu sonucu elde edilen kireç çeşidi ise sönmüş kireç dediğimiz kalsiyum hidroksit maddesi oluyor.
Yani özetlemek gerekirse 1 kireç taşı, 2 kalsiyum oksit, 3 kalsiyum hidroksit.

Şimdi işin iç yüzüne gelirsek kireç taşının doğrudan toprağa verilmesinin doğru olmadığı ve pH'ı yükseltmede başarılı olmadığı çünkü toprak içinde çözülürken ortaya çıkan karbondioksit gazının asit karakterde olduğu yani bir yandan pH yükseltmeye çalışırken içindeki karbondioksit ile toprak ph'ını düşürdüğü ve toplamda pH kayda değer şekilde değişmediği ifade ediliyor.

Bunu anladım yani kısaca Toprak ph'ını değiştirmek istiyorsak kireç taşı denilen en basit şekilde ocaktan çıkarılıp satılan kireç denilen maddeden uzak duracağız. fakat verilen bilgilerde şöyle bir açıklama da var. " kil oranı az hafif bünyeli topraklara sönmemiş kireç yani kalsiyum oksit atılmalıdır, kil oranı fazla ağır bünyeli topraklara sönmüş kireç yani kalsiyum hidroksit atılmalıdır" bunun sebebi nedir acaba, bilenler açıklayabilir mi neden killi topraklara sönmüş kireç atıyoruz ?

Bir de dolomitik kireç denen magnezyum içeren kireçler var. Bu tipteki kireci hangi durumlarda kullanmak doğru oluyor ?

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön