View Single Post
Eski 22-01-2023, 21:53   #4
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 744
Domates aşı anaçlarını araştırırken bilimsel bir çalışma olmasada yinede en azından tür ve çeşitler hakkında bilgi olması açısından paylaşmak istedim.Belki birisinin bir işine yarar.
L. hirsutum f. glabratum ve L. hirsutum f. typicum tohumlarından fideler yapmayı başardım.Çoğu tohuma ulaşmak artık çok zor ya ülkemize gönderi yapmıyorlar ya da gümrükte kalıyor.Bir çok denemeden sonra bu iki türe ulaşabildim. Bu sezonun tohum paylaşım etkinliği sonrası çalışmalar sayfamdan gelişmeleri paylaşacağım.Yine bir kaç tür yabani biber olacak.Capsicum annuum var. glabriusculum alt türünden tepin veya chiltepin denilen biberlerden aşı anacı potansiyeli olanlarla denemeler yapacağım.Sonrasında umarım tohumlarından paylaşabilirim.
Yabanileri direkt olarak aşı anacı olarak kullanabilirmiyim veya böyle bir potansiyelleri var mı bilmiyorum ancak bu işi yapan firmalara göre azda olsa bir avantajım var.
1-Firmalar bir ürün geliştirdiğinde bu işten para kazanmak için öncelikle hibritlemek zorundalar.Hibritlemeyi sadece geliştirmek için değil geliştirdikleri ürünü koruma altına almak için yapmaktalar.
2-Geliştirdikleri çeşit aynı anda çimlenmeli yani uniform olmalı.
3-Çimlenme oranı yüksek hızlı veya kabul edilebilir olmalı, bu yabanilerde çok önemli çünkü çoğu yabani genelde uzun süreli çimlenme süresine sahiptir.
4-standart büyüme
5-Aşı uyumluluğu ki bu konu çok önemli piyasadaki çeşitlerle uyumlu olmalı.
6-Piyasadaki rakiplerine göre üstünlük sağlayacak dayanım veya verimlilik özellikleri olması.
Bunlar firmaları direkt olarak yabanileri kullanmalarını engelleyen sorunlar.Ancak benim gibi çeşit geliştirmeyip biraz risklide olsa bu tür yabaniler ile denemeler yapanlar için yukardaki sorunlar önem arz etmiyor.Bu yüzden bahçesinde domates yetiştirenler deneme yapabilir.Bu yabaniler verim olarak, meyve tutumu olarak bir fark yaratabilir veya bitkiyi daha uzun süre canlı tutarak daha uzun süre meyve alınmasını sağlayabilir.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön